Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az EKF miatt látogattak Veszprémbe a nemzeti kulturális intézmények képviselői

2021. november 17. 14:57
A szakmai nap kultúrdiplomáciai szempontból jelentős esemény Veszprém életében, hisz hosszútávú együttműködések alapja lehet.

Az Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézetei (European Union National Institutes of Culture - EUNIC) magyarországi hálózatának képviselői szerdán látogattak Veszprémbe, hogy részletesebben is megismerjék a város 2023-as terveit.

A British Council, a Bolgár Kulturális Intézet, a Cseh Centrum, az Észt Intézet, a Goethe Intézet, a Cervantes Intézet, a Francia Intézet, az Olasz Kulturális Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Román Kulturális Intézet, valamint a Vallon és Brüsszel Régiók, Hollandia, Izrael, Spanyolország, Svájc, és Szlovénia nagykövetségei érkeztek szerdán Veszprémbe.

Az intézetek és nagykövetségek magyarországi munkatársai és vezetői a szakmai nap keretében először egy prezentációs délelőttön vettek részt, ahol Porga Gyula polgármester is képviselte a várost. A találkozó elején kiemelte, Veszprémnek az elmúlt években is volt lehetősége arra, hogy önálló projekteket mutasson be, de úgy látja, a szerdai esemény még erősebbé tudja tenni a kapcsolatokat, hisz azokat itt, helyben lehet megismerni.

Porga Gyula a portálunknak nyilatkozva azt mondta, azzal, hogy 2023-ban Veszprém viselheti az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet, bekerült egy olyan elit körbe, melyet a kulturális közvélemény is kiemelt figyelemmel kísér.

- Az elmúlt hónapokban több nagykövet is Veszprémbe látogatott, hogy megismerkedjen az EKF-programmal. A projektnek kettős funkciója van: egyrészt bemutatni a veszprémi és magyarországi mindennapokat jellemző gazdag kulturális életet, másrészt az európai sokszínűséget Veszprémbe hozni. Ezekhez óriási szükség van azokra a most Veszprémbe látogató intézményekre és nagykövetségekre, amelyek Budapesten székelnek, és az európai kultúrát közvetítik Magyarországon. Fontos, hogy a küldő országokban is megfelelő nyilvánosságot tudjon kapni Veszprém, rajtuk keresztül pedig mi is médium lehetünk, hogy az ő országukban meglévő kulturális aktivitást és sokszínűséget Veszprémben bemutassuk-fogalmazott.

Porga Gyula polgármester a Vehir.hu-nak nyilatkozott a szerdai találkozóról.Porga Gyula polgármester a Vehir.hu-nak nyilatkozott a szerdai találkozóról.

Porga Gyula az intézményvezetők előtt beszélt arról is, hogy a 2023-as cím elnyerése nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy Veszprém a saját kategóriájában a legélhetőbb európai városok elitjébe tudjon kerülni 2030-ig. Mint mondta, egy kizárólag objektív tényeket vizsgáló felmérésen

a 100 ezer fő alatti városok kategóriájában Veszprém jelenleg az 54. helyet foglalja el, az évtized végére azonban a top 20-ba való kerülés a cél.

Ebben a kategóriában jelenleg olyan városok vannak elöl, mint Weimar, Heidelberg, Tartu és Avignon. Ehhez- mondta a polgármester-egy szélesebb körű összefogásra van szükség a Bakony és a Balaton bekapcsolásával, ezért szól régiós együttműködésről a 2023-as pályázat. Eddig 100 település jelezte, hogy csatlakozik az összefogáshoz.

Markotvits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója online köszöntötte a városba érkező küldöttséget.Markotvits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatója online köszöntötte a városba érkező küldöttséget.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 Büszkén lobog a Kertváros zászlója Büszkén lobog a Kertváros zászlója 2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját. 2024. március 12. 21:00 Zászlót bontottak Veszprém városrészei közélet Zászlót bontottak Veszprém városrészei Az együttműködő és összetartó városrészi közösségek jelentős szerepet játszanak Veszprém életében, mert képesek erősíteni és támogatni egymást, és ez nem csupán a mindennapi életet könnyíti meg, hanem hozzájárul a város egészének fejlődéséhez és jólétéhez is.    2024. március 7. 22:23 Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Végre egy kiállítás, ahol nem törött cserepekkel teli poros tárolók között bolyongunk Törött és kopott cserepekkel, edényekkel teli poros tárolók, informatívnak beállított, de valójában unalmas molinók. Nem éppen az a kép, ami alapján nagy kedvet kapnánk egy helytörténeti kiállításhoz. Pedig egy város, az otthonunk múltja lehet nagyon izgalmas is, például ha személyes tárgyakon és történeteken keresztül, innovatív módon közelítjük meg. Szerencsére a Laczkó Dezső Múzeum új, Veszprém történelmét bemutató Emlékgép című állandó kiállítása is ilyen lett. 2024. március 1. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.