Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Éghajlatváltozás és társadalom címmel tartottak konferenciát a Pannon Egyetemen

2021. november 6. 12:27
A Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományi Intézete pénteken, a Tudomány Napja országos rendezvénysorozat részeként konferenciát szervezett Éghajlatváltozás és társadalom címmel. Az eseménynek az egyetem B épülete adott otthont.

Az MFTK Társadalomtudományi Intézet által szervezett szakmai konferencián a társadalom-, a természet- és a gazdaságtudomány elismert kutatói a legfrissebb tudományos eredmények fényében vizsgálták az éghajlatváltozás társadalomtudományi aspektusait.

Pap Norbert, professzor Pap Norbert, professzor

A konferencia megnyitóján felszólalt Gelencsér András, az egyetem rektora, Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Navracsics Judit, az MFTK dékánja, András Ferenc, a Társadalomtudományi Intézet igazgatója, valamint Szalay Tímea, a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület elnöke.

Gelencsér András, a Nemzeti Labor program szakmai vezetője természettudósként hívta fel a figyelmet a társadalomtudományok jelentőségére. Nyitóbeszédében örömét fejezte ki, hogy az egy éve indult program ilyen rövid időn belül országos jelentőségű, multidiszciplináris szakmai konferenciával jelentkezhetett.

Navracsics Tibor egy aktuális párhuzammal utalt a veszprémi konferencia időszerűségére, hiszen ez időben Glasgowban a világ döntéshozói tanácskoznak ugyanerről a témáról.

Navracsics Judit szerint a klímahelyzet új kihívások elé állítja a társadalmat.

Olyan kulcsfontosságú területek kapnak még nagyobb hangsúlyt a társadalomtudományok közül, mint a kommunikáció- és médiatudomány, a politológia, valamint a pedagógia, a nevelés-, és a nyelvtudomány szerepe is nő.

A környezettudatosságra való törekvésben, a változtatni akarás fontosságában egyaránt jelentős szerepe van a médiának és az iskoláknak, az ő feladatuk felhívni a figyelmet a megváltozott körülményekre, cselekvésre buzdítani az embereket.

András Ferenc a rendezvény fő szervezője hangsúlyozta: „A Nemzeti Labor multidiszciplináris kutatásában Karunk alprojektje az éghajlatváltozás társadalmi aspektusaira összpontosít. A természeti folyamatok és jelenségek ugyanis az emberi létre gyakorolt hatásuk alapján kapják meg súlyukat. A „Mit tehetünk a kialakult helyzetben?” kérdés válaszát keresve a természet és a társadalom objektív tényezőit egyaránt számításba kell venni.”

A megnyitó ceremónia zárásaként a Pannon Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesülettel. Együttműködésük, közös munkájuk ugyan már régre nyúlik vissza, most megerősítve a szövetséget hivatalosan is megszületett a megállapodás.

Az egésznapos rendezvényen az előadók számos, egymástól alapjaiban eltérő irányból közelítették az éghajlatváltozás problémakörét. Hallhattunk arról, mit tehet a társadalom, mit tehetnek a döntéshozók a bolygó megmentéséért, és különösen arról, vajon még időben tesszük-e fel ezeket a kérdéseket.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.