2022. október 3.
//
Helga névnap

A Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának szóvivője segíti a városi ügyek átláthatóságát

Halmay Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője a jövőben a frakció szóvivői feladatait is ellátja majd Veszprémben. A helyi politikus azt ígérte, új feladatkörében törekedni fog arra, hogy a helyi lakosok az önkormányzati döntésekről és az azokhoz vezető folyamatokról még közérthetően tájékozódhassanak.

Egészen eddig nem volt kifejezetten szóvivői feladatkör a Fidesz-KDNP helyi képviselőcsoportjában, a legfontosabb városi ügyekkel kapcsolatban a városvezetők, vagy a frakcióvezető, Pálinkás Roland állt ki a sajtó elé.

Ez fog megváltozni a jövőben, hiszen a kormánypárti képviselőcsoportból Halmay Gábort nevezték ki, hogy ezután a városi nyilvánosság előtt még intenzívebben képviselje a közgyűlési döntéseket és mutassa be azok hátterét is, ezzel is elősegítve a helyi döntési folyamatok átláthatóságát.

Halmay Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának új szóvivője és Pálinkás Roland, frakcióvezetőHalmay Gábor, a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának új szóvivője és Pálinkás Roland, frakcióvezető

Az új szóvivő bemutatkozó sajtótájékoztatóján Pálinkás Roland, a Fidesz-KDNP önkormányzati frakciójának vezetője úgy fogalmazott, a cél, hogy rendszeresen reflektáljanak a Közgyűlés által meghozott döntésekre és bemutassák, hogy hosszú távon hogyan illeszkednek azok Veszprém és a magyar kormány stratégiájához. Éppen ezért havonta terveznek sajtótájékoztatókat tartani, igazodva a városi közgyűlés menetrendjéhez.

Halmay Gábor bemutatkozásában elmondta, tudják jól, hogy néhány önkormányzati előterjesztés bonyolult jogi szövegeket tartalmaz, amelyek nehezen értelmezhetőek, ezek egyszerűbb megértésében is szeretnének segíteni, valamint bemutatni azt, hogy a jobboldali városvezetés milyen gondolatmenet mentén vezeti Veszprémet.

Továbbá szeretnék kidomborítani annak az egységnek az erejét, aminek számos fejlesztést köszönhet Veszprém és amiben a kormánypárti városvezetés, az önkormányzat Fidesz-KDNP képviselőcsoportja, valamint a szintén fideszes színekben politizáló országgyűlési képviselő (Ovádi Péter) és a magyar kormány vannak benne.

Ezek alátámasztására rögtön négy aktuális témát is felsorolt a szóvivő, amelyek jelenleg leginkább foglalkoztatják a veszprémi közösséget.

Elsőként az Egry-lakótelepen Csík Richárd (Fidesz-KDNP), önkormányzati képviselő kezdeményezésére elindult zöldhulladék-gyűjtést és az ehhez kapcsolódó lombhullató ünnepet említette, amely amellett, hogy kapcsolódik a Kormány zöld politikájához – miszerint a lehullott lombokat a bezacskózás helyett hasznosítsák újra humuszként – igazi közösségerősítő megmozdulás is volt.

Kapcsolódó cikk
Közösségi akcióban gyűjtötték az avart az Egryn
Közösségi lombgyűjtő akciót szerveztek szombat délelőtt az Egry úti lakótelepen.

Szintén a szabadidős tevékenységeket erősíti a napokban a Barátság parkban átadott új kutyafuttató, ezzel kapcsolatban Halmay Gábor elmondta, a felelős állattartás új erőre kapott az országban, mióta Ovádi Péter miniszteri biztosként is felel az állatvédelemért, Veszprém pedig jó példával jár elő más városoknak is.

Kapcsolódó cikk
Új játszótér – ezúttal kutyáknak
Új kutyafuttatóval gazdagodott a város: a tágas, elkerített kutyajátszóteret a Barátság parkban alakították ki.

Végül a két nagy útfelújítási programot említette, elsőként az 5 milliárd forintból megvalósuló belterületi fejlesztéseket, aminek köszönhetően a város minden pontján felújítják azokat az útszakaszokat, amelyek leginkább rászorulnak.

Halmay Gábor kiemelte, a Kormány ehhez 4,5 milliárd forinttal járul hozzá, a maradék 500 millió pedig a városi költségvetésből származik. Mint mondta, ez az önerő csak úgy tudott a projekt rendelkezésére állni, hogy az önkormányzat évek óta tudatos és stabil költségvetést tervez.

Kapcsolódó cikk
Jövő héten elindul Veszprém legnagyobb belterületi útfejlesztési programja
Jövő héten elindul az a nagyszabású útfelújítási program, amelynek keretében több, mint 30 belterületi út újul meg Veszprémben. Elsőként a Festő utcában kezdik meg a munkát, ahol az építkezést megelőzően Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a többi útszakasz helyzetéről és a munkák tervezett ütemezéséről is szó esett.

Végezetül a 8-as út felújításáról is ejtett pár szót, ami 2022 végéig teljes egészében elkészül a Füredi úti csomópontig. Ezzel kapcsolatban felidézte, hogy a Fidesz-KDNP kormány törekvése, hogy minden megyei jogú várost négysávos úton lehessen megközelíteni. Ez a 8-as esetében Litérig 2016-ig megvalósult, ezután viszont ellenzéki országgyűlési képviselője (Kész Zoltán) lett a városnak, aminek köszönhetően meg is torpant a további fejlesztés. Halmay Gábor kiemelte, hogy Ovádi Péternek sikerült 2018 után ismét felpörgetnie ezt a beruházást, ami a tervek szerint nem áll meg a Füredi útnál sem, már zajlanak a tervfelülvizsgálatok a 8-as út Csatár-hegyi elágazóig történő négy sávra való bővítésére, ehhez viszont arra van szükség, hogy továbbra is felelős és a helyi emberekért dolgozó képviselője legyen a környéknek.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Kedvezőbb lett a buszközlekedés a Csatárhegyen
Kedvezőbb lett a buszközlekedés a Csatárhegyen
Csütörtök délután ismertették: immár a Kilátó utca alján is van lehetőség a fel- és leszállásra.
Napirend előtt: kamerák által megfigyelt terület
Napirend előtt: kamerák által megfigyelt terület
Szeptember végén ismét ülésezett a képviselő-testület. Összefoglaltuk, mi hangzott el napirend előtt.
Menthetetlenül összetartozunk
Menthetetlenül összetartozunk
Szeptember tízedike az öngyilkosság-megelőzés világnapja. Szombaton ezen apropóból tartottak szakmai konferenciát a Veszprémi Petőfi Színházban.
Felnőnek, de a zene örökre összeköti őket
Felnőnek, de a zene örökre összeköti őket
Már húsz éve annak, hogy Veszprém Város Vegyeskarának nagy kóruscsaládjában létrehozták az ifjúsági kórust, a Vokált. A két évtized alatt a tagok közül többen hivatásos zenészek lettek, viszont egy közös mindenkiben van: a zene, a közös éneklés iránti szenvedély. Ők, az egykori és jelenlegi tagok találkoztak és ünnepeltek szombaton a Hangvillában.
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Jelenleg is több helyen zajlanak belterületi útfelújítások Veszprémben, a Festő utca viszont már teljes egészében elkészült, ahol ráadásul megoldották a vízelvezetést, új járdát és parkolóhelyeket is kialakítottak. A beruházás részleteiről Halmay Gábor és Bázsa Botond önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót hétfőn, ahol elhangzott, mely szakaszokon várható még munka a közeljövőben.