Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Különböző életutak, amiket összeköt a veszprémiség és a zene

2021. szeptember 28. 16:27
Kultúra, zene és ízig-vérig veszprémiség. Ezek voltak a hívószavai pénteken az Utas és holdvilág antikváriumba szervezett zenés, kulturális estnek, amelyen Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta léptek fel, majd ültek le beszélgetni szerteágazó témákról. A Komjáthy Kör második ilyen rendezvénye megtöltötte az antikváriumot érdeklődőkkel.

Az Ave Maria mellett még számos ismert, vagy kevésbé ismert mű is felhangzott pénteken kora este a belvárosi antikvárium előtt, valamint azokban a szűk utcákban, ahová akusztikailag elért az Utas és holdvilág előtt tartott mini-koncert dallama. A nemrég megalakult Komjáthy Kör égisze alatt megvalósult eseményen Mártony Zsuzsanna zeneterapeuta idézte meg az oratorikus dallamokat, aki mellett Zsiliniszky Cecília zongorázott. A rövid koncerthez aztán Ókovács Szilveszter is csatlakozott, aki Budapestről érkezett vissza szülővárosába, hogy részt vegyen az éneklésben, majd az antikváriumban a meghirdetett beszélgetésen.

Mártony Zsuzsanna és Ókovács SzilveszterMártony Zsuzsanna és Ókovács Szilveszter

A moderátor szerepét ismét az antikvárium tulajdonosa, Molnár Sándor vállalta magára, igaz, elegendő volt elindítani a beszélgetést, hiszen a két főszereplő régi ismertsége garantálta a gördülékeny eszmecserét, amely során kiderült az is, hogy Ókovács Szilveszter saját magát nem tartotta tehetséges operaénekesnek, ez is vezérelte abba az irányba, hogy sokáig országos ismertsége mellett közéleti témákban is megnyilvánuljon különböző műsorokban, vagy saját írásaival az újságok hasábjain. Sorsa mégis az Operaház főigazgatói székébe vezérelte, amelyről a beszélgetés során még több kulisszatitok lehullott.

Mártony Zsuzsanna ugyancsak a zenei pályán indult el, viszont amikor döntenie kellett, hogy énekesi karrierbe kezd, vagy a család mellett marad, az utóbbit választotta. Ahogy elmondta, orvosi családból származik, ezért az emberek segítése mindig is meghatározta életét. Amikor ez keveredett a zenével, megtalálta a zeneterapeuta utat, amelyben ma is tevékenykedik.

Visszatérve az operához és az Operaházhoz, Ókovács Szilveszter a legrégebb óta regnáló főigazgató az állami intézmény élén (2013 óta tölti be a főigazgatói posztot, előtte kormánybiztosként irányította azt – a szerk.). Saját elmondása szerint, amikor átvette az Operaház igazgatóságát, számos vitás helyzettel találta szembe magát, amelyeket végül sikerült kibékítenie, most pedig új kihívásokkal kell megküzdenie a magas kultúra ezen intézményének élén.

Az tudvalévő, hogy a koronavírus-járvány jelentősen átalakította a kultúrafogyasztási szokásokat is, manapság színházba és operába is nehéz visszacsalogatni az embereket, pláne új nézőket bevonzani.

Ókovács Szilveszter szerint az operát korhűként kell előadni, ő maga nem híve a modernebb feldolgozásoknak, ugyanakkor igyekszik a fiatalabb generációk felé is nyitni, egészen kisgyermekeknek szóló programjaik is vannak, valamint saját gyermekeit is igyekszik közel tartani a kultúra ezen ágához.

Sőt, a főigazgatóság mellett gyökereit sem felejti el egy pillanatra sem, saját magáról például úgy nyilatkozott, hogy hiába mozog a fővárosban közel 30 éve, mindvégig veszpréminek tartotta és tartja magát. Arra pedig jó bizonyíték, hogy ez a kötődés nem csak érzelmileg van jelen benne, hogy az operaház egyik új darabjában Oberfrank Pállal, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójával dolgozik együtt, aki a rendezési feladatot kapta meg.

Az egyórásra kalkulált beszélgetés végül túlnyúlott az előre eltervezetten, hiszen a közönség soraiból még számos kérdés érkezett a beszélgetőpartnerekhez, amelyekre kivétel nélkül válaszoltak a megszólítottak.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe gasztronómia Francia és argentin ízbombákat telepítettek a Veszprémvölgybe Csütörtök délután elindult a második Balaton Wine&Gourmet gasztronómiai fesztivál a Veszprémvölgyben, ami rekordgyorsasággal lett Veszprém egyik nemzetközileg is jegyzett fesztiválja. Idén Argentína magyarországi nagykövete is ellátogatott ide, nem pusztán kedvtelésből. ma 2:53 A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Pannon Várszínház A közönség támogatását kéri a Pannon Várszínház Bár az önkormányzat és az Európa Kulturális Főváros program is a színház mellett áll, most mégis a közönsége támogatására is szüksége van a teátrumnak, tették közzé a közösségi médiában. tegnap 11:17 Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Öt napig Svájc közelebb lesz, mint bármikor máskor Szeptember 20–25. között az alpesi ország vendégeskedik a királynék városában: a Svájci Napok Veszprém-Balatonon rendezvénysorozat keretében nemcsak a közös pontokat ismerhetjük meg, de svájci filmet, színházi előadást is nézhetünk, valamint gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatunk. 2023. szeptember 20. 21:06 A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A Pannon Kultúrklub 3.0. eseménye A szépség filozófiája címet kapta. Az EKF támogatásával megvalósuló beszélgetéseket már harmadik éve szervezi a Pannon Egyetem, az új tanévben ez volt az első. A rendezvény vendégei Pataki Ági sztármodell, filmproducer, valamint Kajdi Csaba modellügynök, influenszer volt. A beszélgetést András Ferenc filozófus vezette. 2023. szeptember 20. 15:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.