Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

A lehorgonyzott cink esete a tisztítószerrel

2021. október 15. 12:14

Nemrég egy társaságban előkerült a „horganyzott lemez” kifejezés. Többen értetlenkedve néztek, mert fogalmuk sem volt arról, mit is jelenthet ez a kifejezés. Voltak, akik a horgonnyal hozták összefüggésbe és kötötték az ebet a karóhoz, hogy ez bizony valami hajózással kapcsolatos varázslat lehet.

Szó szót követett, de jó volt a hangulat. Ilyen dolgok miatt már mégsem megy egymás torkának egy sok viharban edzett, régi banda. Szerencsére megérkezett a társaság technikai mindentudója, aki szépen és érthetően elmagyarázta, hogy a horganyzás az egy felületkezelési eljárás. A horgany pedig a cink régies elnevezése.

A tűzihorganyzás mibenléte

Egyre több és több vas- és acélterméket igényel számos iparág. Ezek – köztudottan – a környezeti hatásoknak igen erősen kitett anyagok, magyarán: hamar oxidálódnak. Ez a korróziós folyamat, vagy más néven rozsdásodás.

Hogy ezt elkerüljék, több módszert is kidolgoztak a szakemberek az évek során. Az egyik leghatékonyabb megoldásnak a szakaszos szórástechnológiás tűzihorganyzás bizonyult a költségek és az élettartam szempontjait figyelembe véve. A védendő termékeket nagyon forró, 450 fokos horganyba kell ilyenkor belemeríteni. Ezt speciális, nagy medencékben végzik megfelelő felszerelésekkel.

Nem mindegy, milyen kiképzésűek a horganyzásra szánt elemek. Csak a megfelelően tervezett és előkészített felületeknél lesz tökéletes és hosszú életű a termodiffúziós folyamat eredménye. Igazán nagy tapasztalatot igényel a folyamat.

Védelem sok-sok éven át

Kültéri eszközöknek, vagy nagy nedvességtartalmú, belső terekbe szánt dolgoknak (oszlopok, korlátok, tartóelemek), acélszerkezeteknek, utcai berendezéseknek ideális védelmet ad ez az esztétikus, hosszú élettartamú és magasfényű horganybevonat. Még akár 25 évig is ellenálló marad, de a megfelelő festéssel akár 50 éven át is kitart.

A horganyzott termékek tisztításához speciális tisztítófolyadék alkalmazása ajánlott, mellyel a felületek természetes védőrétege nem károsodik, minősége nem romlik. Az Euró-Higiénia weboldalán több, speciálisan horganyzott felületvédelemmel ellátott termékekhez gyártott GEIGER horgany- és alumíniumtisztítót találunk. Ezzel nem csupán a felület lesz tiszta és zsírtalan, hanem még a további védelmet adó, egyéb bevonási eljárásokhoz is jól előkészíthető a horganyzott felület.

Érdekes és hasznos témák szakértelemmel

Szerencsésnek éreztem magam, hogy mindezeket megtudhattam a barátomtól és nem fogok lebőgni, ha esetleg máshol majd előkerül ez az „egzotikus” horgany téma. El is határoztam, hogy a következő bulira én fogok készülni a penész elleni szerek és gombaölés témakörrel. Elvégre ez elég sok lakásban és irodában problémát jelent gyakran. Igen szívet melengető, ha a baráti összejövetelek érdekes témái visszaköszönnek a hétköznapokban, és segítünk egymásnak szakértelmünkkel, felkészültségünkkel.


 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.