2022. január 25.
//
Pál névnap

Lassan konkurenciája akad a vámosi lencse és hurkafesztiválnak

2021. november 21. 4:00
Második alkalommal tartották meg Hajmáskéri vigadalmat, a település kulturális programokkal összekötött kolbászkészítő versenyét.

Az őszi-téli hónapok legkedveltebb programjai a különböző gasztronómiai rendezvényei, fesztiváljai. Ilyenkor egy kis melegséget, jókedvet lehet vinni a borongósabb napokba, együtt szórakozhat a település apraja-nagyja. A környék talán legnépszerűbb ilyen rendezvénye a nemesvámosi hurka és lencsefesztivál, de szépen sorakozik fel mellé a Hajmáskéri vigadalom is.

A programot először 2019-ben rendezték meg a településen a Hajmáskéri Cselekvő Közösségek pályázat segítségével, a rendezvény központi elemének pedig a kolbászkészítést tették meg. Dancsó Valériától, a Hajmáskéri Művelődési Ház vezetőjétől megtudtuk, a rendezvény hagyományteremtő céllal született, amelyen szeretnének lehetőséget adni a helyieknek, hogy közösen szórakozzanak együtt.

Sajnos a pandémia miatt a tavalyi évben elmaradt az esemény, idén azonban annál nagyobb létszámban érkeztek a résztvevők. Őket egyébként a kolbásztöltő verseny mellett – melyhez az alapanyagot részben az önkormányzat biztosította – hajmáskéri és környékbeli hagyományőrző egyesületek, néptánccsoportok, népzenei banda, valamint népi játszóház várta.

A kolbásztöltés a katonaságnál is megszokott voltA kolbásztöltés a katonaságnál is megszokott volt

A rendezvényre kilátogatott Ovádi Péter, a település országgyűlési képviselője is, aki szerint a pandémiás időszakban még inkább szükség van az ilyen rendezvényekre. Az elmúlt időszakban az emberi kapcsolatokat nehezebb volt ápolni, itt viszont újra meg tudjuk élni ezeket. Ez egy igazi közösségformáló rendezvény, amelynek szükségességét jelzi az is, hogy több mint 24 csapat jelentkezett a kolbásztöltő versenyre, s akármerre jártam, mindenhol azt a visszajelzést kaptam, hogy a közösségi létezés volt a fő ok, amiért kilátogattak a programra az emberek. Jó látni, hogy az önkormányzat és a polgármester mennyire szívén viseli Hajmáskér sorsát, aminek fejlődése már garantált, szinte hónapról hónapra megújul valami, a fejlődéshez pedig az ilyen rendezvények is hozzátartoznak – fogalmazott a képviselő.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Költségvetési csalás bűntette is felmerülhetett Kész Zoltán 2015-ös kampánya során
Tiltott pártfinanszírozás lehetősége is felmerülhetett a 2015-ös veszprémi időközi országgyűlési választás során Kész Zoltán kampánya körül. A PestiSrácok információi szerint a NAV költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt már nyomoz az ügyben, amelynek hátterében Czeglédy Csaba, Gyurcsány egyik közeli embere is feltűnik.
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
A jövőjükre készülnek az iparis diákok
Pályaorientációs napot tartottak az Ipari Technikumban hétfőn.
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
Kortárs ékszerművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában
A Művészetek Háza 2022-ben változatosabbá teszi kiállítási palettáját: új tematikaként jelenik meg a design és az iparművészet. Az Érintkezések/Contacts a kortárs textil-és ékszerművészek legfrissebb munkáit mutatja be.
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
Fiatalokkal ünnepelték a magyar kultúra napját a Kossuth utcán
A magyar kultúra napja alkalmából összeállított programcsokrot adott elő a Petőfi Színház szombat délelőtt a belvárosban.
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Orbán: mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk
Mi, magyarok kulturális expanzióban vagyunk, "válság ide vagy oda" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Zene Háza átadási ünnepségén, szombaton Budapesten.