Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben

2021. október 22. 4:00
A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.

Immár 29. alkalommal tartott megemlékezést és koszorúzást a rendőrség épületében a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott csütörtök délutáni rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos mondott beszédet. Mint mondta, a forradalmat olyan egyszerű emberek hajtották végre, akikben akkoriban a szabadságvágy, a bajtársiasság, egy igazságosabb élet reményében felbuzgott valami olyasmi, ami egyik napról a másikra hősökké tette őket.

Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.

"Egyszerű civil emberek voltak, akik szembe mertek nézni a vörös hadsereg félelmetes erejével, a szovjet tankok lőtornyaival azért, hogy hazájukért, a szabadságukért harcoljanak. Akkoriban Veszprém utcáin is eldördültek a fegyverek. Nem egy honfitársunk esett össze, amikor a kalasnyikovból kilőtt golyó elérte a testét, de a forradalom hevében itt is voltak olyan felmenőink, akik a golyózápor közepette is harcoltak tovább, mentették és ápolták a sebesülteket, sokszor saját életüket is kockáztatva"-emlékeztetett.

Kiemelte, a forradalom tettei „olyan erkölcsi alapon nyugszanak, amelyekhez nem kell forradalomnak kitörnie, hogy jelen legyenek a közösségünkben. Bebizonyították, hogy egyszerű civil emberként is élhetjük úgy az életünket, hogy abban a becsület, az igazság, az egymás megsegítése és nem utolsó sorban a méltóság kiemelt helyet kapjon”-mondta.

A rendezvényen Pintér Zselyke Ida, a Csopaki Református Általános Iskola tanulója működött közre, ő Varga Zsolt A pesti srácok című versét szavalta el.

A megemlékezést koszorúzás zárta.A megemlékezést koszorúzás zárta.

A megemlékezésen a városi és a megyei önkormányzat mellett a megyei rendőrkapitányság, valamint az ’56-os szervezet, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Mi Hazánk Mozgalom helyezett el koszorút.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21 Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés közélet Pannon Egyetem: kötelességünk az '56-os megemlékezés A Pannon Egyetem kedd délelőtt tartotta október 23-i megemlékezését. A szokásokhoz hűen, idén is emlékmenettel elevenítették fel az 1956-os forradalom és szabadságharc pontos részleteit. 2023. október 24. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.