Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az akadálymentesítésben is segít a VKSZ Zrt.

2021. október 6. 16:48 // Forrás: Nyitókép: Max Bender/Unsplash
Mozgáskorlátozottakat segítő applikációval, önkéntesek bevonásával és közszolgáltatásokkal kapcsolatos app elindításával növeli a cég a veszprémiek komfortérzetét.

A VKSZ Zrt. tevékenységi köre már rég túlmutat azon, hogy elvégezzék a legfontosabb városi feladatokat az utcasepréstől kezdve a parkgondozáson át a közüzemi szolgáltatáson biztosításán és koordinálásáig. Stratégiájuk fontos részét képezi évek óta a fenntarthatóság eszméjének terjesztése és a városi mindennapok élhetőbbé tétele, a lakosság komfortérzetének javítása.

Utóbbihoz illeszkedik a cég legújabb pályázata is, melynek részeként egy a városi akadálymentesítést szolgáló applikáció fejlesztését tűzték ki célul. Járó emberként talán nem is gondolnánk, mennyi előzetes szervezést igényel például egy kerekesszékesnek eljutni bevásárolni vagy a munkahelyére, de a járdaszegélyek még a babakocsival közlekedők életét is meg tudják nehezíteni. A Route4U applikáció viszont személyre szabott útvonalakat kínál az A-ból B pontba való eljutáshoz, ami nemcsak az itt élő kerekesszékesek mindennapjait tudja nagyban megkönnyíteni, de a városba látogatóknak is számos információval szolgál.

Bodó Péter, az applikáció fejlesztője a projektet bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, meglehetősen új fejlesztésről van szó, Veszprém a harmadik hazai város, amellyel együttműködnek: az elmúlt időszakban a VKSZ Zrt.-vel és a Mozgássérültek Egyesületével közreműködve mérték fel az útvonalakat, amelyeket már beépítettek az applikációba, a következő időszakban pedig az intézményekről gyűjtenek információkat, hogy lehetőleg az se jelentsen akadályt, ha valaki például a színházi páholyból szeretné nézni az előadást.

A közüzemi szolgáltató emellett önkéntesekkel is szorosan együttműködik: az iskolai közösségi szolgálat lehetőségeinek és igényeinek felmérésével a cég egyrészt szeretne képet kapni arról, hogyan látják magukat a fiatalok a városban és milyen elképzeléseik vannak a városfejlesztésről, hogy aztán ezeket az információkat figyelembe véve jobban be tudják vonni őket a már meglévő városi önkéntes akciókba, illetve a Babako Egyesület koordinálása mellett újakat is elindíthassanak számukra. Másrészt a diákokra a mozgássérültek életének támogatásában is számítanak.

Fotó: Marcus Aurelius/PexelsFotó: Marcus Aurelius/Pexels

A pályázat részeként a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával közösen egy további applikációt is szeretne létrehozni, amelynek első ütemében a városi és közszolgáltatásokkal kapcsolatos információkat tennék elérhetővé a lakosság számára, míg a következő fejlesztési ütemben többek között fizetési/számlakiegyenlítési opciót, a panaszkezelés és az ügyintézés lehetőségét is beépítenék a programba – számolt be a részletekről dr. Temesvári Balázs vezérigazgató.

A projektekkel kapcsolatban örömét fejezte ki Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki szerint a VKSZ Zrt. mára élen jár az innovatív városi projektekben. „Gondoljunk csak a Modern Városok Program egyik legnagyobb elemére, a Szakiparkra, amelyben szintén zászlóshajóként ott van a cég, vagy most az akadálymentesítést szolgáló fejlesztésre, amely egyébként a kormány számára is kiemelten fontos” – fogalmazott a képviselő.

Mindez egyébként a „Veszprém az Élhető Város” stratégia részeként, 12,5 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósulhat meg – mondta el Brányi Mária alpolgármester, aki szerint igazán egyedülálló projektről van szó, amely mindennél jobban szolgálja azt a célt, hogy egy élhetőbb környezetben tölthessük a mindennapokat, hiszen az akadálymentesítést nemcsak a fizikai elemeknél tartották szem előtt, hanem a soft elemeknél is, azzal, hogy mindenki számára teljes körű hozzáférést biztosítanak az információkhoz.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.