2023. június 2.
//
Anita, Kármen névnap

Bicajozni jó, Szentgál és Herend között pedig már könnyebb is

A két települést összekötő több mint három kilométeres szakaszon új kerékpáros pihenőket és a nyomvonalat jelző táblákat is átadtak vasárnap.

Bringázni ezer meg egy okból jó. Átmozgat, feltölt, olykor sokkal egyszerűbb kerékpárral eljutni A pontból B-be, mint kocsival, ráadásul közben még friss levegőt is szív az ember és jobban rálát a tájra. A Szentgált Herenddel összekötő mintegy 3,6 km-es útvonalra pedig a fentiek különösen igazak: ahhoz kellőképpen hosszú, hogy sportolásnak is beilljen, ugyanakkor mégsem olyan nagy a távolság, amit ne tehetne meg például egy iskolába igyekvő gyerek.

A két települést összekötő útszakaszt rendszeresen használják is a kerékpárosok, fiatalok és családosok egyaránt, a Covid-helyzet néhány pozitív hatásaként egyre többen. Az útvonalon ugyanakkor eddig nem figyelmeztetett semmi arra, hogy kerékpárosok rendszeresen igénybe veszik, márpedig ez fontos lenne az arra közlekedő autósok szempontjából is. Egy TOP-os pályázatnak köszönhetően, az Európai unió és a Magyar Állam támogatásának köszönhetően viszont most sikerült kitáblázni az útszakaszt, illetve három új kerékpáros pihenőt kialakítani rajta.

Nemes SándorNemes Sándor

A nyomvonalat és a pihenőket vasárnap délután avatta fel a két település, ahol Nemes Sándor szentgáli alpolgármester elmondta, bíznak benne, hogy a táblák biztonságosabbá teszik a közlekedést, a három pihenő pedig hozzájárul a falu pozitív turisztikai megítéléséhez: az utóbbiakon kialakított biciklitárolók, ivókutak és padok elősegítik, hogy a turisták ne csak áthaladjanak a településen, hanem egy kicsit megpihenjenek itt, szomjukat oltsák, közben pedig az interaktív táblák révén tájékozódjanak a település nevezetességeiről, így például a helyi hírességekről, a tiszafásról, az ottani állat- és növényvilágról. Emellett a beruházás a herendieket és a szentgáliakat is közelebb hozhatja.

Jánszky Lajos László és Ovádi PéterJánszky Lajos László és Ovádi Péter

Jánszky Lajos László, Herend polgármesterétől megtudtuk, a fejlesztés összesen 60 millió forintba került, a jövőben pedig szeretnék, ha akár egy különálló kerékpárutat is ki tudnának alakítani. Ez egy jóval nagyobb beruházás lenne, Herend azonban eddig sem tétlenkedett, az elmúlt időszakban többek között a Bányatelep felé és a Rákóczi utca kiszélesítésével hoztak létre új kerékpáros szakaszokat a jobb összeköttetések érdekében.

Ennek fontosságára hívta fel a figyelmet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott, nem elég a településeket fejleszteni, az azokra való eljutást is elő kell segíteni, az útszakasz megújítása pedig éppen ezt szolgálja.

Elöl Pénzes ErzsébetElöl Pénzes Erzsébet

Az átadón részt vett a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség képviseletében Pénzes Erzsébet elnökségi tag is, aki mindenkit arra biztatott, kapják elő gyakrabban a bringákat. Egy ilyen szakaszon nyugodtan használhatják a gyerekek a bicikliket az iskolába járáshoz vagy a nyáron fagyizáshoz, ahelyett hogy a szülők fuvaroznák őket autóval a két település között. De a táblák a turisták segítségére is szolgálnak, akik a Veszprém-Herend bicikliút felől közelítve tudják így meghosszabbítani útvonalukat, s közben kifújni magukat a pihenőknél. Utóbbiakat egyébként nemcsak a települések turisztikai látnivalóit bemutató táblákkal szerelték fel (melyek Herend esetében a porcelán manufaktúráról, a Bakony élővilágáról adnak információkat), de kamerával is ellátták őket, így biztonságosan elhelyezhetők itt a kerékpárok, amíg valaki szétnéz a környéken.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint

További cikkek

Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Rablás Veszprémben: pénzt követelt az álmából felriasztott sértettől
Veszprémben történt rabláshoz hívták a rendőröket szerdára virradó éjszaka.
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Kétszáz éves csontok kerültek elő egy közeli patakból
Pénzesgyőr mellett a Gerence patakban véletlenül bukkantak rá azokra a csontokra, amelyek a szakértő szerint már kétszáz éve heverhettek ott.
Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje
Gerstmár Ferenc lesz az LMP veszprémi polgármesterjelöltje
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja Gerstmár Ferencet, Veszprém 2. számú egyéni választókerületének önkormányzati képviselőjét indítja polgármesterjelöltként a jövő évi önkormányzati választásra Veszprémben – közölte a párt.
Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót
Idén is segítettek kivirágoztatni a Haszkovót
Nagy érdeklődés mellett kedden délután Stigelmaier Józsefné, a veszprémi Jutas-lakótelep 3-mas számú körzetének önkormányzati képviselője virágosztást tartott, ahol több százezer forint értékű palántát és termőföldet adtak át a panelekben élőknek, hogy aztán azok elültetésével színesebbé tegyék a lakótelepi környezetet.