Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

Miért fontos, hogy egész életünkben tanuljunk?

2021. november 15. 4:15
Nem, nem (csak) azért, mert a változó világban mindig jól jön, ha van az embernek néhány pénzre és karrierre váltható plusz készsége. A válasznak sokkal inkább a boldogsághoz van köze.

Fiatal felnőttként sokan alig várják, hogy kikerülhessenek az iskolapadból és megszabaduljanak a feleslegesen rájuk erőltetett tananyag meg a számonkérések nyűgétől. A tanulásra nagyon gyakran úgy gondolunk, mint egyfajta kötelességre, ami szükségszerű életünk első cirka 18-24 évében, hogy célba érjünk: a megfelelő tudással megszerezzük a megfelelő vagy jobb esetben vágyott munkát.

De mi van a cél után? Optimális esetben kezdetben a megérkezés, a „megcsináltam” diadala, idővel azonban – ha nem vigyázunk – a szürkeség, az ismerősség unalma is.

Amikor az ember nem fejleszti tovább önmagát, mindig csak olyasmivel foglalkozik, amit jól ismer és szinte kisujjból kiráz, egy idő után azt érezheti, hogy megrekedt, a világa beszűkült, miközben még mindig ott van körülötte egy hatalmas univerzum, amihez ő viszont kicsi.

Jó hír azonban, hogy újra megnőhetünk – ha tanulunk.

Fotó: Monika Kozub on UnsplashFotó: Monika Kozub on Unsplash

Persze, ehhez először át kell keretezni magunkban, hogy mit is jelent a tanulás. Mert az egyáltalán nem (csak) azt a fajta formális tudás- és ismeretanyag elsajátítást jelöli, amit a legtöbbször a közoktatáshoz kötünk, és ami sokak számára egyenlő az utálattal, a szenvedéssel és a bukdácsolással, gyakran éppen azért, mert olyasmivel küzdünk, ami nem nekünk való, amit nem is akarunk. És tulajdonképpen ez itt a kulcs.

A tanulást túl gyakran az iskolával és a munkával párosítjuk, és sokkal ritkábban a vágyakkal és a kíváncsisággal. Pedig ezek azok, amelyek motivációt tudnak adni ahhoz, hogy túllendüljünk az esetleges kudarcokon és igazán élvezzük a folyamatot. Mert a tanulás élvezhető. Amikor hónapokig próbálod memorizálni a spanyol igéket és aztán hirtelen felirat nélkül is megérted, mit mondanak a szereplők a kedvenc Netflix sorozatodban, az élvezetes. Amikor elolvasod részletesen a fényképeződ használati útmutatóját, átváltasz manuális beállításokra, újabb és újabb fotókat lősz vele és az ötvenedik próbálkozásra felcsillan a szemed az eredmény láttán, az élvezetes. Amikor rájössz, hogy tudsz kémikus módjára víz, cukor, ételfesték és hurkapálcika segítségével otthon kristálynyalókát készíteni, az élvezetes.

Fotó: Fab Lentz on UnsplashFotó: Fab Lentz on Unsplash

Mert a tanulás igazából ezt jelenti: nem a szükséges rosszat, hanem utat a sikerekhez.

A tanulás egyszerre új élmény és kihívás, az ismeretlen meghódítása, felfedezés és kaland, a világ kitágítása, amely megannyi új színt vihet az életünkbe, növelheti az önbizalmunkat és boldogabbá tehet.

Ráadásul a felnőttkori tanulásban az a jó, hogy (többnyire) tényleg megválaszthatjuk, mit és hogyan szeretnénk tanulni. Lehet az vállalkozásismeret, dobolás, asztrofizika, programozás netán mélytengeri biológia, hiszen nagyon sokszor azzal is tanulunk, ha csak megnézünk egy természetfilmet vagy elolvasunk egy történelmi regényt, amiben mondjuk szó esik az afrikai apartheidről.

Fotó: freepikFotó: freepik

Az új ismeret, készség elsajátításának pedig idővel meglehet az a haszna is, hogy pénzre tudjuk váltani. De ne feltétlenül ezért vágjunk bele a tanulásba. Manapság túl sok mindent csinálunk azért, mert hasznot remélünk tőle, és sokszor épp azért vetjük el az ötletet, mert azt gondoljuk, úgysem lesz semmiféle kézzelfogható értelme, vagy túl idősek vagyunk, hogy balett- vagy éppen zongoraleckéket vegyünk. Miközben ez butaság és a tanulásnak mindenféle anyagi haszon vagy profi karrier nélkül is megvan a haszna és az értelme: éppen az, hogy a világunk falainak lebontásával és a határaink kitolásával boldogabbak lehetünk.

Nyitókép: Patrick Robert Doyle/Unsplash

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.