Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Már a kutyák is könyvtárba járnak

2021. október 7. 21:32
Az ország első megyei hatókörű kutyabarát könyvtárává vált az Eötvös Károly Megyei Könyvtár.

Közel két hónapos kísérleti időszak után, csütörtöktől hivatalosan is kutyabarát intézménnyé vált a megyei könyvtár, amelyet kiállítással és kutyás találkozóval ünnepelt meg az intézmény. Dr. Baranyai Tamás igazgató elmondta, a rendezvény apropóját részben a nemrég lezajlott állatok világnapja szolgáltatta. „Az állatok világnapjának alapelve a World Wide Foundation megfogalmazása szerint az, hogy az állatok boldogabbá teszik az életünket, segítő társként és barátként is boldogítják mindennapjainkat. Ennek az ünnepnek is az a célja, hogy ember és állat kapcsolatát erősítse és felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára” – fogalmazott az igazgató.

Másrészt Vargáné Ládonyi Erzsébet gyermekkönyvtáros javaslatára már egy ideje tervezték, hogy kutyabarát intézménnyé váljanak, amelyhez a héten meg is kapták a hivatalos minősítést – ezzel az ország első megyei hatókörű kutyabarát könyvtárává váltak. Az igazgató megnyugtatott mindenkit, noha a gazdik most már ebük társaságában is betérhetnek az épületbe, ez nem jelentené azt, hogy a könyvtár elveszítené csendes, intim jellegét. A négylábúak behozatalát házirend szabályozza, ami biztosítja, hogy csak megfelelően viselkedő kutyával lehessen belépni az intézménybe. Emellett a jövőben kutyaterápiás foglalkozásokat is terveznek azok számára, akik most még ódzkodnának az ebektől.

Az eseményen részt vett Ovádi Péter parlamenti képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos és a rendezvény egyik legfőbb támogatója, aki büszkeségét fejezte ki, amiért az országban elsőként egy veszprémi, megyei jogkörű intézmény kaphatta meg ezt a minősítést. A biztos hozzátette, a kormánnyal kezdetektől fogva azt a nézetet vallják, hogy az állatvédelemért, s annak kiemelt stratégiai eleméért, a felelős állattartásért közösen kell tenni, illetve a legjobb, ha már az óvodás, iskolás környezetben is megkezdjük a nevelést. „Azt a célt tűztük ki, hogy öt év múlva ott legyünk Európa élvonalában a felelős állattartást illetően, ehhez pedig fontos, hogy minden fronton meg tudjunk jelenni. A könyvtár állatbarát intézménnyé válása is ezt a törekvést segíti” – vélekedett Ovádi.

A rendezvényre látogatók a terápiás kutyákkal való találkozás mellett két kiállítást is megtekinthettek. Chikán Erika fotográfus évek óta fotózza a kutyákat és gazdáikat; képeivel legfőbb célja visszaadni a gazdi és az ebek közötti kapcsolatot, vagy amennyiben szóló fotózásról van szó, a négylábúak jellemét, hogy az örök emlék legyen a gazdik számára. Ezúttal utóbbi fotóiból nyílt kiállítás. Emellett a könyvtár Kis galériájában állították ki az intézmény megyei óvodások és iskolások körében meghirdetett Kutyával az élet című pályázatára beérkezett mintegy 300 pályaművét.

Akit pedig mélyebben is érdekelnek a kutyás tartalmak, a héten a gyerekkönyvtárban egy kutyás témájú könyvkiállítást is megtekinthet, továbbá kutyás irodalomjegyzékkel, kvízzel, vasárnapra pedig egy hétpróbával készültek az intézmény kollégái.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. ma 14:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.