Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben

2021. október 22. 4:00
A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.

Immár 29. alkalommal tartott megemlékezést és koszorúzást a rendőrség épületében a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott csütörtök délutáni rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos mondott beszédet. Mint mondta, a forradalmat olyan egyszerű emberek hajtották végre, akikben akkoriban a szabadságvágy, a bajtársiasság, egy igazságosabb élet reményében felbuzgott valami olyasmi, ami egyik napról a másikra hősökké tette őket.

Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.

"Egyszerű civil emberek voltak, akik szembe mertek nézni a vörös hadsereg félelmetes erejével, a szovjet tankok lőtornyaival azért, hogy hazájukért, a szabadságukért harcoljanak. Akkoriban Veszprém utcáin is eldördültek a fegyverek. Nem egy honfitársunk esett össze, amikor a kalasnyikovból kilőtt golyó elérte a testét, de a forradalom hevében itt is voltak olyan felmenőink, akik a golyózápor közepette is harcoltak tovább, mentették és ápolták a sebesülteket, sokszor saját életüket is kockáztatva"-emlékeztetett.

Kiemelte, a forradalom tettei „olyan erkölcsi alapon nyugszanak, amelyekhez nem kell forradalomnak kitörnie, hogy jelen legyenek a közösségünkben. Bebizonyították, hogy egyszerű civil emberként is élhetjük úgy az életünket, hogy abban a becsület, az igazság, az egymás megsegítése és nem utolsó sorban a méltóság kiemelt helyet kapjon”-mondta.

A rendezvényen Pintér Zselyke Ida, a Csopaki Református Általános Iskola tanulója működött közre, ő Varga Zsolt A pesti srácok című versét szavalta el.

A megemlékezést koszorúzás zárta.A megemlékezést koszorúzás zárta.

A megemlékezésen a városi és a megyei önkormányzat mellett a megyei rendőrkapitányság, valamint az ’56-os szervezet, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Mi Hazánk Mozgalom helyezett el koszorút.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Brusznyai Árpádra emlékeztek Brusznyai Árpád Brusznyai Árpádra emlékeztek Dr. Brusznyai Árpád halálának 65. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak hétfő este. 2023. január 10. 8:45 A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban 1956 A veszprémi néma nők félelmet keltettek a szolgalelkű hatalom kiszolgálóiban December 6-án hagyományos jelleggel megtartották az 1956-os veszprémi néma nőtüntetésre való megemlékezést az Óváros téren. Az ünnepségen elhangzott: Veszprém első vidéki városként csatlakozott a tüntetéshez, ahol a felejtés ellen, az élet nevében emelték fel a hangjukat az elődök. 2022. december 7. 11:03 Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság Rétvári Bence Veszprémben: minden nemzet természetes létállapota a szabadság November 4-én, az 56-os forradalom leverésének évfordulóján Veszprémben is tartottak megemlékezést a Színházkertben álló kopjafánál. Az ünnepségen, amit a veszprémi KDNP szervezett a megemlékező beszédet Rétvári Bence, államtitkár mondta, aki történelmi távlatokból és aktuálpolitikai szempontból is levonta a következtetéseket a 20. századi magyar forradalomról. 2022. november 5. 12:00 Porga: a veszprémiek békét akarnak 1956 Porga: a veszprémiek békét akarnak A Megyeház téren emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozataira és hőseire Veszprémben vasárnap este. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester mondott beszédet. 2022. október 23. 20:03

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.