2022. január 18.
//
Piroska névnap

Tűzgömb robbant Magyarország fölött

2021. október 21. 10:06
Szerdán kora este egy fényes tűzgömb lépett be a légkörbe és robbant fel Magyarország fölött. A villanást a VMeteo webkamerái is rögzítették.

Tűzgömb húzott át az égbolton szerdán 18 óra 28 perckor. A fényes meteor a légkörben felrobbant, a villanást webkamerák is rögzítették, csendesebb helyeken hallani is lehetett. A robbanás keltette lökéshullámokat több hazai szeizmográfiai mérőállomás is rögzítette. 

Tűzgömb akkor jön létre, amikor egy égitest a Föld légkörébe lépve a levegő keltette súrlódás miatt felhevül. Okozhatja például egy Föld-közeli objektum, vagyis olyan kisebb-nagyobb kődarab, amelynek pályája a Nap körüli keringése során keresztezi bolygónkét. De leggyakrabban egy-egy meteorrajhoz kapcsolódóan alakul ki, amikor a Föld egy üstökös által hátrahagyott porfelhőn száguld keresztül. Jelenleg több meteorraj is aktív: szerda hajnalban tetőzött az Orionidák, noha ezek jellemzően halvány hullócsillagok; az ezekben a hetekben megfigyelhető  Déli Tauridák viszont gyakran produkálnak tűzgömböket. (“Gyakran” alatt azt értjük, hogy néhány naponta beesik egy, de még ezek között is ritka az, ami árnyékot vet és hanghatással jár). 

A szerdai tűzgömb villanása a VMeteo webkameráin is látható volt, a Konkoly Obszervatórium és a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület által üzemeltetett becsehelyi kamera pedig az egész jelenséget rögzítette.

 

 

vehir.hu

További cikkek

Nézz, nézz az ég felé – 2022-ben is!
Nézz, nézz az ég felé – 2022-ben is!
A Hold a Napot és a Marsot is eltakarja – milyen csillagászati jelenségek várnak ránk idén?
A dinoszauruszok koráról árul el új információkat az ajkai borostyánlelet
A dinoszauruszok koráról árul el új információkat az ajkai borostyánlelet
85 millió éves, borostyánba zárt ízeltlábúakat fedeztek fel az ELTE és a Magyar Természettudományi Múzeum kutatói a Veszprém megyei Ajkán.
Ismét veszprémi lett a nap asztrofotója
Ismét veszprémi lett a nap asztrofotója
Ladányi Tamás, veszprémi asztrofotós január első napján örökítette meg a Vénuszt a bazilika tornyai mögött, ami a nap asztrofótja lett a NASA-nál.
Csillagainkban a gyászunk
Csillagainkban a gyászunk
Korábban már írtam róla, hogy a csillagos égbolt kulturális örökségünk, amit szépen lassan tönkreteszünk azzal, hogy kényszeresen minden kavicsot díszkivilágítunk. A kultúra életünk minden területét átszövi, a csillagos égbolt a gyász feldolgozásában is segítségünkre lehet – nem véletlen, hogy az ember ősidők óta az ég felé fordítja tekintetét, ha veszteség éri.
Hol zajlott pontosan a Mohácsi csata? Újabb tudományos eredmények kerültek nyilvánosságra
Hol zajlott pontosan a Mohácsi csata? Újabb tudományos eredmények kerültek nyilvánosságra
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományi Intézete a közelmúltban szervezett konferenciát Éghajlatváltozás és társadalom címmel. Az előadások zömmel a bizonytalan jövővel, egy közülük azonban a homályos múlttal foglalkozott. A plenáris előadók közül Prof. Dr. Pap Norbert, az MTA doktora, egyetemi tanár a mohácsi csatával kapcsolatos több évszázad alatt felgyűlt homályt igyekezett eloszlatni. Kutatásai nyomán a fontos történelmi esemény eddig ismeretlen részletei derültek ki.