Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

A bakonyi 'Gyilkos-tó'

2021. november 14. 11:12
A Veszprémhez egészen közel eső Hubertlaki-tó, avagy a köznyelvben csak bakonyi Gyilkos-tó néven emlegetett víz a nevét eredetileg az erdélyi Hargita megyében található, 1837-ben, egy természetes omlás révén létrejött tóról kapta, pedig kialakulásuk merőben eltér egymástól. Cikkünkben bemutatjuk a tavak történetét, Jassek Balázs jóvoltából pedig képekben azt az őszi hangulatot, ami most jellemzi a Bakony erdejét.

Nem teljesen egyértelmű, hogy Erdélyben 1837-ben, vagy az 1838-as földrengés alkalmával zúdult le az a hatalmas sár- és sziklatörmelék volt-e, ami elzárta a Cohárd-patak, a Likas-patak, a Vereskő-patak, a Lóhavas-patak és a Juh-patak folyását, melyek így hamar egy tóvá duzzadtak.

A lényegesebb az, hogy az elöntött területen álló fák a tó befagyásakor letörtek és az így keletkezett „nyársak” a tó vízszintjének váltakozásakor előkerülnek a felszínre és félelmetes nyárs-erdőt mutatnak a partról, innen ered az erdélyi Gyilkos-tó elnevezése is.

A bakonyi Gyilkos-tó kísértetiesen hasonlít erdélyi társához, ezzel szemben teljesen máshogyan alakult ki és a valóságban létezik egy másik neve is: Hubertlaki-tó, melyet a szomszédos faluról kapott.

A mi gyilkos-tavunk története az 1900-as évekre nyúlik vissza, amikor Eszterházy gróf vadászházához közel felduzzasztottak egy patakot. Vaditatónak készült eredetileg. A természet itt is elvégezte a munkáját, így az erdélyihez hasonló, száraz faágak meredeznek ki az erdő közepén található vízből. A tóban rengeteg ebihal, kishal és gőték is megtelepedtek, aszály idején a szintje nagyban lecsökken, így a tó hátsó része száraz területté válik.

Az eredeti vadászház sajnos leégett, ennek helyére az erdészet egy kulcsos házat épített, ami ma is megtalálható, nem messze a tótól. A tó innen könnyen elérhető, de az erdőbe behajtani csak engedéllyel lehet, ráadásul a gyengék fegyvere lenne autóval odamenni, így mi még mindig a Bakonybél után (Pápa felé) kialakított parkoló igénybevételét és az onnan felvezető néhol murvás, néhol csak kijárt gyalogutat ajánljuk.

A tavat körbe is járhatjuk a mára kijárt ösvényen és a közelben kialakított padoknál egy jó ebéd elfogyasztása megfizethetetlen.

Innen észak-keletre indulva egy jelölt ösvény megy körbe a tótól tisztes távolságra, ami egy plusz másfél-két órás sétát ad. Nyáron és ősszel feledhetetlen fényekkel, színekkel és illatokkal.

A kisebb túra is másfél-két óra, de a számos természeti látnivaló és az erdő magával ragadó hangulata miatt általában ennél is több. A túrázók még babakocsival is fel szoktak menni az Odvaskő panzió parkolójától, így bátran ajánljuk mindenkinek ezt a kis túrát.

 

Szerző és a fotók készítője Jassek Balázs, akitől a STÉG blogon további képeket és érdeksségetek találnak.

vehir.hu
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.