Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tisztelgés Barcsay előtt

2021. október 2. 13:03
Barcsay Jenő tanítványainak a mester előtti tisztelgésből készült munkáiból nyílt kiállítás a Vass Gyűjteményben pénteken.

Barcsay Jenő 1900-ban született a Kolozs megyei Katonán. Gimnáziumi tanulmányait Kolozsváron, Szamosújváron és Nagyenyeden végezte.  A világháború után Magyarországra jött, elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát 1924-ben. 1926-ban kétéves ösztöndíjjal Párizsba utazott, az itteni, majd az évtized végén itáliai benyomások nagy hatást gyakoroltak rá. 1931 és 45 között a fővárosi Iparitanonc-iskolában tanított, a nyarakat a szentendrei művésztelepen töltötte. 1945-től nyugdíjazásáig a Képzőművészeti Főiskolán tanított anatómiát, 1953-ban könyvet is írt a témában, munkásságát Kossuth-díjjal ismerték el. 1988-ban Budapesten hunyt el.  

Hegyeshalmi László Barcsay anatómiakönyvévelHegyeshalmi László Barcsay anatómiakönyvével

Barcsay a 20. század megkerülhetetlen művésze volt, rá emlékezünk, tisztelgünk előtte ezzel a kiállítással – fogalmazott Hegyeshalmi László, a tárlat kurátora a pénteki megnyitón. Hozzátette: a mesternek sokan voltak tanítványai, kollégái, hatása ennyi évvel a halála után is elementáris. A 19 kiállított mű mindegyike Vass László gyűjteményének része, sőt, a műgyűjtő annak idején maga kérte az alkotókat, hogy egy-egy képpel állítsanak emléket egykori tanáruknak.

A kiállítást Klimó Károly nyitotta meg, aki tanítványa, majd tanár- és művésztársa volt Barcsaynak. Felelevenítette: a háború után Nyugat-Európában mozgalom indult azért, hogy a kortárs művészet a nyilvánosság számára is elérhetővé váljon. Sok gazdag és jómódú gyűjtő múzeumot létesített, Európa szinte minden nagyvárosában létezik ilyen kortárs gyűjtemény. Nálunk ezt a szerepet a Vass házaspár tölti be, egyelőre nem látszik, hogy a magyar elit vagyonos tagjai gyűjteményeket hoznának létre és tennének megtekinthetővé – jegyezte meg a művész. 

Klimó KárolyKlimó Károly

Barcsay munkásságának jelenleg is szuggesztív befolyása van – folytatta Klimó. Ezt több tényezővel magyarázta. Első a mester etikai tartása, aki a Rákosi-korszakban is bátran tartotta magát a művészi szabadsághoz, nem adta fel hitét az erkölcsös művészetben. De ilyen tényező a hajlama és képessége a megújulásra, amihez bátorság és kezdeményezőkészség szükségeltetett. Harmadrészt pedig Barcsay egyedül élte le életét, nem alapított családot, és így számára a családot a tanítványai jelentették. Nem volt jellemző rá a begombolkozott professzori nagyképűség, nem kellett külsőségekkel kivívnia az öt megillető tiszteletet.

Vass LászlóVass László

A gyűjtemény tulajdonosa, Vass László maga is megemlékezett az alkotóról. Mint rámutatott, Barcsay késői munkái minimalista alkotások, és az, hogy a gyűjtő vonzalma ebbe az irányba terelődött, az neki köszönhető.  “Amikor kezdő műgyűjtőként a lakásában jártam, és azt láttam, hogy egy ilyen idős ember ilyen egyszerűen képes kifejezni magát, az elgondolkoztatott. Etalonná vált számomra.”  Vass kifejtette: Barcsay rajztudását sokan Leonardóhoz hasonlítják, festőként fokozatos fejlődésen ment keresztül. Ahogy egyszerűsödött a művészete, végül egészen minimalista motívumokkal is beérte. A most kiállító mesterek akkoriban, harmincvalahány éve, amikor felkérte őket a hommage-képek elkészítésére, fiatalok voltak, ma már Magyarország jelentős művészei közé tartoznak.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. 2023. szeptember 24. 16:41 Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek kiállítás Másokat támogatnak, és közben magukon is segítenek Az elmúlt egy évben közel 70 nemzetközi, nehéz sorsú fiatal vett részt egy 18 napos nemzetközi képzési folyamaton, mely során önkéntességen keresztül rengeteget tanultak önmagukról és a világról, és arról, hogy a szupererő bennük is ott van, tetteikkel és gondolataikkal befolyásolják a világ alakulását. Erről a projektről nyílt kiállítás a Művészetek Házában, a Dubniczay-palotában. 2023. szeptember 15. 20:27 Ecsetvonások kamarazenéje kiállítás Ecsetvonások kamarazenéje Születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást Bojtor Károly festőművész munkáiból Veszprémben, a Dubniczay-palotában.  2023. szeptember 9. 21:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.