2022. május 25.
//
Orbán névnap

Orbán: Legkésőbb tavasszal lesz az előrehozott választás

2008. május 21. 9:56
Echotv.hu-MTI
Legkésőbb jövő tavasszal előrehozott választások lesznek Magyarországon – mondta Orbán Viktor a Népszava szerint azon a keddi, zárt ajtók mögött tartott tanácskozáson, amelyen a Fidesz választókerületi elnökei, polgármesterei, képviselői jelentek meg.

A Népszava szerint Orbán Viktor úgy vélte, megengedhetetlen és megbocsáthatatlan bűn, ha a fideszes és a KDNP-s képviselők hiányoznak a parlamentből.

A lap szerdai számában az áll: a Fidesz elnöke arról beszélt a politikusoknak, nem engedhetik meg maguknak, hogy helyben botrány legyen és abból az MSZP országos ügyeket kovácsolhasson.

Fegyelem és teljes egység

"Azért kértem a választókerületi elnököket és a polgármestereket a találkozóra, mert ma reggeltől a Fidesznek meg kell kezdenie a választásokra való felkészülést (…). Ha valaki itt él az országban, láthatja: nem mehetnek így tovább a dolgok. A változás a küszöbön van, fel kell rá készülnünk, felelős politikai erő vagyunk, a választópolgárok bizalmát élvezve az a kötelességünk, hogy készen álljunk a változásra" – jelentette ki a találkozóra tartó Orbán Viktor a Polgárok Házánál.

A találkozó előtt elnökségi ülést tartottak délelőtt, hétfőn pedig a regionális elnökök gyűltek össze. A tárgyalássorozat egyébként nem rendkívüli, bár bizonyosan egyfajta erődemonstrációnak is szánta a Fidesz.

A Magyar Hírlap értesülése szerint Orbán Viktor a Polgárok Házában ugyanazt hangsúlyozta, mint az újságíróknak. Szerinte számolni kell az előrehozott országgyűlési választással, ezért meg kell kezdeni rá a felkészülést. Tartalmilag a választási program írása tartozik ide, formailag pedig a választókerületek felkészülése. Az elnök arról is szót ejtett, hogy a 2009-es európai uniós kampányt Gyürk András, a Fidelitas korábbi elnöke, uniós képviselő vezeti majd.

Orbán felhívta rá a figyelmet, hogy helyi szinten feszültségek nélkül kell intézni az ügyeket.

Fegyelmezettséget kért, és azt, hogy belső harcok ne legyenek a szövetségben, hiszen csak teljes egységben lehet sikert elérni. Célzott a nagykanizsai polgármester luxusautó-beszerzésére. Szerinte ki lehet még javítani az ügyet, és megengedhetetlennek tartja, hogy miközben országos szinten az olcsóbb államról és a pénzszórás megállításáról beszélnek, van város, ahol éppen az ellenkezőjét valósítják meg.

Beke G. László