Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hatvan éve együtt a színházi közönséggel

2021. szeptember 25. 4:00
Hármas ünnepet tartott péntek este a Veszprémi Petőfi Színház: hatvan éve jött létre a teátrum állandó társulata és indult el a bérletezés, hosszú hónapok kihagyása után pedig az első premiert is megtarthatta az intézmény.

– Jó humora lehetett az elődöknek hatvan évvel ezelőtt: nem máskor, mint 1961. október 13-án, pénteken jött létre a Petőfi Színház állandó társulata, s mutatta be első saját előadását a színház. Úgy tűnik, az ősök mégis csak nagyszerű döntést hoztak és biztos alapokra építettek, amikor arra a különleges utazásra vállalkoztak, amit egy társulat létrehozása jelent – fogalmazott az ünnepségen tartott köszöntőjében Porga Gyula.

A polgármester felidézte, bár Veszprém városának már 1908 óta volt teátrum, a Medgyaszay-féle épület sokáig csak befogadószínházként működött. Több mint 50 évnek kellett eltelnie ahhoz a szintlépéshez, amely egy saját társulat létrejöttét jelenti, s ami egyben lehetővé tette, hogy helyben szülessenek olyan produkciók, amelyek nemesítik a várost is.

Egy társulat persze mit sem ér önmagában, ha nincsenek ott a másik oldalon a nézők, akik évről évre bérletet váltva, pártoló tagokká válva tulajdonképpen a színházhoz kötik magukat abban bízva, hogy mindig kapnak majd valami szépet, ami gazdagítani tudja őket a hétköznapokon.

Az öröm tehát kettős – a 60 éves társulatot és a bérletezést is ünnepelhette a színház, részben olyan személyekkel is, akik a kezdetektől fogva a társulat tagjai, vagy a színház pártolói. Ilyen Perlaki Róbert, a színház örökös tagja, egykori műszaki vezetője, aki röviden felidézte, hogyan „épült be gyakorlatilag az épületbe” mostanra maga is. „Vegyes érzésekkel állok most itt: egyszerre tölt el a boldogság, mert hatvan éve játszhatok a világ legszebb és legnehezebb társasjátékában, s gondolok arra nehéz szívvel, mert nem ismételhetem meg ezt a hatvan évet” – vallotta meg őszintén.

Perlaki Róbert az első társulati előadás eredeti plakátjávalPerlaki Róbert az első társulati előadás eredeti plakátjával

Az egykori műszaki vezető esetében egyébként nem túlzás a kifejezés, hogy szinte beépült az épületbe: a társulat létrejötte előtt a teátrum épületében korábban a Petőfi Mozi és presszó működött, majd amikor magáncégek összefogásával ismét színházként működhetett tovább, ő maga is ott volt azok között, akik beépítették a színpad fölötti mennyezetet vagy a függönyöket, s felügyelték az első premiert, A kőszívű ember fiait. Utóbbi eredeti plakátját egyébként a mai napig megőrizte Perlaki, melyet most a kerek évforduló alkalmából a színház jelenlegi vezetésének ajándékozott.

De az örökös tagok között van Benczédi Sándor, Joós László, Petrik Sándor, Bakody József, Völgyesi Gyöngyi vagy éppen Perlaki Ilona is, s a bérletesek között is akad olyan, akik már 40-50-60 éve kísérik figyelemmel a színház előadásait. Őket hűségükért egy-egy ajándékkal lepte meg Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgató-helyettes és Oberfrank Pál igazgató.

Csiszár Józsefné hatvan éves hűséges bérletese a színháznakCsiszár Józsefné hatvan éves hűséges bérletese a színháznak

Aki szeretne még többet megtudni a színház elmúlt hatvan évéről, az egy kiállítást is megtekinthet a teátrum előcsarnokában összegyűjtött korabeli újságcikkekkel, előadásplakátokkal. Oberfrank Pál igazgató a kiállítás kapcsán elmondta, nagyon jó érzés itt lenni, egy ilyen izgalmas és szép pillanatot olyanokkal ünnepelni, akik tulajdonképpen már családtagokká váltak – ide értve a korábbi és jelenlegi társulati tagokat, a színház háttérmunkásaikat és a nézőket is, akikért a színház is létezik. „Ez egy szolgálat tulajdonképpen, amit végzünk: mi nem azért vagyunk, hogy önmegvalósítsunk vagy megmondjuk a tutit. A nézőket akarjuk szolgálni, azért vagyunk, hogy újra és újra ilyen találkozásokat élhessünk meg együtt, és a kistérség szívévé-lelkévé váljunk” - emelte ki.

Az elmúlt több mint egy évben ez a fajta felelősségvállalás különösen fontossá vált a színház számára, s ha hagyományok körülmények között nem is tudott a társulat és a közönség találkozni, a kitelepülések, közös karácsonyi, húsvéti, anyák napi szereplések katartikus pillanatokat jelentettek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő, a színház támogatója szerint igazán példaértékű, hogy a teátrum ezekben az időkben sem zárkózott be, hanem utat mutattak az összefogáshoz. Most azonban az utolsó, Hárman a padon című előadás után újabb premiert ünnepelhet a színház A hőstenor című darab bemutatásával, ami remélhetőleg csak a kezdetet jelenti: egy klasszikus formában zajló, lélekerősítő évad kezdetét.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.