Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

12 nap, ami megrengette a Szovjetuniót

2021. október 23. 12:52
A kistelepüléseken is 1956. október 23-ra emlékeznek. Hajmáskéren Ovádi Péter országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta: a forradalom rövid 12 napja alatt megváltoztatta az egész nemzet és Európa szemléletét az idegen zsarnoki hatalmakkal szemben.

"Október 23-án és az azt követő 12 napban együtt dobbant ennek a nemzetnek a szíve. Hirtelen nem számított, hogy valaki egyetemi tanár vagy egyszerű munkás ember. Nem számított az sem, hogy Budapesten vagy akár itt, Hajmáskéren emel valaki hangot a zsarnokoskodás ellen. Ha voltak is ellentétek az emberek között, megszűntek azok, hogy közösen harcoljanak a szabadságukért" – utalt arra Ovádi Péter ünnepi beszédében, hogy 1956-ban az egész nemzet együtt állt ki az elnyomó szocialista rendszer ellen, amelynek a forradalom lett az eredménye.

A péntek este a hajmáskéri művelődési háznál tartott ünnepségen a térség országgyűlési képviselője beszédében kitért arra is, hogy a forradalmat ugyan tankokkal sikerült leverni, de a forradalmi szellem ott maradt az emberekben. "Még a megtorlás szörnyű évei alatt is suttogva a homályban, de a magyarok nem felejtették el annak a 12 napnak az eseményeit" – mondta.

Ovádi Péter utalást tett a jelenkor eseményeire is, mint mondta, "több évtizeddel ugyan a forradalom után, de ez a nép elnyerte méltó jogát ahhoz, hogy zsarnoki idegen hatalom helyett immáron saját maga döntsön a sorsáról. A magyarok pedig éltek ezzel a lehetőséggel. Igaz, hogy időről időre más formában ugyan, de megkísértik hazánkat külföldi hatalmak, megpróbálnak beleszólni abba, hogy hogyan vezessük szabad országunkat, sőt, csatlósokra is találnak saját közösségünkben ezekhez a terveikhez, de ők sem számolnak azzal, hogy ez a nép 1956-ban megmutatta már, hogy a szabadságából, ami jogosan megillet minden nemzetet, soha, de soha nem fog idegen hatalmak kedvére engedni."

Az ünnepségen a helyi énekkar és iskolások is műsort adtak, majd a képviselő és a jelen lévő hajmáskéri lakosok közösen fáklyákkal vonultak az utcára, hogy koszorút helyezzenek el az 56-os hősök tiszteletére.

vehir.hu
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.