Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

Meg kell hallani a történelem szavát

2021. október 9. 4:00
A kényszermunka táborokba elhurcoltakra emlékeztek meg péntek délelőtt a Gulág emlékműnél.

A megemlékezésen Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, minden ilyen rendezvényre azért van szükség, hogy emlékezzünk és emlékeztessük az embereket a múltra. „A magyar társadalom nagy része ma elfelejti, hogy 1944 őszétől kezdve mi történt több mint 800 ezer ártatlan magyarral, hogyan hurcolták el őket a lágerekbe, hogyan végezték ki őket és nyomorították meg több millió itthon maradt magyar életét és hogy milyen kevesen tértek közülük vissza.

S hogy miért kell emlékeztetni erre az embereket? Németországban a nürnbergi per során a náci bűnösöket elítélték, majd egy emberöltővel később életnagyságú Lenin-szobrot avattak. A múlt itt van előttünk és bekopogtat az ajtón” – figyelmeztetett Menczer.

Az elnök felidézte, a II. világháborúnak és az azt követő megtorlásoknak minden 2. magyar család áldozatául esett, ma azonban erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mert nem divat róla beszélni. Holott nagyon fontos lenne, hogy a felnövekvő nemzedékek is meghallják a múlt szavát, tisztába kerüljenek a 20. század legborzalmasabb korszakával, hogy a jövőjükről józanon tudjanak dönteni. Mert csak akkor tudjuk fenntartani a szabadságot, csak akkor lesz jelenünk és jövőnk, ha a múltunkat ismerjük, az emlékezetet fenntartjuk.

A rendezvény végén az összegyűltek elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait, köztük Porga Gyula polgármester az önkormányzat részéről.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54 A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent. tegnap 10:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.