Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C
2024. július 25. Kristóf, Jakab
Veszprém
24°C

A macsóság egyik ismérve az egészség is lehetne

2021. október 30. 10:05
A Vanderlich Egészségcentrummal az élen Veszprém is csatlakozott a Movember kezdeményezéshez, amely minden év novemberében a proszta- és hererák megelőzésére hívja fel a figyelmet. Senki ne lepődjön meg, ha a tizenegyedik hónapban több férfi fog borostát viselni.

Jó pár évvel ezelőtt Ausztráliában néhány fiatal fiú azon nosztalgiázott, hogy az 1970-es években mennyire más volt még a férfidivat a nagy bajusszal az élen. A nosztalgiának végül az lett vége, hogy ők is megnövesztették arcszőrzetüket. Ez a kezdeményezésük aztán táptalajra talált az egészségügy területén, aminek következtében hamar világszintű prevenció jelképe lett a november hónapban meghagyott borosta a férfiak körében. Állítólag ez a Movember története, amely lényegében a prosztata- és hererák megelőzéséért vívott harc jelképe lett szerte a világon. Az ellen a betegség ellen, ami csak Magyarországon évente 4000 férfit érint, 100 ezer betegre levetítve pedig 300 esetben végződik halállal.

Ez az arány is azt mutatja, hogy az effajta megbetegedések jó arányban gyógyíthatóak, ha időben megtörténik a diagnosztizálásuk.

A Movember lényege pedig pont ez, hogy legalább a középkorú férfiak rendszeresen járjanak el urológiai vizsgálatokra, akkor is, ha nincs különösebb tünetük.

A veszprémi Vanderlich Egészségcentrum egyébként már hosszú évek minden év novemberében a kezdeményezés mellé áll, nincs ez másképp idén sem. A Movembert beharangozó sajtótájékoztatón részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki elmondta, a Covid másfél éve alatt mindenkiben felértékelődött az egészség fontossága a mindennapokban és ez az időszak rávilágított arra is, hogy a prevencióban mekkora szerepe is van a civil és szakmai egészségügyi szerveknek is.

dr. Szikszai Adél és Porga Gyuladr. Szikszai Adél és Porga Gyula

Hozzátette, az önkormányzat több fronton is támogatja az effajta kezdeményezéseket, legutóbb például a Fagyöngy Egyesület által a mellrák megelőzésért szervezett séta felkarolásával és ezt a támogató hozzáállást a jövőben is ugyanígy folytatni fogják.

A veszprémi Movember felkarolója, a Vanderlich Egészségcentrum vezetője Vándorfi Győző, aki a sajtótájékoztatón két urológus kollégáját, dr. Szikszai Adélt és dr. Tóth Péter is bemutatta, akik további hasznos információkkal szolgáltak ezekről a betegségekről és a megelőzésükről.

Vándorfi GyőzőVándorfi Győző

Dr. Szikszai Adél az egyik legégetőbb problémára hívta fel a figyelmet, miszerint a férfiak sokkal kevésbé egészségcentrikusak, mint a nők, a rutinvizsgálatokra is sokszor csak párjuk unszolására mennek el. Ez az arány pedig a Covid-járvány idején még inkább romlott, az elmúlt évben 25%-kal csökkent a szűrővizsgálaton való részvétel országosan. Pedig, mint ahogy a doktornő is hangsúlyozta, a gyors felismeréssel jól gyógyíthatóak ezek a betegségek.

dr. Tóth Péterdr. Tóth Péter

Olyannyira, hogy a hererákos megbetegedésből közel 100%-os arányban is ki lehetne gyógyulni, ha kellő időben elkezdik a kezeléseket. Ezt már dr. Tóth Péter mondta, aki hozzátette, Veszprémben az országos átlaghoz képest azért vannak biztató jelek és több férfi megy el ilyen vizsgálatokra, mint az országos átlag.

Végül Vándorfi Győző emelte ki, hogy 45 éves kor felett érdemes évente járni ezekre a szűrővizsgálatokra, hiszen a macsóság része lehetne ugyanúgy az egészség megőrzése is.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták a felsőoktatási ponthatárokat Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. tegnap 20:15 Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. 2024. július 23. 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. 2024. július 23. 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. 2024. július 23. 10:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.