2022. augusztus 8.
//
László névnap

Lassan konkurenciája akad a vámosi lencse és hurkafesztiválnak

2021. november 21. 4:00
Második alkalommal tartották meg Hajmáskéri vigadalmat, a település kulturális programokkal összekötött kolbászkészítő versenyét.

Az őszi-téli hónapok legkedveltebb programjai a különböző gasztronómiai rendezvényei, fesztiváljai. Ilyenkor egy kis melegséget, jókedvet lehet vinni a borongósabb napokba, együtt szórakozhat a település apraja-nagyja. A környék talán legnépszerűbb ilyen rendezvénye a nemesvámosi hurka és lencsefesztivál, de szépen sorakozik fel mellé a Hajmáskéri vigadalom is.

A programot először 2019-ben rendezték meg a településen a Hajmáskéri Cselekvő Közösségek pályázat segítségével, a rendezvény központi elemének pedig a kolbászkészítést tették meg. Dancsó Valériától, a Hajmáskéri Művelődési Ház vezetőjétől megtudtuk, a rendezvény hagyományteremtő céllal született, amelyen szeretnének lehetőséget adni a helyieknek, hogy közösen szórakozzanak együtt.

Sajnos a pandémia miatt a tavalyi évben elmaradt az esemény, idén azonban annál nagyobb létszámban érkeztek a résztvevők. Őket egyébként a kolbásztöltő verseny mellett – melyhez az alapanyagot részben az önkormányzat biztosította – hajmáskéri és környékbeli hagyományőrző egyesületek, néptánccsoportok, népzenei banda, valamint népi játszóház várta.

A kolbásztöltés a katonaságnál is megszokott voltA kolbásztöltés a katonaságnál is megszokott volt

A rendezvényre kilátogatott Ovádi Péter, a település országgyűlési képviselője is, aki szerint a pandémiás időszakban még inkább szükség van az ilyen rendezvényekre. Az elmúlt időszakban az emberi kapcsolatokat nehezebb volt ápolni, itt viszont újra meg tudjuk élni ezeket. Ez egy igazi közösségformáló rendezvény, amelynek szükségességét jelzi az is, hogy több mint 24 csapat jelentkezett a kolbásztöltő versenyre, s akármerre jártam, mindenhol azt a visszajelzést kaptam, hogy a közösségi létezés volt a fő ok, amiért kilátogattak a programra az emberek. Jó látni, hogy az önkormányzat és a polgármester mennyire szívén viseli Hajmáskér sorsát, aminek fejlődése már garantált, szinte hónapról hónapra megújul valami, a fejlődéshez pedig az ilyen rendezvények is hozzátartoznak – fogalmazott a képviselő.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
Elköszönt a veszprémiektől Márfi Gyula, emeritus érsek
A nyugalmazott érsek vasárnap délután mutatta be búcsúmiséjét a Károly-templomban a hívek előtt.
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Egy hónap alatt több mint 17 tonnányi robbanóeszközt semmisítettek meg a honvédség tűzszerészei
Júliusban a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészei több mint 17 tonnányi, jellemzően második világháborús robbanóeszközt és lőszert szállítottak el és semmisítettek meg országszerte, tudatta az MTI.
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
Három hétre lezárják a Horgos utcát felújítás miatt
A munkálatok jelentősen befolyásolják a Ranolder tér és a Szabadság tér közötti területen lévő utcák forgalmát.
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Tovább nőtt a csapadékhiány júliusban
Nem az idei volt a legmelegebb és a legszárazabb július, de így is az élmezőnybe tartozik 2022 hetedik hónapja. Kovács Győző, helytörténeti kutató, meteorológus részletes elemzést készített a mögöttük hagyott időszakról. Vendégírónk ezen kívül felidézett egy 50 évvel ezelőtti eseményt, amikor egészen más arcát mutatta a július, mint ma.
Sós kürtős lett az év strandétele
Sós kürtős lett az év strandétele
Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.