Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C
2023. december 5. Vilma
Veszprém
-2°C

November 4-én a forradalom leverésével elkezdődtek a szocialista rendszer végnapjai is

2021. november 4. 21:24
November 4. nemzeti gyásznap, a szovjet csapatok ekkor indítottak offenzívát a magyarok ellen és verték le az október 23-án kitört forradalmat. Az évforduló alkalmával Veszprémben is tartottak megemlékezést, a forradalom mártírja, Brusznyai Árpád emléktáblájánál a Várban, ahol Ovádi Péter, országgyűlési képviselő azt mondta: a forradalom leverésével elkezdődtek a szocialista rendszer végnapjai is.

A megemlékezést hagyományosan a Kereszténydemokrata Néppárt veszprémi szervezete rendezte, amelyen helyi kormánypárti képviselők és jobboldali politikai szervezetek is megjelentek a többi civil megemlékező mellett.

Az alkalomhoz illő gondolatait Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg a megjelentek előtt, aki Brusznyai Árpád életét, valamint tragikus halálát és annak körülményeit idézte fel.

Mint mondta, Brusznyai a veszprémieknek egy szimbólum, ami a becsületet, a bátorságot és a halálig tartó bizakodást jelenti.

Utóbbi, azaz a bizakodás tekintetében kifejtette, a középiskolai tanár még börtöncellájában is hitt abban, hogy az igazság felülemelkedik a hazug rendszer, miközben Papp János, a kommunista rendszer párttitkára már diktálta a Legfelsőbb Bíróságnak a halálos ítéletét.

Ovádi Péter rávilágított arra, hogy Papp János kegyetlensége mellett egyáltalán nem ismerte az emberi méltóság és az erkölcs legapróbb érzetét sem. Azt gondolta, hogy pusztán erőszakkal és megfélemlítéssel kiírtja majd az emberekből a forradalmi lángot.

A két forradalmi alakot párhuzamba állítva kifejtette,

...a pusztán a gyűlöletből hozott döntések reális jövőkép nélkül milyen útvesztőbe, milyen erkölcsi és morális romlásba tudnak vezetni. Ellentétben azzal, amikor tiszta és egyértelmű elvek mentén hozzuk meg a döntéseket, még azokban az időkben is, amikor nem a legkönnyebb dolog megtenni azt.

Végül hozzátette,

November 4-ére tekinthetünk úgy is, mint a forradalom leverésére és a magyar nép egyik legsötétebb korszakán beköszöntére. De tekinthetünk úgy is, mint a szocialista rendszer végének kezdetére. Hiszen 1956 után már semmi nem volt ugyanaz. A rendszer kimutatta foga fehérjét, ez a nép pedig hasonlóan, mint ahogy Brusznyai tette a börtönben, kitartott. Kitartott az utolsó pillanatig, amíg a rendszerváltással össze nem omlott a zsarnoki rendszer.

A képviselő beszédét követően a Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezetéből két fiatal felolvasta egyenként a forradalom veszprémi halottjainak nevét, majd vitéz Juhász Antal szavalta el a Parancsnok úr című verset. A megemlékezésen továbbá Buch Tibor, színművész énekelt, ezzel is emelve az ünnepség méltóságát.

Végezetül a megjelentek megkoszorúzták, valamint gyertyákat és virágokat helyeztek el Brusznyai Árpád emléktáblájánál.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni nemzeti konzultáció Varga Judit Veszprémben: a változás szele elkezdett fújni A veszprémiek nem csak országos, hanem helyi ügyekben is ismerik a konzultáció fontosságát, hiszen a városvezetés már több alkalommal kikérte ebben a formában a véleményüket, most pedig az ország hosszútávú jövőképéről alkothatnak véleményt – mondta Porga Gyula polgármester csütörtökön, amikor fogadta Varga Juditot, korábbi igazságügyi minisztert, az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának elnökét Veszprémben, aki lakossági fórumra érkezett ide, hogy népes közönség előtt is beszámoljon a most elindundó, a nemzeti szuveneritás védelméről szóló nemzeti konzultáció részleteiről. 2023. november 24. 13:28 Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Dózsavárosi fiúból parlamenti képviselő Honnan lehet tudni, hogy egy politikus őszintén beszél? Nem lehet pontosan tudni. Mint ahogy egy embernél sem. Az őszinte beszéd viszont érződik. A Verancsics akadémia legutóbbi eseményén valami ilyesmi történt, pedig pont egy politikus beszélt az életéről, tapasztalatairól, pofonokról és motiváló erőkről. Ovádi Péter neve mögött az „országgyűlési képviselő” viszont maximum egy jelző volt, sokkal inkább egy dózsavárosi fiatalembert hallhatott a közönség. Erre pedig legjobb bizonyíték, hogy a több, mint egyórás beszélgetés bármilyen aktuálpolitika nélkül zajlott le. 2023. november 23. 11:39 Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Közeledik a fagy, az állatokra is veszélyt jelent Az alacsony hőmérséklet számos állatfajra jelentős hatással lehet, beleértve a háziállatokat, a haszonállatokat és a vadon élő állatokat is, ezért ebben az időszakban fokozott figyelmet igényelnek – nyilatkozta Ovádi Péter, állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos. 2023. november 23. 9:46 Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Betiltanánk a kutyák, macskák és madarak vadon befogott egyedeinek értékesítését az állatvásárokon Társadalmi egyeztetésre bocsátották az a tervezet, amely szerint egyes kedvtelésből tartott állatokat tilos lesz állatvásárokon értékesíteni – ideértve a saját tenyésztésből származó egyedeket, a házi szaporulatokat is. A módosítás a kutyák, a házi macskák és a madarak vadon befogott egyedeit érinti. 2023. november 21. 16:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.