Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C

A macsóság egyik ismérve az egészség is lehetne

2021. október 30. 10:05
A Vanderlich Egészségcentrummal az élen Veszprém is csatlakozott a Movember kezdeményezéshez, amely minden év novemberében a proszta- és hererák megelőzésére hívja fel a figyelmet. Senki ne lepődjön meg, ha a tizenegyedik hónapban több férfi fog borostát viselni.

Jó pár évvel ezelőtt Ausztráliában néhány fiatal fiú azon nosztalgiázott, hogy az 1970-es években mennyire más volt még a férfidivat a nagy bajusszal az élen. A nosztalgiának végül az lett vége, hogy ők is megnövesztették arcszőrzetüket. Ez a kezdeményezésük aztán táptalajra talált az egészségügy területén, aminek következtében hamar világszintű prevenció jelképe lett a november hónapban meghagyott borosta a férfiak körében. Állítólag ez a Movember története, amely lényegében a prosztata- és hererák megelőzéséért vívott harc jelképe lett szerte a világon. Az ellen a betegség ellen, ami csak Magyarországon évente 4000 férfit érint, 100 ezer betegre levetítve pedig 300 esetben végződik halállal.

Ez az arány is azt mutatja, hogy az effajta megbetegedések jó arányban gyógyíthatóak, ha időben megtörténik a diagnosztizálásuk.

A Movember lényege pedig pont ez, hogy legalább a középkorú férfiak rendszeresen járjanak el urológiai vizsgálatokra, akkor is, ha nincs különösebb tünetük.

A veszprémi Vanderlich Egészségcentrum egyébként már hosszú évek minden év novemberében a kezdeményezés mellé áll, nincs ez másképp idén sem. A Movembert beharangozó sajtótájékoztatón részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki elmondta, a Covid másfél éve alatt mindenkiben felértékelődött az egészség fontossága a mindennapokban és ez az időszak rávilágított arra is, hogy a prevencióban mekkora szerepe is van a civil és szakmai egészségügyi szerveknek is.

dr. Szikszai Adél és Porga Gyuladr. Szikszai Adél és Porga Gyula

Hozzátette, az önkormányzat több fronton is támogatja az effajta kezdeményezéseket, legutóbb például a Fagyöngy Egyesület által a mellrák megelőzésért szervezett séta felkarolásával és ezt a támogató hozzáállást a jövőben is ugyanígy folytatni fogják.

A veszprémi Movember felkarolója, a Vanderlich Egészségcentrum vezetője Vándorfi Győző, aki a sajtótájékoztatón két urológus kollégáját, dr. Szikszai Adélt és dr. Tóth Péter is bemutatta, akik további hasznos információkkal szolgáltak ezekről a betegségekről és a megelőzésükről.

Vándorfi GyőzőVándorfi Győző

Dr. Szikszai Adél az egyik legégetőbb problémára hívta fel a figyelmet, miszerint a férfiak sokkal kevésbé egészségcentrikusak, mint a nők, a rutinvizsgálatokra is sokszor csak párjuk unszolására mennek el. Ez az arány pedig a Covid-járvány idején még inkább romlott, az elmúlt évben 25%-kal csökkent a szűrővizsgálaton való részvétel országosan. Pedig, mint ahogy a doktornő is hangsúlyozta, a gyors felismeréssel jól gyógyíthatóak ezek a betegségek.

dr. Tóth Péterdr. Tóth Péter

Olyannyira, hogy a hererákos megbetegedésből közel 100%-os arányban is ki lehetne gyógyulni, ha kellő időben elkezdik a kezeléseket. Ezt már dr. Tóth Péter mondta, aki hozzátette, Veszprémben az országos átlaghoz képest azért vannak biztató jelek és több férfi megy el ilyen vizsgálatokra, mint az országos átlag.

Végül Vándorfi Győző emelte ki, hogy 45 éves kor felett érdemes évente járni ezekre a szűrővizsgálatokra, hiszen a macsóság része lehetne ugyanúgy az egészség megőrzése is.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Nobel-díj Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. tegnap 18:08 A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre advent A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre A Cholnoky-lakótelepen, a Jeruzsálemhegyen és az Egyetemvárosban is saját kisebb, de jó hangulatú összejövetelekkel készültek már a héten is az ünnepekre, miközben a belvárosban megnyílt a télki Gyárkert, az ActiCity-ben pedig kézműves karácsonyi vásárt tartottak. Mutatjuk előbbieket is. tegnap 15:55 Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas A Kossuth utcai elmaradó karácsonyi vásáron túl is van adventi hangulat Veszprémben, ehhez csak el kellett menni szombaton az ActiCity-hez, ahol 50, valódi minőséget képviselő kiállítóval szervezték meg a Bohém kézműves- és designvásárt szombaton. A vásári programok vasárnap is folytatódnak a környéken. Képriportunkban mutatjuk a szombati legjobb pillanatokat. tegnap 11:10 Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni adventi gyertyagyújtás Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni Az idei hagyományoknak megfelelően szombat este a Szent Mihály székesegyházban meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját. tegnap 0:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.