2023. február 3.
//
Balázs névnap

Meg kell hallani a történelem szavát

2021. október 9. 4:00
A kényszermunka táborokba elhurcoltakra emlékeztek meg péntek délelőtt a Gulág emlékműnél.

A megemlékezésen Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban Volt Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének elnöke mondott beszédet, aki úgy fogalmazott, minden ilyen rendezvényre azért van szükség, hogy emlékezzünk és emlékeztessük az embereket a múltra. „A magyar társadalom nagy része ma elfelejti, hogy 1944 őszétől kezdve mi történt több mint 800 ezer ártatlan magyarral, hogyan hurcolták el őket a lágerekbe, hogyan végezték ki őket és nyomorították meg több millió itthon maradt magyar életét és hogy milyen kevesen tértek közülük vissza.

S hogy miért kell emlékeztetni erre az embereket? Németországban a nürnbergi per során a náci bűnösöket elítélték, majd egy emberöltővel később életnagyságú Lenin-szobrot avattak. A múlt itt van előttünk és bekopogtat az ajtón” – figyelmeztetett Menczer.

Az elnök felidézte, a II. világháborúnak és az azt követő megtorlásoknak minden 2. magyar család áldozatául esett, ma azonban erről hajlamosak vagyunk elfeledkezni, mert nem divat róla beszélni. Holott nagyon fontos lenne, hogy a felnövekvő nemzedékek is meghallják a múlt szavát, tisztába kerüljenek a 20. század legborzalmasabb korszakával, hogy a jövőjükről józanon tudjanak dönteni. Mert csak akkor tudjuk fenntartani a szabadságot, csak akkor lesz jelenünk és jövőnk, ha a múltunkat ismerjük, az emlékezetet fenntartjuk.

A rendezvény végén az összegyűltek elhelyezték a megemlékezés koszorúit és virágait, köztük Porga Gyula polgármester az önkormányzat részéről.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Az óvodásokat szólította meg a Szilágyi iskola
Környezetvédelmi versenyt szervezett óvodásoknak a Szilágyi Keresztény Iskola.