A vásárt péntek délután nyitották meg a Veszprém Arénánál. A kínálatot méltatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara képviseletében Győrffy Balázs elnök is, aki az idei tematikával kapcsolatban kiemelte: minden alkalmat meg kell ragadnunk, hogy a vadhús fogyasztására ösztönözzük az embereket, hiszen mindössze évente fél kilogrammot eszünk belőle, azt is jellemzően vendéglátóhelyeken, nem otthon. Ehhez a gondolathoz csatlakozott Ugron Ákos, a VERGA Zrt. vezérigazgatója; aki felhívta a figyelmet arra, hogy a cég saját standdal van jelen a hétvégén.
– Két év múlva lesz a tizedik jubileuma annak, hogy Veszprémben megszervezzük az első Bakony Expót, ami azóta a város közéletének fontos eseményévé nőtte ki magát, az ország különböző gasztronómiai rendezvényei között is előkelő helyet foglal el – fogalmazott Porga Gyula. A polgármester köszönetet mondott azoknak a kiállítóknak a hűségéért, akik az elmúlt nyolc évben folyamatosan jelen voltak a rendezvényen.
Ovádi Péter parlamenti képviselő elsősorban a Bakony Expo szervezőinek mondott köszönetet, akik a térség egyik legnagyobb turisztikai attrakcióját hozták létre nyolc évvel ezelőtt. Hozzátette: a térség erejét a város és a vidék együttműködése adja.
Nagy István agrárminiszter rámutatott: ha egy sajtot, kolbászt gyümölcsöt veszünk, amögött rengeteg tudás, tapasztalat, generációs örökség van. Az ilyen vásárok azért kellenek, hogy a termelők és vásárlók találkozhassanak, megbeszélhessék a termékek titkait, amelyek megvásárlásával a magyar munkaerőt, mezőgazdaságot, családok megélhetését biztosítjuk. A mi kezünk munkája, a magyar föld termése az őseinktől örökölt tudáson alapul, ami mindig a minőség biztosítéka – hangsúlyozta.
Több kategóriában adtak át díjakat a kiállítóknak. Élelmiszer kategóriában Volf Tibor, ital kategóriában a Pannon Mézbor Manufaktúra, a kézművesek közül: Pécsi Krisztina, innovativ termék kategóriában az Ana natúr kozmetikumok végzett az első helyen. A kiállítás különdíját a VERGA Zrt, nagydíját a Rosales nyerte el.