Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C
2024. július 22. Magdolna
Veszprém
31°C

Megkezdődtek az ’56-os megemlékezések Veszprémben

2021. október 22. 4:00
A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet a rendőrkapitányság épületében tartott megemlékezést csütörtök délután.

Immár 29. alkalommal tartott megemlékezést és koszorúzást a rendőrség épületében a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott csütörtök délutáni rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos mondott beszédet. Mint mondta, a forradalmat olyan egyszerű emberek hajtották végre, akikben akkoriban a szabadságvágy, a bajtársiasság, egy igazságosabb élet reményében felbuzgott valami olyasmi, ami egyik napról a másikra hősökké tette őket.

Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.Ovádi Péter a 2021. október 21-én tartott megemlékezés alkalmával mondott beszédet a rendőrség épületében.

"Egyszerű civil emberek voltak, akik szembe mertek nézni a vörös hadsereg félelmetes erejével, a szovjet tankok lőtornyaival azért, hogy hazájukért, a szabadságukért harcoljanak. Akkoriban Veszprém utcáin is eldördültek a fegyverek. Nem egy honfitársunk esett össze, amikor a kalasnyikovból kilőtt golyó elérte a testét, de a forradalom hevében itt is voltak olyan felmenőink, akik a golyózápor közepette is harcoltak tovább, mentették és ápolták a sebesülteket, sokszor saját életüket is kockáztatva"-emlékeztetett.

Kiemelte, a forradalom tettei „olyan erkölcsi alapon nyugszanak, amelyekhez nem kell forradalomnak kitörnie, hogy jelen legyenek a közösségünkben. Bebizonyították, hogy egyszerű civil emberként is élhetjük úgy az életünket, hogy abban a becsület, az igazság, az egymás megsegítése és nem utolsó sorban a méltóság kiemelt helyet kapjon”-mondta.

A rendezvényen Pintér Zselyke Ida, a Csopaki Református Általános Iskola tanulója működött közre, ő Varga Zsolt A pesti srácok című versét szavalta el.

A megemlékezést koszorúzás zárta.A megemlékezést koszorúzás zárta.

A megemlékezésen a városi és a megyei önkormányzat mellett a megyei rendőrkapitányság, valamint az ’56-os szervezet, illetve a Munkástanácsok Országos Szövetsége és Mi Hazánk Mozgalom helyezett el koszorút.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Mécsesgyújtással emlékezett Brusznyai Árpádra születésének századik évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület a Megyeház téren. 2024. június 28. 16:22 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! 1956 Emlékezzünk a hazaszeretetre, hőseinkre, az ártatlan áldozatokra! Ünnepi megemlékezéssel tisztelgett a FIDESZ-KDNP helyi szervezete az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján Brusznyai Árpád és az ártatlanul elítélt áldozatok előtt szombaton. 2023. november 5. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.