Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sportrendeletről és kábítószerügyi stratégiáról döntött októberben a közgyűlés

2021. október 29. 4:00
Október utolsó csütörtökén is ülésezett Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése. Összefoglaltuk a legfontosabb döntéseket röviden.
  • Tanulmányi ösztöndíjakat adtak át napirend előtt
     
  • Megalkották a sportrendeletet, ami szabályozza az önkormányzat által a sportszervezetek részére nyújtható támogatásokat. Eszerint a kiemelt sportszervezetek támogatásáról évente dönt a közgyűlés; a nem kiemelt sportszervezetek támogatásáról pályázat útján 10 millió forint összegig a Köznevelési, Ifjúsági, Sport és Civil Bizottság, afölött illetve alapítványok esetében a közgyűlés dönt; a szabadidő- és diáksport, a családok és hátrányos helyzetű csoportok sportéletének támogatásáról egyedi kérelem alapján a polgármester, alapítványok esetében a közgyűlés dönt. A közgyűlésnek lehetősége lesz beruházási célú támogatásokat biztosítani sportszervezetek részére.

  • Állatvédelmi kérdésekben is döntöttek a képviselők. Az Ultimátum Állatvédelmi Alapítványnak 1 millió forint támogatást szavaztak meg. Ez az alapítvány látja el 2021-ben a gyepmesteri feladatokat a városban, a vonatkozó jogszabályi előírásokra figyelemmel, a szakmai irányelvek alapján jár el, gondoskodik a kóbor ebek befogásáról, biztonságos elhelyezéséről, őrzéséről, gondozásáról. A gyepmesteri feladatok jövő évi ellátására most közbeszerzési eljárást indított az önkormányzat, melyet ez év végéig futtatnak le.
     
  • Két új utcát neveztek el Veszprémben. Az Utcanévi Munkacsoport javaslata alapján a Tüzér utcából az iparterületre haladó eddig név nélküli útszakaszt Seredombi utcának, az ebből merőlegesen nyíló zsákutcát Lándzsa utcának nevezik el. A névválasztást Somfai Balázs, a munkacsoport elnöke az így indokolta: „A város régmúltját őrző területről beszélünk, errefelé húzódik a Sere-domb, amely az itt feltárt avarkori temetőjéről nevezetes; láthatjuk, hogy az itteni kőbánya idővel felfalja a régészeti lelőhelyet. A hely múltjára utal a közeli Avar utca és Kengyel utca neve. Indokolt lenne ezt a névcsoportot folytatni, mondjuk, a sírleletekre utaló kapocs, kopja, lándzsa stb. szavakkal, esetleg a kelta népnévvel. Vagy egy Seredombi utca hangzású névvel, értelemszerűen valamely fontosabb közterület megnevezésére.”

  • Elfogadták az új Kábítószerügyi Stratégiát. A dokumentum, amely Veszprém harmadik kábítószerügyi stratégiája, 2025-ig tesz javaslatot azokra az átfogó és konkrét intézkedésekre és feladatokra, főbb célokra, amelyek teljesülése esetén a kábítószer-probléma kezelésében jó eséllyel sikeres lehet Veszprém város. A dokumentum a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum honlapján megtalálható.
     
  • Döntöttek arról is, hogy Veszprém Város Ifjúsági Kerekasztalához a jövőben már magánszemélyek is csaltakozhatnak. Erről részletesebben itt írtunk. A kerekasztal összetételét úgy szabták meg, hogy a szervezetek többségben legyenek, szavazatukat pedig súlyozottan vegyék figyelembe. 
Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.