2023. január 30.
//
Martina névnap

Az akadálymentesítésben is segít a VKSZ Zrt.

2021. október 6. 16:48
Nyitókép: Max Bender/Unsplash
Mozgáskorlátozottakat segítő applikációval, önkéntesek bevonásával és közszolgáltatásokkal kapcsolatos app elindításával növeli a cég a veszprémiek komfortérzetét.

A VKSZ Zrt. tevékenységi köre már rég túlmutat azon, hogy elvégezzék a legfontosabb városi feladatokat az utcasepréstől kezdve a parkgondozáson át a közüzemi szolgáltatáson biztosításán és koordinálásáig. Stratégiájuk fontos részét képezi évek óta a fenntarthatóság eszméjének terjesztése és a városi mindennapok élhetőbbé tétele, a lakosság komfortérzetének javítása.

Utóbbihoz illeszkedik a cég legújabb pályázata is, melynek részeként egy a városi akadálymentesítést szolgáló applikáció fejlesztését tűzték ki célul. Járó emberként talán nem is gondolnánk, mennyi előzetes szervezést igényel például egy kerekesszékesnek eljutni bevásárolni vagy a munkahelyére, de a járdaszegélyek még a babakocsival közlekedők életét is meg tudják nehezíteni. A Route4U applikáció viszont személyre szabott útvonalakat kínál az A-ból B pontba való eljutáshoz, ami nemcsak az itt élő kerekesszékesek mindennapjait tudja nagyban megkönnyíteni, de a városba látogatóknak is számos információval szolgál.

Bodó Péter, az applikáció fejlesztője a projektet bemutató szerdai sajtótájékoztatón elmondta, meglehetősen új fejlesztésről van szó, Veszprém a harmadik hazai város, amellyel együttműködnek: az elmúlt időszakban a VKSZ Zrt.-vel és a Mozgássérültek Egyesületével közreműködve mérték fel az útvonalakat, amelyeket már beépítettek az applikációba, a következő időszakban pedig az intézményekről gyűjtenek információkat, hogy lehetőleg az se jelentsen akadályt, ha valaki például a színházi páholyból szeretné nézni az előadást.

A közüzemi szolgáltató emellett önkéntesekkel is szorosan együttműködik: az iskolai közösségi szolgálat lehetőségeinek és igényeinek felmérésével a cég egyrészt szeretne képet kapni arról, hogyan látják magukat a fiatalok a városban és milyen elképzeléseik vannak a városfejlesztésről, hogy aztán ezeket az információkat figyelembe véve jobban be tudják vonni őket a már meglévő városi önkéntes akciókba, illetve a Babako Egyesület koordinálása mellett újakat is elindíthassanak számukra. Másrészt a diákokra a mozgássérültek életének támogatásában is számítanak.

Fotó: Marcus Aurelius/PexelsFotó: Marcus Aurelius/Pexels

A pályázat részeként a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karával közösen egy további applikációt is szeretne létrehozni, amelynek első ütemében a városi és közszolgáltatásokkal kapcsolatos információkat tennék elérhetővé a lakosság számára, míg a következő fejlesztési ütemben többek között fizetési/számlakiegyenlítési opciót, a panaszkezelés és az ügyintézés lehetőségét is beépítenék a programba – számolt be a részletekről dr. Temesvári Balázs vezérigazgató.

A projektekkel kapcsolatban örömét fejezte ki Ovádi Péter országgyűlési képviselő is, aki szerint a VKSZ Zrt. mára élen jár az innovatív városi projektekben. „Gondoljunk csak a Modern Városok Program egyik legnagyobb elemére, a Szakiparkra, amelyben szintén zászlóshajóként ott van a cég, vagy most az akadálymentesítést szolgáló fejlesztésre, amely egyébként a kormány számára is kiemelten fontos” – fogalmazott a képviselő.

Mindez egyébként a „Veszprém az Élhető Város” stratégia részeként, 12,5 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatásból valósulhat meg – mondta el Brányi Mária alpolgármester, aki szerint igazán egyedülálló projektről van szó, amely mindennél jobban szolgálja azt a célt, hogy egy élhetőbb környezetben tölthessük a mindennapokat, hiszen az akadálymentesítést nemcsak a fizikai elemeknél tartották szem előtt, hanem a soft elemeknél is, azzal, hogy mindenki számára teljes körű hozzáférést biztosítanak az információkhoz.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Németh Éva, börtönigazgató: Az embereket szeretem legjobban a munkámban
Nem csak az elítéltek életútja lehet fordulatos, ami a börtönrácsok mögé vezet. Hogy hogyan válik valaki börtönőrré, az is több döntés és elhatározás kérdése. Németh Éva, bv. ezredes, a Veszprém Vármegyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka egyedüli nőként tölt be ilyen pozíciót az országban. Erről a nem hétköznapi életútról beszélgetett vele Sótonyi Mónika a Királynék Földjén programsorozaton belül az Arcok, képek, utak beszélgetős est keretében a Papírkutya kultúrbisztróban.
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Orbán Viktor: nekünk Magyarország biztonsága az első
Nekünk Magyarország biztonsága az első, ezért Magyarország nem áll háborúban senkivel - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.
Ovisoknak rendeztek olimpiát
Ovisoknak rendeztek olimpiát
Nyolcadik alkalommal szervezett a veszprémi óvodásoknak szóló OviOlimpiát a Báthory István Sportiskolai Általános Iskola pénteken.
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
Turizmus kategóriában a veszpreminfo.hu nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat
A veszpreminfo.hu - Veszprém városának turisztikai honlapja - nyerte „Az Év Honlapja 2022” díjat, Turizmus kategóriában a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett 2022 évi „Az Év Honlapja” versenyében.
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Visszatérő téma volt az EKF-megnyitó a közgyűlésen napirend előtt
Csütörtökön rendezték meg a képviselő-testület idei első ülését. Összefoglaljuk, mi történt napirend előtt.