Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
5°C

A macsóság egyik ismérve az egészség is lehetne

2021. október 30. 10:05
A Vanderlich Egészségcentrummal az élen Veszprém is csatlakozott a Movember kezdeményezéshez, amely minden év novemberében a proszta- és hererák megelőzésére hívja fel a figyelmet. Senki ne lepődjön meg, ha a tizenegyedik hónapban több férfi fog borostát viselni.

Jó pár évvel ezelőtt Ausztráliában néhány fiatal fiú azon nosztalgiázott, hogy az 1970-es években mennyire más volt még a férfidivat a nagy bajusszal az élen. A nosztalgiának végül az lett vége, hogy ők is megnövesztették arcszőrzetüket. Ez a kezdeményezésük aztán táptalajra talált az egészségügy területén, aminek következtében hamar világszintű prevenció jelképe lett a november hónapban meghagyott borosta a férfiak körében. Állítólag ez a Movember története, amely lényegében a prosztata- és hererák megelőzéséért vívott harc jelképe lett szerte a világon. Az ellen a betegség ellen, ami csak Magyarországon évente 4000 férfit érint, 100 ezer betegre levetítve pedig 300 esetben végződik halállal.

Ez az arány is azt mutatja, hogy az effajta megbetegedések jó arányban gyógyíthatóak, ha időben megtörténik a diagnosztizálásuk.

A Movember lényege pedig pont ez, hogy legalább a középkorú férfiak rendszeresen járjanak el urológiai vizsgálatokra, akkor is, ha nincs különösebb tünetük.

A veszprémi Vanderlich Egészségcentrum egyébként már hosszú évek minden év novemberében a kezdeményezés mellé áll, nincs ez másképp idén sem. A Movembert beharangozó sajtótájékoztatón részt vett Porga Gyula, Veszprém polgármestere is, aki elmondta, a Covid másfél éve alatt mindenkiben felértékelődött az egészség fontossága a mindennapokban és ez az időszak rávilágított arra is, hogy a prevencióban mekkora szerepe is van a civil és szakmai egészségügyi szerveknek is.

dr. Szikszai Adél és Porga Gyuladr. Szikszai Adél és Porga Gyula

Hozzátette, az önkormányzat több fronton is támogatja az effajta kezdeményezéseket, legutóbb például a Fagyöngy Egyesület által a mellrák megelőzésért szervezett séta felkarolásával és ezt a támogató hozzáállást a jövőben is ugyanígy folytatni fogják.

A veszprémi Movember felkarolója, a Vanderlich Egészségcentrum vezetője Vándorfi Győző, aki a sajtótájékoztatón két urológus kollégáját, dr. Szikszai Adélt és dr. Tóth Péter is bemutatta, akik további hasznos információkkal szolgáltak ezekről a betegségekről és a megelőzésükről.

Vándorfi GyőzőVándorfi Győző

Dr. Szikszai Adél az egyik legégetőbb problémára hívta fel a figyelmet, miszerint a férfiak sokkal kevésbé egészségcentrikusak, mint a nők, a rutinvizsgálatokra is sokszor csak párjuk unszolására mennek el. Ez az arány pedig a Covid-járvány idején még inkább romlott, az elmúlt évben 25%-kal csökkent a szűrővizsgálaton való részvétel országosan. Pedig, mint ahogy a doktornő is hangsúlyozta, a gyors felismeréssel jól gyógyíthatóak ezek a betegségek.

dr. Tóth Péterdr. Tóth Péter

Olyannyira, hogy a hererákos megbetegedésből közel 100%-os arányban is ki lehetne gyógyulni, ha kellő időben elkezdik a kezeléseket. Ezt már dr. Tóth Péter mondta, aki hozzátette, Veszprémben az országos átlaghoz képest azért vannak biztató jelek és több férfi megy el ilyen vizsgálatokra, mint az országos átlag.

Végül Vándorfi Győző emelte ki, hogy 45 éves kor felett érdemes évente járni ezekre a szűrővizsgálatokra, hiszen a macsóság része lehetne ugyanúgy az egészség megőrzése is.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. tegnap 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.