Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szakmai műhelymunka a római kori örökségünkről

2021. november 16. 10:06
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Laczkó Dezső Múzeum szakmai támogatásával projektpartner az "Ister - A Duna régió országainak összekapcsolása a római kori utak mentén" nemzetközi projektben, amely keretében a régészeti szakma, a kulturális főváros, a térség településeinek és turizmusának képviselői, a Pannon Egyetem kutatói és az Önkormányzat munkatársai tanácskoztak november 15-én az ókori eredetű kulturális örökségünk (újra)felfedezéséről és hasznosításáról.

A projekt első kapacitásfejlesztő műhelymunkájának a Laczkó Dezső Múzeum Látványkönyvtára adott otthont, ezzel is biztosítva, hogy a résztvevők méltó környezetben hangolódjanak rá a közös gondolkodásra.

Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója, maga is római kori régész, kezdetektől biztosítja a projekt szakmai hátterét. Előadásában hangsúlyozta, hogy a föld mélye térségünkben nagy lehetőségeket rejt, még komoly tudományos leletekre bukkanhatunk a feltárások során, akár komoly áttörést is elérhetünk, miközben a tervezett élményásatásokkal a helyieket is közelebb hozzuk ehhez az örökséghez.

„Kulturális örökségünk akkor válik igazán élővé, ha azt összekötjük a helyi érdekeltekkel, a lakosokkal, akiknek tudniuk kell, milyen kincseket mellett mennek el esetleg nap mint nap, és ebben a turizmus sokat segíthet” – nyilatkozta Dr. Lőrincz Katalin, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának kutatója, aki előadásában részletesen foglalkozott a turizmus fejlesztésének ember-, és természetközeli, alternatív vonatkozásaival.

„Megismerve a projekt célját, azaz, hogy nem csak a tudományos feltárással, katalogizálással és konferenciákkal szervezésével foglalkozik, hanem legalább ilyen súllyal esik a latba az értékek közkinccsé tétele, örömmel csatlakoztam a kezdeményezéshez és lelkesen ismertettem a régészeti parkokat, mint az utóbbi törekvés egy egyedülálló eszközét. A régészeti park mindenkinek vonzó, de különösen a fiatalabbak, a gyerekek élvezik nagyon, miközben észrevétlenül rengeteget tanulnak” – mondta el Kovács Loránd Olivér Magyar Nemzeti Múzeum Villa Romana Baláca Kiállítóhely és a Szent István Király Múzeum Gorsium Régészeti Park vezetője.

Az ISTER fő célkitűzése az ókori római úthálózat újbóli felfedezése és örökségének újjáélesztése a Duna mentén, amely egyben a kulturális és természeti örökség fenntartható használatán alapuló területi fejlődés előmozdításának kulcsfontosságú mozgatórugója. Veszprém, mint projektpartner a balácapusztai Villa Romana, a nemrég felfedezett nagyvázsonyi római kori település (Nagyreméz-dűlő), valamint Veszprém háromszögére, illetve az ezeket összekötő utakra helyezi a hangsúlyt – tudtuk meg Kiss Renátától, a projekt koordinátorától.

A műhelymunkasorozat jövő januárban folytatódik.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.