Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
4°C

Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb

2021. november 28. 4:00
Meggyújtották a város adventi koszorúján az első gyertyát, ami idén a hagyományoktól eltérően nem a Várban, hanem az Óváros téren található.

Veszprém egyik adventi hagyománya, hogy minden évben az egyházi és városi elöljárók közösen gyújtják meg a város adventi koszorúján a gyertyákat, míg karácsonyra mind a négy fény felgyullad.

A hagyományoktól eltérően idén már nem a Várban, a Szentháromság téren, hanem az Óváros téren felállított karácsonyfa előtt tartották az ünnepséget.

A meghitt hangulatú eseményen az egyház részéről Takáts István, érseki helynök tartotta meg a rövid szertartást, amely során beszédében kifejtette az emberi lélek mibenlétét – amely egyes nézőpontok szerint 21 grammot tesz ki – és azt, ha halálunk után Isten elé kerülünk, ne a félelem töltsön el, hanem a megnyugvás mindannyiunkat, ha életünkben jól és helyesen cselekedtünk mindvégig.

Az ünnepségen az első gyertya meggyújtásánál Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is jelen volt, aki szintén megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel és a téren szervezett karácsonyi vásár résztvevőivel.

A képviselő úgy fogalmazott: „A most meggyújtott gyertya az, ami a hitet jelképezi a négy közül. Mi keresztények pontosan tudjuk, hogy mit jelent ez. Hiszen a hitünk Istenben, a Megváltóban az, ami vezérli életünket, ami erkölcsi alapul szolgál a tetteinkhez. Viszont egy olyan korszakot élünk, ahol a hit azok számára is felértékelődött, akik a mindennapokban nem gyakorolják vallásukat, akik egyébként nem hallják meg Isten szavát. Most, amikor a koronavírus ismét itt van köztünk, veszélyeztetve saját magunk és szeretteink egészségét, csupán abba a hitbe tudunk kapaszkodni, hogy együtt ismét sikerül túllendülnünk a járványon. Bár arcunkat ismét maszk mögé kell rejteni, a hitünk ilyenkor lesz még erősebb.”

Hozzátette: „Régebben azt mondtuk, hogy ilyenkor érdemes elcsendesedni, magunkba szállni, hogy átérezzük az ünnep szellemét, most viszont arra kérem önöket, ne maradjanak csendben! Adventben a keresztény hitünket éljük meg úgy, hogy segítünk egymáson. Biztató szavakkal, egy apró gesztussal, bárhogyan, ahogy a szükség megkívánja.”

Jövő szombaton ugyancsak 16:30 órakor fogják meggyújtani az adventi koszorú második gyertyáját.

Kapcsolódó cikk
Az Illatos Advent programjai
vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Nobel-díj Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvette a Nobel-díjat Átvette a Nobel-díjat vasárnap Stockholmban Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus. tegnap 18:08 A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre advent A veszprémi városrészekben kisebb közösségekben készülnek az ünnepekre A Cholnoky-lakótelepen, a Jeruzsálemhegyen és az Egyetemvárosban is saját kisebb, de jó hangulatú összejövetelekkel készültek már a héten is az ünnepekre, miközben a belvárosban megnyílt a télki Gyárkert, az ActiCity-ben pedig kézműves karácsonyi vásárt tartottak. Mutatjuk előbbieket is. tegnap 15:55 Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas Bohém adventi kézműves- és designvásár: kedves, minőségi és izgalmas A Kossuth utcai elmaradó karácsonyi vásáron túl is van adventi hangulat Veszprémben, ehhez csak el kellett menni szombaton az ActiCity-hez, ahol 50, valódi minőséget képviselő kiállítóval szervezték meg a Bohém kézműves- és designvásárt szombaton. A vásári programok vasárnap is folytatódnak a környéken. Képriportunkban mutatjuk a szombati legjobb pillanatokat. tegnap 11:10 Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni adventi gyertyagyújtás Felgyúlt a remény gyertyája – advent igazi csodáját a gyermekek arcán lehet látni Az idei hagyományoknak megfelelően szombat este a Szent Mihály székesegyházban meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját. tegnap 0:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.