2022. január 27.
//
Angelika névnap

Paloznakon zajlott az első Hangzó Csipke fesztivál

2021. október 20. 13:25
A veszprémi Gizella Nőikar 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával.

A veszprémi Dowland Alapítvány Gizella Nőikara által benyújtott „Hangzó Csipke” projekt támogatást nyert el a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program „Kulturális-Művészeti projektek támogatása” című pályázatán. A veszprémi Gizella Nőikar így 2021. augusztus 28-án 15 órától Paloznakon életre hívta a Hangzó Csipke rendezvényt Borbásné Gazdag Gabriella karnagy, projektmenedzser, szakmai vezető irányításával. A rendezvényen 8 művészeti csoport vett részt, 200 résztvevő követte figyelemmel az eseményeket és 5 önkéntes segítette a szervezők munkáját. Az időjárás végig borongós volt, azonban eső végül nem esett, így minden tervezett szabadtéri program megvalósult. A Hangzó Csipke EKF-projekt 2021. szeptember 30-i dátummal sikeresen lezárult.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

A rendezvényen a Gizella Nőikar mellett közreműködött a Zamárdi Nőikar, a veszprémi Orlando Énekegyüttes, a barnagi Semper Reformanda Énekegyüttes, továbbá a Szentgáli Banda Népzenei Együttes műsora színesítette a programot Hajdu Péter „Sáti” és Hajdu Viktória néptáncpedagógusok bemutatójával egybekötve, melyet táncház követett. A Szent József Házban a Mencshelyi és a Balatonendrédi Csipkekör, valamint a Paloznaki Hímzőkör kiállítása várta az érdeklődőket, a Nyitott Műhelyben pedig a vertcsipke készítésével lehetett ismerkedni. Erdei T. Lilla MMA ösztöndíjas etnográfus vetített képes előadása a kiállítótérben volt hallható a balaton-felvidéki csipkékről. A gyermekes családoknak kézműves foglalkozás keretében, Kondicsné Bató Edit okleveles viseletkészítő szakember közreműködésével papírlegyező készítésére volt lehetőségük csipkeminták felhasználásával, illetve keszkenőjükre hímezhették saját monogramjukat. A rendezvény a látogatók számára ingyenes volt.

Fotó: Csarmasz KornélFotó: Csarmasz Kornél

Borbásné Gazdag Gabriella projektmenedzser, karnagy így nyilatkozik a Hangzó Csipkéről: 

Első ízben megvalósult eseményünk célja rövidtávon a helyi identitás erősítése a helyi lakosság bevonásával egy olyan rendezvényen, ahol több művészeti ág találkozik, rávilágítva a népi és a klasszikus kultúra közötti kapcsolatra. Sikerült ösztönöznünk a helyieket a népi kézműves alkotások megismerésére, a helyi népdalkincs meghallgatására, elsajátítására, hogy továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak. Kiemelt célunk volt, hogy a közönség nívós előadásoknak legyen részese és megismerje a kórus és a népi kézművesség közösségteremtő erejét. A művészeti ágak összekapcsolásával új közönséget értek el a résztvevő együttesek. Fő célunk a regionális kapcsolatok erősítése, a közösségek összekapcsolása és a lokális közösségek megerősítése önkéntesek bevonásával, kapcsolatteremtési lehetőség biztosításával, mely a visszajelzések alapján sikeresen megvalósult. Hosszú távú célunk a helyi értékek bemutatása vándorkiállítás keretében, Veszprémben és más balaton-felvidéki településen.

 

vehir.hu

További cikkek

Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Hamarosan megnyílhat a felújított Kinizsi-vár
Tavaly minden eddiginél többen látogatták a magyarországi kastélyokat, idén tíz hazai felújított létesítmény nyílik meg nyár végéig, köztük a nagyvázsonyi is- írja a Turista magazin.
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Veszprémbe látogat a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
A négynapos – január 27-30. között zajló – rendezvényen összesen hat nemzetközi dokumentumfilmet vetítenek a Cinema Cityben, melyek komoly nemzetközi sikereket értek el a közelmúltban.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.