Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Harminc éve barátságban a Jeruzsálemhegyen

2021. november 20. 11:00
Három évtizedes jubileumát ünnepelte a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pénteken, viszont az ünnepségen kiderült, a szellemiség, amit követnek, ennél sokkal régebbre nyúlik vissza. A városrészben működő társas kör hagyományai egészen a XIX. századig nyúlnak vissza.

Megoszlottak a vélemények, hogy péntek este a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör pontosan hányadik születésnapját is ünnepelte. Hivatalosan megalakulásuk 30. évfordulója alkalmából találkoztak azok a veszprémiek, akik az említett városrészben egy közösséget, azon belül is baráti kört alkotnak. Viszont a valóság az, hogy 2021-ben már 31 év óta léteznek, viszont tavaly a járványhelyzet miatt nem volt lehetőségük a közös ünneplésre. Ugyanakkor annak is igaza volt, aki a kör 125 éves fennállását ünnepelte, hiszen a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör, amikor megalakult 1990-ben, a XIX. században létrehozott és 1950-ig működő veszprémi Petőfi Kör szellemiségét és polgári hagyományait szerette volna feléleszteni.

Hogy ez mennyire sikerült, arra választ adott a péntek kora este a Városházán tartott ünnepségen Heiter Sándor, az egyesületté formálódott baráti kör elnökének beszéde, amelyben összefoglalta az elmúlt 30 évet. Ez a számok nyelvén 1200 rendezvény megszervezését jelenti, 57 bált, rendszeres részvételt a városi eseményeken és természetesen a városrészben tartott megszámlálhatatlan tematikus, vagy egyszerű baráti összejöveteleket.

A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör megalapításakor a veszprémi polgári értékek felélesztése volt a cél. Ugyanaz a szellemiség, ami a XIX. század végén alapított Petőfi Kört is vezérelte, amit az államhatalom 1950-ben megszüntetett, viszont amint lehetőség volt rá, a rendszerváltás után egyből felélesztették a veszprémiek.

Sőt, nem csak felélesztették, hanem tovább erősítették a hagyományokat, nem véletlen van zászlaja a civil szervezetnek, a tagok pedig a polgári veszprémi öltözködést is minden egyes nyilvános városi eseményen felöltik magukra.

Az évek alatt a jeruzsálemhegyiek jó barátságot alakítottak ki más városi baráti társaságokkal, hiszen ahogy a zászlón is hirdetik: „A barátság nem azért van, hogy kapjuk, hanem hogy lehetőségünk legyen adni.”

A jövő tervei kapcsán elhangzott, szorosan együttműködnek az Európa Kulturális Fővárosa Programmal, 2023-ra szeretnének szobrot állítani a város egyik nevezetességének, a kavicsfogú álteknősnek, amely ősállat maradványait a Jeruzsálemhegyen tárta fel Laczkó Dezső 1899-ben.

Az eseményen jelen volt Porga Gyula polgármester, Ovádi Péter országgyűlési képviselő és a városrész önkormányzati képviselője, Halmay Gábor is.

A polgármester ünnepi köszöntőjében felidézte, hogy a szellemi előd Petőfi Kör azokban az években alakult meg Veszprémben, amikor az elmúlt évszázadban a legtöbbet fejlődött a város, a ma ismert Veszprém legtöbb épülete akkor épült fel és a polgári gondolkodás is azokban az években vert gyökeret. Azáltal pedig, hogy a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör ezeket a normákat viszi tovább, bizonyították, hogy Veszprémben még az elnyomó szocialista rendszer idején sem aludt el ennek a felelős gondolkodásnak a lángja.

Az ünnepségen ezt követően Vándorfi Győző, az egyesület alapítója és tiszteletbeli elnöke, valamint Heiter Sándor emlékplaketteket adtak át azoknak a tagjaiknak, akik a kezdetektől fogva velük vannak. Név szerint: Kovács Eszter, dr. Vándorfiné Fülöp Mária, Farkas Sándorné, Nagy Árpádné, Vörös Imréné, Németh Józsefné, Nits Gyula, Turányik László, Simon Ottó, Ivány Péter, Tatai Lajos, dr. Vándorfi Győző, Heiter Sándor.

A tagoknak később az Írisz együttes adott meglepetéskoncertet. A Csermák Antal Zeneiskola növendékeiből összeállt csapat komolyzenei köntösben adott elő klasszikus és mai popslágereket Ruha Arnold vezetésével.

Végül az ünnepi fogadáson Ovádi Péter mondott pohárköszöntőt, megköszönve a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjainak a városért végzett önzetlen munkát és a veszprémiség erősítését, valamint a példamutatást a jövő nemzedékének.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.