Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Tűzgömb robbant Magyarország fölött

2021. október 21. 11:06
Szerdán kora este egy fényes tűzgömb lépett be a légkörbe és robbant fel Magyarország fölött. A villanást a VMeteo webkamerái is rögzítették.

Tűzgömb húzott át az égbolton szerdán 18 óra 28 perckor. A fényes meteor a légkörben felrobbant, a villanást webkamerák is rögzítették, csendesebb helyeken hallani is lehetett. A robbanás keltette lökéshullámokat több hazai szeizmográfiai mérőállomás is rögzítette. 

Tűzgömb akkor jön létre, amikor egy égitest a Föld légkörébe lépve a levegő keltette súrlódás miatt felhevül. Okozhatja például egy Föld-közeli objektum, vagyis olyan kisebb-nagyobb kődarab, amelynek pályája a Nap körüli keringése során keresztezi bolygónkét. De leggyakrabban egy-egy meteorrajhoz kapcsolódóan alakul ki, amikor a Föld egy üstökös által hátrahagyott porfelhőn száguld keresztül. Jelenleg több meteorraj is aktív: szerda hajnalban tetőzött az Orionidák, noha ezek jellemzően halvány hullócsillagok; az ezekben a hetekben megfigyelhető  Déli Tauridák viszont gyakran produkálnak tűzgömböket. (“Gyakran” alatt azt értjük, hogy néhány naponta beesik egy, de még ezek között is ritka az, ami árnyékot vet és hanghatással jár). 

A szerdai tűzgömb villanása a VMeteo webkameráin is látható volt, a Konkoly Obszervatórium és a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület által üzemeltetett becsehelyi kamera pedig az egész jelenséget rögzítette.

 

 

vehir.hu
további cikkek
Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope Ősszel érkezik a Pannon Egyetem új filmje, a Planet Hope A tavaly nagy sikerrel bemutatott There is no Planet B című klímaszorongásról szóló filmnek egész estés folytatása következik, a Planet Hope. A már most hét nemzetközi díjjal bíró másfél órás alkotást, ahogy a There is no Planet B-t is Elekes Gergő és Horváth Virág rendezte. A film a Pannon Egyetem felkérésére készült, az Éghajlatváltozás Multidiszciplináris Nemzeti Labor társadalomtudományi alprojektjeként, András Ferenc egyetemi docens vezetésével. A film egyik főszereplője a saját magát alakító újságíró, Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője. Őket kérdeztük a film részleteiről. 2024. augusztus 26. 21:25 Szathmáry Eörs evolúcióbiológus tart Veszprémben előadást Szathmáry Eörs evolúcióbiológus tart Veszprémben előadást Az MTA VEAB Tudományról SzabadON című előadás-sorozatának következő vendége a modern civilizáció összeomlásának lehetséges veszélyeire is felhívja a figyelmet. 2024. augusztus 21. 14:42 Egy hét a csillagok alatt Veszprém vármegyében Egy hét a csillagok alatt Veszprém vármegyében Az Egy Hét a Csillagok Alatt országos csillagászati programsorozat keretében augusztus 9-17. között több mint száz helyszínen várják majd távcsöves bemutatók, előadások és hullócsillaglesek az érdeklődőket. Mutatjuk, hogy megyénkben hova érdemes fordulni. 2024. augusztus 9. 23:18 Egy hét múlva jönnek a Perseidák csillagászat Egy hét múlva jönnek a Perseidák Az év legnépszerűbb hullócsillag-zápora érkezik augusztus 12-ről 13-ra virradó hajnalban. Mi ez, miért van, hogyan láthatjuk, és ha már a szabad ég alatt töltjük az éjszakát, milyen más látványosságokat kínál az égbolt? 2024. augusztus 4. 22:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.