2021. december 3.
//
Ferenc névnap

A néplélek vezette a magyarokat ‘56-ban

2021. október 23. 19:09
A Megyeház téren rendezték meg az önkormányzat központi ünnepségét október 23-án, melynek szónoka Ovádi Péter parlamenti képviselő volt.

Ovádi Péter parlamenti képviselő beszédében arra kérte az ünneplőket: éljék bele magukat 1956 szereplőinek helyzetébe. Mint mondta, utólag könnyen alkotunk véleményt, hiszen ismerjük a történések minden mozzanatát, de vajon mit tettünk volna akkor, ott, amikor nem tudhattuk, milyen következményei lesznek a döntéseinknek, milyen irányba fordul az ország sorsa? Kijelentette: nem szégyen, ha e gondolatok hatására megremeg a lábunk, és valószínűleg az akkori elődeink is hasonlóképp éreztek.

A képviselő szerint az akkori cselekvőknek a néplélek adott erőt, amit “legegyszerűbben úgy lehet leírni, mint azt az érzést, amikor egyedül, önmagunk vagyunk, mégis azt érezzük, hogy támogató tömegek vesznek körül minket. A tömegnek pedig nincs ellenfele, ha minden egyes tagja egy irányba, egyszerre mozdul”. 1956-ban ez történt, a magyarság egységesen mondott nemet az elnyomásra, a szocialista rendszer zsarnoki uralmára, a néplélek vezette és összekötötte őket a paraszttól a munkáson át a tanárig a közös cél: a szabadság érdekében.

“Az 1956-os forradalom megmutatta az egész világnak, hogy mi történik akkor, ha szolgaként bánnak egy olyan néppel, aki a szabadságra született.”

A szónok Brusznyai Árpádot, a forradalom veszprémi mártírját idézte:

 

Szenvedéseink a jövő boldogságában majd feloldódnak.

 

Egy olyan ember írta ezt, akit életfogytig tartó börtönre, majd később Pap János akkori megyei párttitkár közbenjárására halálra ítéltek és kivégeztek annak ellenére, hogy forradalmár társaival heves vitára kelve érvelt az erőszak ellen, a békés felkelés mellett. A reményt azonban nem lehetett kiölni a magyarok szívéből, és a rendszer, ami 1956-ban halálos sebet kapott, évtizedekkel később végül megdőlt. A rendszerváltás magával hozta azt is, hogy a történelem mérlegre állította a szocialista rendszer bűnöseinek tetteit.

“Legyen ez október 23-a üzenete mindannyiunknak, egy olyan üzenet, ami büszkeséggel tölt el bennünket, ha a forradalmunkra gondolunk és bátorsággal, valamint pozitív jövőképpel kecsegtet” - zárta gondolatait Ovádi.

A beszéd után az önkormányzat, a pártok, a fegyveres testületek, az intézmények és civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el a Megyeház téri emlékműnél. A műsorban közreműködött Csík János, Dresch Mihály, Balogh Kálmán, Csadi Zoltán, Veszprém Város Vegyeskara valamint a  Magyar Honvédség Légierő Zenekara.

Söge
Kovács Bálint

További cikkek

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke: 36 milliárd forintos kárt is okozhatott a műtrágya kartellezés a magyar gazdáknak
Bige László és cégei akár 36 milliárd forinttal is megkárosíthatták a gazdákat az elmúlt hét évben -mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke péntek délután Veszprémben.
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
Veszprém Magyarországgal együtt előre megy, nem hátra
A legfontosabb kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatót Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője.
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Az Agórában képzik a kis cukrászsegédeket
Bonbon készítésre gyűltek össze csütörtök délután a Deák és a Báthory iskola kis diákjai a Veszprém Agórában, hogy egy különleges technika órán vegyenek részt: az intézmény Kis cukrász napközi programjának keretében ugyanis a gasztronómia világába nyerhetnek betekintést, miközben a saját édességüket is elkészíthetik.
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítják az oltási akciót
Újabb egy héttel meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet, és felkérte az operatív törzset, hogy dolgozzák ki az oltási akciónapok rendszerét országosan - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Hostel, kávézó és múzeumi fogadótér lesz az egykori kereskedőházból 2023-ra
Újabb ikonikus épület alakul át és kap új funkciót Veszprém belvárosában a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében. A Jókai 8. szám alatt álló egykori Ruttner-ház egyszerre lesz hostel, kávézó és a várbörtön-múzeum fogadóközpontja.