Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A tudomány ünnepe a látás és a felelősség ünnepe

2021. november 4. 13:59
A vízrendszerek és az éghajlatváltozás összefüggéseiről szóló előadással, valamint a tudományos élet képviselőinek elismerésével tartotta meg hagyományos Tudomány Napi ünnepségét a Pannon Egyetem csütörtökön.

Tizennyolc éve ünnepeljük a Magyar Tudományos Akadémia felhívására a magyar tudomány ünnepét, amelyhez minden évben egy központi gondolat is társul. Idén ez a mottó a következőképpen hangzik: „A tudomány iránytű az élhető jövőhöz.”

A tudomány az idők során egyébként sokáig az egyetemes kultúra része volt, az emberi szellem legnagyszerűbb alkotásainak egyike. A pusztán megfigyeléssel és gondolkodással ma is érvényes természeti törvényeket felismerő bölcsek vagy a középkor gondolkodó még magáért a felfedezés öröméért, a hasznosítás reménye és szándéka nélkül kutattak. Ekkor még az emberi társadalom, a jólét növekedését nem is közvetlenül a tudomány eredményei, hanem a gondolkodás vívmányai hozták elő – idézte fel köszöntőjében dr. Gelencsér András rektor.

A 20. század elérkeztével azonban a tudományt a profitnövelés szolgálatába állítottuk, amivel a tudomány akaratán kívül hozzájárult az ember és természet közötti egyensúly megbomlásához. Közben pedig az emberi természetünkből fakadó gyűjtögető szellem létrehozta a homo shopienst, amely a Föld kizsákmányolását eredményezte. Most pedig a globális növekedés okozta problémákat új technológiai eszközökkel próbáljuk megoldani, miközben mindez csak kutyaharapást szőrivel megoldás – figyelmeztetett a rektor.

Kollár LászlóKollár László

Kollár László akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára szerint éppen ezért a tudomány ünnepe a látás és a felelősség ünnepe: a tudósoknak jól kell látniuk és láthatóvá kell tenniük az eredményeiket a civilek körében is.

Mint mondta, Veszprémben ugyanakkor a tudomány ünnepe a megbecsülés ünnepe is. Ennek szellemében adták át idén is a Polinszky-díjat, melyet idén dr. Berzsenyi Miklós, a Controlsoft ügyvezetője vehetett át Brányi Mária alpolgármestertől.

Dr. Berzsenyi Miklós a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett okleveles mérnök informatikus diplomát. Tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban, ahol találkozhatott a kor legfejlettebb technológiájával és megtanulhatta a csapatban történő munka mesterfogásait. Bár a világot is megjárta, hazatért szülővárosába, ahol az édesapja és mérnöktársai által alapított Controlsoft Automatika Kft-ben kezdett el dolgozni szoftverfejlesztőként, idővel édesapjával együtt társügyvezetőként, jelenleg pedig ügyvezetőként tevékenykedik.

Vezetése alatt cégével sikerült olyan szoftvereket fejleszteniük, amelyek mind a hazai, mind a nemzetközi piacon megállják a helyüket: jelenleg Magyarországon minden második ember, napi 24 órában kapcsolatban van olyan üzemirányító rendszerrel, amit a Controlsoft Kft. épített ki vízellátás, szennyvízelvezetés területén. Az általuk kiépített automata generátorokból álló jégkármérséklő rendszer amellett, hogy tíz milliárd forintokkal csökkenti a mezőgazdasági jégkárt, valamennyiünk ingatlanja, autója, veteményese fölé védőernyőt tart. Továbbá az általuk fejlesztett célgépek százmilliárd forint értékű áru gyors, hatékony csomagolását, szortírozását teszik lehetővé, hogy mielőbb eljussanak a vevőkhöz Európa szerte.

Dr. Berzsenyi Miklós a fejlesztésekben és a kőkemény munkában hisz, aki nagy munkabírással és jó kudarctűrő képességgel rendelkezik, melyet saját bevallása szerint édesapjától tanult.

A díjazottal korábban mi is interjúztunk az Ecoport magazinban, melyet itt olvashat. 

A Polinszky-díj átadása mellett Oktatói Szolgálati Emlékérem kitüntetést vehetett át Chován Tibor, az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága által adományozott Év Kutatója Díjakat Böcskei Renáta Marietta, Nagy Roland, Somogyvári Lajos kapta, a Méray László Díjat Dr. Fodor Attila egyetemi docens, a TDK Oktatói Díjat Dr. Kristóf Tamás egyetemi docens, a Pannonia Award Díjat pedig Frantisek Foret professzor. A rendezvényen továbbá átadták a habilitációs és doktori okleveleket is. 

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? tegnap 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.