Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kíméld laptop-akkumulátorodat a hosszú élet érdekében

2021. október 13. 10:23

Ha azt szeretnéd, hogy a laptopod akkumulátora a lehető leghosszabb élettartamot érje el, akkor vedd figyelembe az alábbi tippeket. A legfontosabb mind közül, hogy ne érd be rossz minőségű akkumulátorokkal. A modern eszközök általában már beépített energiatároló egységekkel vannak ellátva, ezért ezek cseréje, javítása nehézkes lehet.

Érdemes minél több “életet” kipréselni az akkuból, hiszen ezek a eszközök ritka fémekből, ötvözetekből állnak, és a pazarlásuk véteknek számít. A mára már elavultnak számító nikkel fém-hibrid ötvözetből felépülő akkumulátorokhoz képest a mai modern lítium-polymer technológia megbízható, hatékony és nagy teljesítményű. Ez biztosítja a hosszú felhasználói élményt, a laptopok hosszabb élettartamát és az energiahatékonyságot egyaránt.

Trükkök és tanácsok

A nikkel fém-hibrid akkukat még nullázni kellett, és több napon át kellett a hálózatra kötve edzeni őket. A memóriaeffektust házilag kellett létrehozni, hogy az akkumulátorok elérjék a maximális teljesítményüket. Ez mára már csak emlék. Semmi értelme nincs ilyen módon formatálni a lítium-polymer eszközöket, hiszen azok rugalmasabb töltési ciklusokat tesznek lehetővé.

A lítium-polymer energiatároló eszközöket úgy tervezték, hogy gyorsan fel lehessen azokat tölteni. Nagy teljesítményekre képesek, illetve több száz töltési ciklus erejéig megőrzik előnyös tulajdonságaikat.

A lítium-polymer akkumulátorok előnyei

A laptopok és egyéb hordozható eszközök esetében nagyon fontos megjegyezni, hogy az idő és a technológia előrehaladtával nagyobb lett az energiaigényük is. Nemcsak ezen a téren volt észlelhető a fejlődés. Az akkuk mérete az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent.

A lítium-polymer akkumulátorok jobb teljesítménnyel, kevesebb energia fehasználásával megbízhatóbban működnek elődeiknél. Rentabilitás terén a lítium-ion akkumulátorokat is megelőzik. Ha minőségi eszközöket keresel, nézd meg az Elektro Hungary laptop akkumulátor kategóriáját.

A technológiai fejlődés gyorsaságának köszönhetően ma már alig találni kivehető akkumulátorral ellátott laptopot a piacon. A gyártók maximálisan megbíznak fejlesztéseikben.

Ma már szinte több energia tárolható egy okosóra akkumulátorában, mint anno egy mobiltelefonéban. Azonban elkerülendő, hogy a laptopok és nagyobb energiaigényű eszközök akkumulátorait teljesen lemerítsük. Érdemes takarékossági intézkedéseket kialakítani.

A legfontosabb, hogy a laptopon a háttérben futó alkalmazásokat csak akkor kapcsoljuk be, ha azokra épp szükség van. Emellett sokat segíthet az akkumulátor élettartamának növelésében a hibernációs módok beállítása. 20%-on állítsuk takarékos üzemmódra, 8%-on pedig hibernációra. 

Ne hagyjuk teljesen lemerülni a laptop akkumulátorát, mert az negatívan érinti a teljes töltési ciklusok számát. Használat közben törekedjünk arra, hogy 10% alatt mindenképpen csatlakoztassuk töltőre eszközünket.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.