Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kisebb aranylelet került elő az Érseki Palota pincéjéből

2021. november 21. 12:03 // Forrás: Veszprémi Érsekség
A Veszprémi Érsekséghez tartozó épületek felújítási munkálatainak előkészítő fázisa már jó pár hónapja folyik. A szükséges felmérések és a tervezői munka kezdetével egyidőben falkutatási és régészeti feltárások is indultak. Az Érseki Palota alatt elhúzódó pincerendszerben a Várkapitányság régészei a statikai viszonyok felderítése során – egy próbafeltárás alkalmával – a felszín alól (30 centiméter mélységből) egy aranyérméket tartalmazó, fémtetejű üvegedényt fordítottak ki a földből.

Az érméket Budapestre szállították vizsgálatra. Ennek köszönhetően egyértelműen kiderült, hogy nem régészeti korú leletről van szó. Numizmata szakértők véleménye alapján súlyaranynak lehet minősíteni az érméket, hiszen gyűjtésük az 1890-es évektől az 1930-as évekig tarthatott. A lelet nem tartozik a régészeti és kulturális javak közé sem, de ennek ellenére biztosan rendkívüli története lehet. Hogy valójában mikor, milyen céllal és ki rejthette el az aranyérméket? Igyekszünk kideríteni. A kis üveg 105 darab aranyérmét rejtett, legkorábbi darabja az 1810-es évekből származik, a legkésőbbin pedig az 1930-as évszám látható. A megtalált érmeegyüttes a projekt részeként kialakításra kerülő új Érseki Múzeum és Kincstár egyik tárlójában kap majd helyet.

A Vár felújítása hamarosan a nagyközönség részére látványosabb szakaszába fog lépni, hiszen megkezdődnek az építési munkálatok.

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. ma 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. ma 14:04 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. tegnap 15:06 Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Korszerű CNC esztergával is gazdagodott a Balaton Bútor Sikeres projektet zárt a Balaton Bútor kft.: európai uniós támogatással fejlesztették eszközparkjukat és a munkavállalók tudását is. tegnap 10:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.