Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A füredi kultúra motorja, egy szobrászművész és egy hegedűkészítő lett 2021 megyei Prima díjasa

2021. november 13. 4:00
Cserép László, Diénes Attila és Sümegi Elemér vehette át a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által odaítélt megyei elismeréseket péntek este a Megyeházán. A Hester’s Life és a Reál-M Kft. vezetői az év megyei vállalkozói díjakat hozták el.

A világjárvány miatt tavaly nem, idén viszont megtartották a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Veszprém megyei Szervezetének Elnöksége és a Veszprém megyei Prima Díj Alapítványnak Kuratóriuma által 17 éve elindított megyei Prima Primissima gálát.

A megyei Prima díj közismert célja a kultúra köztünk élő, kimagasló képviselőinek, a szűkebb régiónkban élő és dolgozó kiválóságoknak erkölcsi és anyagi elismerése.Jelölteket bárki javasolhat, a kiválóságokról minden évben a kuratórium hoz döntést. Idén a közművelődés, a képzőművészet és a zeneművészet kategóriák képviselőit díjazták, de átadták az év Veszprém megyei vállalkozói díjakat is.

A rendezvényt Gazsi Attila, VOSZ elnökhelyettese és a  Veszprém megyei Szervezet elnöke nyitotta meg.A rendezvényt Gazsi Attila, VOSZ elnökhelyettese és a Veszprém megyei Szervezet elnöke nyitotta meg.

Az év megyei vállalkozói

A 2021. évi "Megyei Év Vállalkozója Díjat" elsőként Porkoláb Eszter és Kráml Dávid, a Hester’s Life egészséges reggelizőpelyheket, és cereáliákat előállító Fine Factory Kft. tulajdonosai vehették át. Vállalkozásuk mára több mint 800 ezer terméket állít elő éves szinten. A fejlesztéseknek köszönhetően a következő években ennek sokszorosára is képesek lesznek. Export tevékenységüket idén indították el és máris jelen vannak a skandináv boltok polcain.

A kategória másik díjazottja Ernyei István, a fuvarozással és logisztikával foglalkozó Reál-M Kft. ügyvezető igazgatója lett. Az 1991-ben alapított vállalkozás Veszprém megye egyik legnagyobb, legtöbb fuvarfeladatot végrehajtó nemzetközi szállítási és logisztikai vállalata. Éves árbevételük meghaladja a másfél milliárd forintot. A Reál-M Kft. mintegy 10 éve stabil, 100-110 fős állandó dolgozói létszámmal rendelkezik, biztos megélhetést garantálva munkavállalóinak. Partnereik elsősorban multinacionális autóipari beszállítók, akiknek 15 éve just-in-time rendszerben szállítanak.

A három megyei kiválóság

A " közművelődés" kategóriában a balatonfüredi kultúra motorjaként is ismert Cserép László vehette át elsőként a díjat.

„Cserép László történelem és filozófia szakos tanár. 1984-től 1992-ig tanár a balatonfüredi Széchényi Ferenc Szakközépiskolában, 1992-től a Balatonfüredi Polgármesteri Hivatal osztályvezetője. A Magyar Történelmi Társulat, a Magyar Filozófiai Társaság és a Millenniumi Jókai Emlékbizottság tagja. 1993-tól a Salvatore Quasimodo Alapítvány kuratóriumi tagja, titkára, a Quasimodo-díj zsűri-tagja és titkára. 2000-től a Hamvas Béla Asztaltársaság titkára. A Tempevölgy folyóirat és korábban a Hévíz c. kulturális folyóirat szerkesztője.
 Balatonfüred város Művelődési, Oktatási, Sport és Idegenforgalmi osztályvezetője. Évtizedek óta Balatonfüred kulturális életének motorja.

 A Füredre jellemző gazdag irodalmi, művészeti, színházi és egyéb kulturális programok Cserép László áldozatos, kitartó szervező munkájának köszönhetők. Nagy szerepe van Balatonfüred kiállítóhelyeienek, mint a Vaszary Galéria, Jókai-ház létrehozásában, kiállításainak szervezésében, továbbá közvetve részt vett a Helytörténeti Gyűjtemény, Vitorlázeum, Magyar Fordító Ház létrehozásában. Az országos hírű Anna-bálok fő szervezője és számtalan további balatonfüredi kulturális program mögött az ő munkája van”- állt a laudációban.

Az év megyei Prima díjasai: Sümegi Elemér, Diénes Attila és Cserép LászlóAz év megyei Prima díjasai: Sümegi Elemér, Diénes Attila és Cserép László

A „magyar képzőművészet” kategória megyei díjazottjának járó elismerést Diénes Attila szobrászművész kapta.

Diénes Attila 1942-ben született Marosvásárhelyen. 1968-ban végezte el a kolozsvári Ion Andrescu Képzőművészeti Egyetemet. 1970-től tagja a Romániai Képzőművészeti Szövetségnek. 1980-tól tagja az 1984-ig működő Marosvásárhelyi Műhelynek. 1988-tól Magyarországon él, Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Szobrász Társaságnak és a Magyar Képzőművészek és Iparművészet Szövetségének (1990). 1991-ben részt vett az újjáalakult Marosvásárhelyi Műhely kiállítás-sorozatán. 1990-től a Veszprémi Művészeti Céh tagja.

A magyar zeneművészet kategóriában, a Veszprém megyei Prima Díj 2021. évi nyertese: Sümegi Elemér lett.

Sümegi Elemér, hegedűkészítő mester. Itthon, Cambridge-ben, Cremonában, Helsinkiben látogatott műhelyeket, az első hegedűjét pedig 1994-ben készítette el. A hangszerkészítés mellett hangszerészként dolgozik a Csermák Antal Zeneiskolában. Sümegi Elemér hegedűkészítő a Szaléziánum udvarán lévő kis műhelyt 2011-ben nyitotta, előtte 10 évvel már itt dolgozott Veszprémben. A hangszerek javítása mellett az idelátogató bepillantást nyerhet egy-egy új vonós-hangszer elkészítésének stádiumába és akár meg is szólaltathatja is azokat. Sümegi Elemér mindemellett büszke családapa, szabadidejében pedig ultramaraton futó. Szeptemberben egy hazai rendezésű 6 napon keresztül tartó nemzetközi ultramaraton futóversenyen 22. helyezést ért el a világ legjobb futói között, de a legutóbbi 48 órás Országos Bajnokságon is az elsők között szerepelt.

Az idei Prima díjátadón a Mendelssohn Kamarazenekar adott műsort.Az idei Prima díjátadón a Mendelssohn Kamarazenekar adott műsort.

A péntek esti rendezvényen bejelentették a két országos év vállalkozója díjazottat is, akik Veszprém megyét képviselve vehetik majd át elismerésüket a decemberben megrendezésre kerülő Vállalkozók Napján a Művészetek Palotájában a kormány képviselőjétől és a VOSZ elnökségétől. Az év végi rendezvénen Perjés Ákos, a Haribo Hungária, valamint Fehér Péter, az Italguru Kft. nevében képviseli majd a megyét.

Ge. Á.
Kovács Bálint
további cikkek
Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Lemondott Balog Zoltán közélet Lemondott Balog Zoltán Balog Zoltán református püspök a február 16-ai Zsinat értekezletén lemondott lelkészi elnöki tisztségéről.   2024. február 16. 17:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.