Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idegen nyelvi készségek fejlesztése a Veszprémi Szakképzési Centrum gondozásában

2021. október 8. 14:59
A GINOP 6.1.3 idegen nyelvi pályázati felhívás célul tűzte ki a nyelvi készségek fejlesztését, mind az intézményeiben tanuló diákok, mind a felnőtt lakosság körében, ezzel segítve az egyes egyének munkahelyi elhelyezkedését. Mivel a nyelvi készségek általános munkavállalói kompetenciák, ezért azok fejlesztése kiemelt munkaerő piaci stratégia. Ennek megfelelően a képzések tematikája és céljai nemcsak az országos célkitűzésekhez kapcsolódnak, hanem a munkaerőpiac céljaihoz is illeszkednek. A Veszprémi Szakképzési Centrum a pályázati kiírást figyelembe véve Veszprém megye területén valósította meg a képzést. A projekt európai uniós támogatás segítségével valósult meg, a vissza nem térítendő támogatás mértéke 149 913 645 Ft volt.

A pályázat megvalósítása során két fókusz célcsoportot került megjelölésre. Mivel a köznevelésben nyelvet tanulók közül sokan csak nehezen tudnak az iskolán kívüli felzárkóztató vagy kiegészítő oktatás nélkül használható nyelvtudásra szert tenni, ezért a pályázati megvalósítás során nagy hangsúlyt kapott a Veszprémi Szakképzési Centrum tagintézményeiben tanuló diákok projektbe vonása. A másik célcsoport olyan külsős munkavállalók, akik ugyan nem centrumunk tanulói, de a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez vagy megmaradáshoz szükségük van idegen nyelvi kompetenciáik fejlesztésére.

A pályázati kiírás egyik legfontosabb kritériuma, hogy a képzésen résztvevők Közös Európai Referenciakeret alapján meghatározott nyelvi kompetenciaszintje legalább egy szintet emelkedjen, és ez mérhető is legyen! A képzésekben részt vett hallgatók 75 %-nak, azaz 756 főnek a képzések végeztével a sikeres belső vizsgát bizonyító tanúsítvánnyal kell rendelkezniük. Ezt túlteljesítettük, az 1008 fő közül 936 fő szerzett tanúsítványt, ami 92,86%-os arányt jelent.

A pályázatban megvalósított tevékenységek:
1. Kampány/toborzás: képzéseken való részvétel támogatása, szervezése, folyamatos motiváció fenntartását támogató szakmai tevékenységek megvalósítása a Bakonyi Oktatási Központ KFT. segítségével.
2. Szintfelmérés/kimutatás: jelentkezők nyelvi tudásának felmérése.
3. Tananyagfejlesztés célja: A nyelvi ismeretek fejlődését szolgáló tananyag kidolgozása a
képzésekbe bevont személyek nyelvi ismeretinek megfelelően.
4. Nyelvi képzések megvalósítása: a nyelvi képzések szervezése, lebonyolítása. A
pályázatban tanító nyelvtanárok zöme iskoláink kiváló nyelvtanára volt.
5. Minőségbiztosítás/monitoring: szakmai felügyelet óralátogatások formájában.
6. Pedagógus továbbképzés: a felkért oktatók célirányos szaknyelvi továbbképzése, valamint
kifejezetten az óralátogatások során tapasztaltak alapján összeállított távoktatásos rendszerű
továbbképzése.
7. Elégedettségmérés: jogszabályi mellékletben szereplő kérdéssor alapján elvégzett
elégedettségmérés, amely kiterjed a képzésekbe bevont személyekre, valamint a munkaadók által biztosított csoportok esetén a munkaadói visszajelzések mérésére is.
8. E-learning: az otthoni tanulást elősegítő, DOVER Nyelviskola által készített E-learning tananyagok elérhetővé tétele angol és német nyelven egyaránt.
9. Nyelvi labor kialakítása. A megvalósítással összefüggő tárgyi eszközök, oktatási segédeszközök, felszerelések beszerzése, különös tekintettel a nyelvtanulást segítő digitális eszközökre.
Nyelvi laborok:
- Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Technikum, Veszprém
- Veszprémi SZC Bethlen István Közgazdasági és Közigazgatási Technikum, Veszprém
- Veszprémi SZC Öveges József Technikum és Kollégium, Balatonfűzfő
- Veszprémi SZC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium, Ajka

A COVID helyzethez alkalmazkodva a 2019-2020 és 2020-2021-es tanévben is időszakosan áttértünk a távoktatásra. Az önálló munka és a konzultációs lehetőség arányát a GINOP 6.1.3. Idegen nyelvi felnőttképzés digitális megvalósítási tevékenységéhez ÚTMUTATÓ-ban szabályoztuk.

vehir.hu
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.