Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
26°C

1956 hősei előtt tisztelgett a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

2021. október 9. 13:04
1956 hőseire emlékezett pénteki ünnepségén a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a Városháza Kossuth-termében.

A megjelenteket – köztük számos egykori nemzetőrt, politikai foglyot – Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet országos elnöke köszöntötte. Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek imát mondott az 1956-os forradalom és szabadságharc lelki üdvéért.

dr. Márfi Gyuladr. Márfi Gyula

A megemlékezés szónoka Hegedűs Barbara alpolgármester volt, aki felelevenítette: az 1947-től elhatalmasodó kommunista rezsim emberek millióinak életét nyomorította meg, miközben földi paradicsomot és egyenlően elosztott javakat ígértek. Pár éven belül már alig volt olyan magyar, aki ne rettent volna meg proletárdiktatúra eszméjétől vagy annak fizikai megtestesüléseitől, akik rendszerint elsötétített autókkal érkeztek. Az idő előrehaladtával a diktatúra brutalitása ugyan csökkent, de Szent István országa továbbra sem volt szabad.

Az alpolgármester rámutatott: 1956. október 23-án Veszprém történetében is új fejezet kezdődött, itt is hallatták a hangjukat a változás zászlaja alatt gyülekező polgárok. Számos tüntetés és fegyveres ellenállás bontakozott ki a városban. Brusznyai Árpád, a szabadság veszprémi mártírja a békés változás híve volt, nem járult hozzá ahhoz, hogy tanítványai fegyvert ragadjanak, és ezzel életeket mentett. A szabadságharc leverése után mégis kivégezték, mert életfogytig tartó börtönbüntetését az MSZMP megyei pártfőtitkárának beavatkozására halálbüntetésre változtatták.

Hegedűs BarbaraHegedűs Barbara

1956 hőseinek áldozata azonban nem volt hiábavaló – hangsúlyozta Hegedűs Barbara. – A szabadság eszménye életben maradt a veszprémiek szívében, és három évtizeddel később, a rendszerváltáskor Brusznyai és társainak áldozata fektette le az új Magyarország alapjait. Az alpolgármester arra intette a fiatalokat: hallgassák meg a túlélők történeteit a munkatáborokról, megfigyelésekről, kivégzésekről, a puha diktatúrában történtekről, a vallásos emberek megbélyegzéséről; hogy a történelem ne ismételhesse meg önmagát.

A megemlékezésen koncertet adott Kiss-Domonkos Judit Ferencsik János-díjas és a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett csellóművész, a Magyar Állami Operaház szólócsellistája és Asztalos Rita zongoraművész, a Magyar Állami Operaház tagja; közreműködött még Pintér Zselyke Ida, a Csopaki Református Általános Iskola tanulója.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.