Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ősz Veszprémben - Programok hidegebb időkre

2020. november 18. 9:17
Mihez kezd egy fiatal lány, ha meglátja saját tükörképét? Milyen, amikor a kulturális tradíciók és az alkotó újdonságok találkoznak? Veszprém élénk színházi kultúrájának, gazdag zenei hagyományának és több ezeréves történelmének is megismerhetjük egy-egy példáját, ha ősszel különleges programokra vágynánk. Szórakozásra azonban akkor is van lehetőség, ha az egyre hidegebb időben inkább nem mozdulnánk ki otthonról. Sorra vesszük, hogy mit nyújt a térség a kikapcsolódásra vágyóknak az ősz folyamán.

Hazánk egyik legépebben fennmaradt barokk utcája, a Vár utca vezet Veszprém kihagyhatatlan látványosságához, a Veszprémi Várhoz. A bástyából egész Veszprém belátható és megcsodálhatjuk Veszprém jelképeit, Szent István és feleségének szobrait is. A vár a hét minden napján látogatható, mely során megelevenedik a város és környékének több ezeréves történelme.  A kutatások rámutattak ugyanis, hogy Veszprém már a bronzkorban lakott volt, az időszámításunk előtt már 1000 körül vár állott a várhegyen, mely Szent István uralkodásának korában vált kiemelt fontosságúvá. A Koppány vezette hadak ostromakor ugyanis a vár környékén dőlt el a hatalmi harc, István seregei itt győzték le a lázadókat. A várnegyedben összpontosul a város látnivalóinak a zöme, többek között a Tűztorony, a Fecskendőház, a Modern Képtár és a Dubniczay Palota látogatása is segíthet, hogy kihasználjuk az év utolsó enyhébb napjait.

Kulturális tradíciók és alkotó újdonságok egy helyen. Veszprém gazdag zenei hagyományát hivatott modern formába önteni a 2013-ban megújult formában átadott Hangvilla. A hajdani Séd Mozi épületében helyett kapott multifunkcionális közösségi térben közel 500 főt befogadó hangversenyterem, színházterem is található. Érdemes szemügyre vennünk az ősszel az itt rendezett programokat is. A Pannon Várszínház előadásaival, kortárstánccal, beszélgetőestekkel, komoly- és könnyűzenei programokkal is várják az érdeklődőket. Mindezeken túl művészeti képzések és a városban működő alkotói közösségek is helyet kapnak Veszprém egyik legfontosabb kulturális terében, a Hangvillában.

Ha ősz, akkor színház! Veszprémben élénk a színházi kultúra, és ha nem maradnánk le az új évadról, akkor mindenképpen érdemes megnéznünk, hogy mit tűzött a Veszprémi Petőfi Színház, és annak hatvan éve működő társulata a műsorára. William Shakespeare egyik legjátékosabb darabjának, az Ahogy tetszik című előadásnak és egy ikerpár megható találkozásának, az Erich Kastner által írt Két lottinak a premierjét, illetve első előadásait is megtekinthetjük az ősz folyamán. Mindkét darabot Oberfrank Pál rendezi. Ha nem találnánk mégsem olyan előadást, mely felkeltené az érdeklődésünket, érdemes lehet csak az épületet is meglátogatni. Az 1908-ban megnyílt Petőfi Színház a magyar szecesszió egyik jelképeként már önmagában is különleges élményt nyújt.

A hideg idő elől menedékként nem kell messzire mennünk, saját otthonunkat is választhatjuk a különlegesebb kikapcsolódásra. Bár a négy fal között könnyen érzethetjük magunkat magányosnak, van választásunk, nem feltétlenül kell lemondanunk sem a szórakozásról, sem a társaságról. Az Unibet Élő Kaszinó segítségével a versengés adta izgalmakat megoszthatjuk akár barátainkkal, akár más felhasználókkal. Olyan játékok között választhatunk, mint például a rulett, a blackjack vagy a baccarat, melyeknek köszönhetően könnyen elfeledkezhetünk a kinti, egyre hűvösebb időjárásról.

Négy fal között vagy négy falon túl, a nyár elmúltával sem kell lemondanunk a feltöltődésről és a kikapcsolódásról. Láthatjuk, hogy Veszprém és környéke változatos és színes programokkal várja mind a helyieket, mind az ország más részéről érkezőket. Legyen szó színházról, zenéről, játékról vagy történelemről, Veszprémben tombol az ősz!

vehir.hu
további cikkek
Turistaként a saját városunkban, de veszprémi attitűd nélkül Turistaként a saját városunkban, de veszprémi attitűd nélkül Veszprémet objektívan szemlélni úgy, hogy ide születtünk nagyon nehéz. Kicsit olyan, mint amikor a saját gyermekére tekint az ember: vagy elfogultak vagyunk, és nekünk ő a legszebb, legcsodásabb vagy pont, hogy túl sokat várunk el tőlük. Ahelyett, hogy az erősségeikre koncentrálnánk, és abban támogatnánk, mindent is kisajtolnánk belőlük. Valahol ez is a szeretet jele persze, csak nem olyan egészséges.   2023. augusztus 25. 14:47 Szürke Veszprém – térkövezés kontra zöldfelület Szürke Veszprém – térkövezés kontra zöldfelület Addig nem mondhatja magát senki igazi veszprémi polgárnak, amíg legalább egyszer nem ébred fel mélyálmából izzadságtól leverten, a rémülettől tágra nyílt szemekkel, mert éppen arról rémálmodott, hogy valahol, valamikor, valaki kivágott egy fát a térségben infrastrukturális fejlesztés felkiáltással. 2023. május 16. 16:28 Veszprém a legkedveltebb úti célok között Veszprém Veszprém a legkedveltebb úti célok között Európa legjobb úti céljainak versenyében Veszprém az előkelő hetedik helyezést érte el. 2023. február 12. 14:06 Veszprémben is elindulnak újra a Google autói Street View Veszprémben is elindulnak újra a Google autói A Google autói jövő pénteken, március 11-én újra elindulnak több magyar városban, hogy a Street View, azaz az Utcakép szolgáltatásait frissítsék - közölte a Google Magyarország az MTI-vel. 2022. március 5. 8:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.