Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
19°C
2024. május 28. Emil, Csanád
Veszprém
19°C

Idén is online formában rendezik meg a diabétesz világnapi eseményeket

2021. november 11. 12:16
A fokozódó járványhelyzet miatt a Vanderlich Egészségcentrum Facebook oldalán keresztül követhető majd az online kerekasztal beszélgetés, melyben cukorbetegséggel küzdő édesanyák osztják meg tapasztalataikat.

A diabétesz világnapot 1994 óta rendezik meg minden év november 14-én Veszprémben, felhívva a figyelmet a cukorbetegség veszélyeire, illetve a kór megelőzésére. Tavaly a koronavírus-járvány miatt csak online formában tudta megtartani a rendezvényt a szervező Veszprém Megyei Diabetes Egyesület, az Alapítvány a Cukorbetegekért és a Vanderlich Egészségcentrum, a romló járványügyi adatok miatt pedig úgy döntöttek, idén is maradnak a virtuális térben.

November 14-én 10 órai kezdettel egy online kerekasztal beszélgetés lesz látható a Vanderlich Egészségcentrum Facebook oldalán, ahol egy 1-es és egy 2-es típusú, valamint egy gesztációs, azaz terhességi cukorbetegséggel szült édesanya osztja meg tapasztalatait és nézeteit terhesség és diabétesz témakörben.

Emellett a világnaphoz csatlakozva a veszprémi egészségügyi szakemberek számára egy minikonferenciát is tartanak november 11-én 18 órakor a Gourmandia étteremben, ahol a stroke megelőzéséről és a mozgásszervi, lelki rehabilitáció új lehetőségéről, az ARNI módszerről esik szó.

Bár a világnapot csak online tudják megtartani, ez természetesen nem von le az értékéből, hiszen funkcióját így is ellátja, mondta el Porga Gyula polgármester az esemény sajtótájékoztatóján. Mert ugyan a mindenkori kormány, az önkormányzatok, a cégek és a civil szervezetik megpróbálják a maguk módján segíteni a cukorbetegséggel élőket, illetve a megelőzést, a legfontosabb mégis csak az egyéni felelősségvállalás. Az, hogy évente elmenjünk a szűrővizsgálatokra, odafigyeljünk az egészséges étkezésre és a megfelelő mozgásmennyiségre. A 27 évre visszatekintő rendezvénynek pedig éppen ez a célja, hogy felhívja erre a figyelmet akár egyéni példákon keresztül, amelyek mindig a leghatásosabbak tudnak lenni.

Magyarországon egyébként a NEAK 2016-os kutatásai szerint legkevesebb 721 ezer cukorbeteg él, de valószínűleg ugyanennyi fel nem fedezett esettel számolhatunk még – azaz, a magyar társadalom több mint egytizede érintett. Szerencsére az elmúlt években sokat sikerült előrelépni a betegek helyzetének javításában – vélekedett Vándorfi Győző, a Vanderlich Egészségcentrum igazgatója és a rendezvény szervezője. A Magyar Diabetes Társaság, az Egy Csepp Alapítvány és a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének együttműködésével például a kormány több pályázati lehetőséget is elindított. Emellett hatalmas előrelépés az is, hogy 2020. január 1-től kezdve kormányzati támogatást kaptak az 1-es típusú cukorbetegséggel élők olyan szenzorok beszerzésére, amelyek folyamatosan monitorozzák a vércukorszintet, az adatokat pedig egy applikáció segítségével továbbítják a telefonunkra, illetve amelyek egy inzulinadagoló pumpával összekötve a kritikus pillanatokban az inzulin adagolását is szabályozni tudják. Tennivaló természetesen akad még, fontos lenne például a 2-es típusú cukorbetegekre is gondolni, valamint nagyon hasznos lenne a betegek oktatása is.

Hasznos tanácsok megelőzéshez és az érintetteknekHasznos tanácsok megelőzéshez és az érintetteknek

Nyitókép: jcomp/Freepik

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. tegnap 10:07 Veszprémből népszerűsítették a triatlont sport Veszprémből népszerűsítették a triatlont Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlátaikat úszásban, kerékpározásban és futásban. tegnap 14:56 Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. tegnap 0:09 A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket Nagy siker volt a tűzoltóság gyermeknapi programja. Képgalériánkban megmutatjuk a legvidámabb pillanatokat. tegnap 11:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.