2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Biztonságosabban kerékpározhatnak a királyszentistvániak

Felavatták a Királyszentistvánt Litérrel összekötő kerékpárutat péntek délelőtt.

A négy kilométer hosszú kerékpárút, amelynek mintegy fele önálló nyomvonalon halad, 312 millió forintból, az Európai Unió támogatásával épült meg. Az útszakasz péntek délelőtti átadásakor Kőszegi Ilona királyszentistváni polgármester elmondta: a kerékpárút elsősorban a lakosságot szolgálja, a munkába, iskolába igyekvők számára biztosít alternatív közlekedési lehetőséget, növeli a közlekedésbiztonságot és hozzájárul ahhoz, hogy a közlekedés környezetbarátabbá váljon. A beruházás népszerűségét jól jelzi, hogy már a hivatalos átadó előtt is sokan kerékpároztak, gyalogoltak, futottak rajta.

Ovádi Péter parlamenti képviselő a polgármesterek együttműködését méltatta, hiszen a kerékpárút megvalósításáért Litér és Királyszentistván vezetői közösen dolgoztak. A képviselő hozzátette: a térség kerékpárút-hálózata egyre gyarapodik, Veszprémből Márkó és Felsőörs felé 
is épül, épült új szakasz, a szakemberek pedig már dolgoznak a gyulafirátóti szakasz tervein is.

Kontrát Károly parlamenti államtitkár rámutatott: a helyi lakosok érdekei mellett az új kerékpárút a turizmushoz is hozzájárul, Királyszentistvánról Litéren keresztül Veszprém és a Balaton is elérhető biciklivel. Hozzátette: közben Litéren is folytatódnak a beruházások, így a református iskola  építése és az ivóvíz-hálózat fejlesztése is. Hangsúlyozta: Magyarország erős, büszke, európai ország, ahol a kistelepüléseken is megvalósulhatnak értékteremtő beruházások. 

A kerékpárút avatása mellett átadták azokat az elektromos kerékpárokat is, amelyekkel a királyszentistváni polgárőrség a Magyar Falu Program révén gazdagodott. 
 

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Pihenni és sportolni is lehet az új kerékpáros megállóhelyeken
Pihenni és sportolni is lehet az új kerékpáros megállóhelyeken
A Kádártát és Gyulafirátótot összekötő kerékpárút már a kivitelezés utolsó szakaszába érkezett. A kezdeményezés keretében pihenőpontokat is kialakítottak a nagyközönség számára.
Sokat dobhat Veszprém közlekedésén a közbringa program
Sokat dobhat Veszprém közlekedésén a közbringa program
Az elmúlt 16 évben a megyeszékhely már sokat lépett előre a kerékpáros hálózat fejlesztésében, a területi adottságokból fakadó nehézségéket azonban még nem feltétlenül sikerült megugrani. Ezen változtathat a várhatóan jövőre startoló közbringa program.
Megújult bringaút várja a kerékpárosokat a Balaton északi partján
Megújult bringaút várja a kerékpárosokat a Balaton északi partján
A 204 kilométeres Balatoni Bringakör több mint a fele újult meg a közelmúltban, amelyekhez kapcsolódóan számos szolgáltatással várják a kerékpárral túrázókat.
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút Székesfehérvár-Balatonakarattya közti szakaszát
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút Székesfehérvár-Balatonakarattya közti szakaszát
Átadták a fővárost a Balatonnal összekötő bicikliút legújabb, Székesfehérvár és Balatonakarattya közti szakaszát, így Budapesttől egészen a Balaton partjáig el lehet jutni kerékpárral a több mint száz kilométer hosszú útszakaszon - közölte pénteki balatonakarattyai sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára.
Megvalósul a rátótiak régi álma
Megvalósul a rátótiak régi álma
Öt kilométer hosszan épül kerékpárút Gyulafirátóton keresztül, ami a kádártai kerékpárutat köti majd össze az eplényi erdei makadámúttal.