2022. január 24.
//
Timót névnap

A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban

2021. október 23. 19:09
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.

Ovádi Péter parlamenti képviselő beszédében arra kérte az ünneplőket: éljék bele magukat 1956 szereplőinek helyzetébe. Mint mondta, utólag könnyen alkotunk véleményt, hiszen ismerjük a történések minden mozzanatát, de vajon mit tettünk volna akkor, ott, amikor nem tudhattuk, milyen következményei lesznek a döntéseinknek, milyen irányba fordul az ország sorsa? Kijelentette: nem szégyen, ha e gondolatok hatására megremeg a lábunk, és valószínűleg az akkori elődeink is hasonlóképp éreztek.

A képviselő szerint az akkori cselekvőknek a néplélek adott erőt, amit “legegyszerűbben úgy lehet leírni, mint azt az érzést, amikor egyedül, önmagunk vagyunk, mégis azt érezzük, hogy támogató tömegek vesznek körül minket. A tömegnek pedig nincs ellenfele, ha minden egyes tagja egy irányba, egyszerre mozdul”. 1956-ban ez történt, a magyarság egységesen mondott nemet az elnyomásra, a szocialista rendszer zsarnoki uralmára, a néplélek vezette és összekötötte őket a paraszttól a munkáson át a tanárig a közös cél: a szabadság érdekében.

“Az 1956-os forradalom megmutatta az egész világnak, hogy mi történik akkor, ha szolgaként bánnak egy olyan néppel, aki a szabadságra született.”

A szónok Brusznyai Árpádot, a forradalom veszprémi mártírját idézte:

 

Szenvedéseink a jövő boldogságában majd feloldódnak.

 

Egy olyan ember írta ezt, akit életfogytig tartó börtönre, majd később Pap János akkori megyei párttitkár közbenjárására halálra ítéltek és kivégeztek annak ellenére, hogy forradalmár társaival heves vitára kelve érvelt az erőszak ellen, a békés felkelés mellett. A reményt azonban nem lehetett kiölni a magyarok szívéből, és a rendszer, ami 1956-ban halálos sebet kapott, évtizedekkel később végül megdőlt. A rendszerváltás magával hozta azt is, hogy a történelem mérlegre állította a szocialista rendszer bűnöseinek tetteit.

“Legyen ez október 23-a üzenete mindannyiunknak, egy olyan üzenet, ami büszkeséggel tölt el bennünket, ha a forradalmunkra gondolunk és bátorsággal, valamint pozitív jövőképpel kecsegtet” - zárta gondolatait Ovádi.

A beszéd után az önkormányzat, a pártok, a fegyveres testületek, az intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a Megyeház téri emlékműnél. A műsorban közreműködött Csík János, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Csadi Zoltán, Veszprém Város Vegyeskara valamint a  Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
A veszprémi fiatalok megcáfolták azt, hogy generációjuk érdektelen lenne a politika és közélet iránt
Orbán Balázs, miniszterhelyettes, parlamenti és stratégiai államtitkár volt a veszprémi fiatalok vendége péntek este. Az első alkalommal megrendezett Fiatalok estjén az átalakuló világrendről és a nemzetstratégia kialakításáról is szó esett. Az előadó aktuálpolitika helyett főleg világszintű folyamatokra irányította a figyelmet, amiben az összegyűlt helyi fiatalok interakítv módon partnerek is voltak.
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
V-busz: a hóhelyzet miatt két járat nem közlekedik menetrendszerűen
A 18-as buszok jelenleg csak a csatárhegyi elágazásig közlekednek. Az új sportuszodához bevezető út egyelőre járhatatlan, a 23-as autóbuszok nem kanyarodnak be.