2022. január 25.
//
Pál névnap

Közösséggel lehet teljes a siker!

2021. december 1. 14:35
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz gondolatban gyakran társítjuk a régóta várt kulturális infrastruktúra fejlesztési beruházásokat és a 2023-as kulturális-művészeti gigaprogramokat.

Természetesen ezek kiemelt céljaink, azonban a sikeres megvalósításukhoz nélkülözhetetlen az „alulról jövő” szerveződések révén megerősödött civil szféra szerepvállalása. A közösségépítés nagyban hozzájárul a projektek majdani célközönséget magába foglaló befogadó közeg felkészítéséhez, bevonásához. Ezért jött létre a közösségi bevonási program, amely a régiós szervezetek, kulturális-közművelődési intézmények, lokális közösségek támogatására szolgál.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programjában fontos küldetés a közösségek bevonása és a tudásmegosztás. Ezek megvalósítása három pillérre épül. Az első a VEB 2023 VELED eseménysorozat, amelyhez hét állomáson, változatos tematikával szerveztünk találkozókat, eseményeket (infrastrukturális, kulturális-művelődési, illetve lakótelepi fejlesztések, egyetemi stratégiai partnerség, régiós projektek). Ezek kiemelt célja az volt, hogy információt adjunk az EKF program szellemiségéről, üzeneteiről, alakuló programjairól, koncepcióiról. Ugyancsak lényeges, hogy Veszprém és az EKF régió lakói találkozzanak az egyes tématerületek projekt-menedzsereivel, hogy élő, akár napi kapcsolatok épüljenek ki, és valódi partnerség alakulhasson ki az EKF és térségben élők között.

A második pillér a VEB 2023 Együtt okosabb eseménysorozat, amellyel a civil szervezeteknek, intézményeknek segítettünk, hogy sikeresen vehessenek részt a felkészülés éveiben (2021-2022) megjelenő pályázatokon is. A tematikát olyan tématerületek köré szerveztük, amelyek mind a pályázatokon való részvételben, mind programmegvalósítás során hasznosak lehetnek és konkrét gyakorlati segítséget nyújtanak a következő témákban: (1) Pályázatírás, projektmenedzsment, költségtervezés (2) zöld rendezvényszervezés (3) kommunikációs technikák (3) esélyórák – célcsoportszélesítés fogyatékossággal élők bevonásával.

(Fotó: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF)(Fotó: Toroczkai Csaba, VEB2023 EKF)

A VEB 2023 VELED és a VEB 2023 Együtt okosabb rendezvényei rendkívül nagy sikert arattak, a közel 160 szervezet mellett nagy örömünkre magánembereket és vállalkozásokat is sikerült megnyerni, hogy a rendezvényeinken részt vegyenek. Fontos továbbá, hogy az eseménysorozatok egyes állomásainak nemcsak Veszprém, hanem az EKF régió települései is otthont adtak.

A harmadik pillér, a VEB 2023 Közös Nevező eseménysorozat (Common sense) a november 30-i rendezvénnyel, egy workshoppal indult.  Jelentős továbblépést jelent a korábbiakhoz képest, hogy ezen már nemzetközi tapasztalatok, jó gyakorlatok bemutatásával bővítjük az érdeklődő pályázók és programmegvalósítók látóterét. A négy alkalomból álló Közös Nevező programsorozatra meghívtuk nyolc egykori, vagy még a felkészülési éveiben járó EKF város képviselőt, hogy tapasztalataikat osszák meg velünk. Tapasztalt projektmenedzserek beszélnek a sikerprojektjeikről: hogyan tudott fenntarthatóvá válni egy esemény az EKF támogatás, vagyis az egyszeri nagy tőkeinjekció utáni időszakban is? Hogyan tudott egy program szintet lépni és nemzetközivé válni? Hogyan tudták a kultúra eszközeivel a lakosság széles köreit bevonni? Mi történik az EKF-re kiépített hálózatokkal a program éve után, mi lesz például az önkéntes szervezetekkel? Hogyan találtak megoldást az átmenetileg felmerült nehézségekre, mit tanultak belőle?

Az első Közös Nevező program központi témája az önkéntesség volt, amely minden EKF program megvalósításának kiemelten fontos szerepet játszó alapértéke. A téma aktualitását az is adta, hogy december 5-én lesz az Önkéntesek Világnapja. Olaszországból (Matera) és Romániából (Nagyszeben) online csatlakozott szakértő vendégeink érdekes és értékes példákon keresztül mutatták be, hogyan motiválhatók az önkéntesek hosszú távon, illetve miként lehetséges a nemzetközi önkéntesség szervezését sikerre vinni.

 

Mit hoz 2022?

A Közös Nevező programsorozatban további három alkalommal a fenti témákat dolgozzuk fel a jövő év első három hónapjában - szintén nemzetközi tapasztalatok és szakértők bevonásával. Tovább folytatódnak az Együtt okosabb alkalmak is, amelyekhez a benyújtott pályázatok értékeit figyelembe véve véglegesítjük majd azt a tematikát, amire a leginkább szükségük lehet a pályázóknak a sikeres együttműködéséhez. A VEB VELED sorozatban jövőre szeretnénk bemutatni a pályázatok sikeres megvalósítóit, így a tervezett címe ehhez alkalmazkodva: Hogyan valósult meg VELED?

vehir.hu

További cikkek

Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Elindult a nevezés a 2022-es Magyar Mozgókép Fesztiválra!
Idén június 9. és 12. között rendezik meg a hazai filmes mustrát.
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Mit tanulhatunk Újvidéktől, Európa 2022-es kulturális fővárosától?
Egyszerre ránt vissza a múltba és néz a jövőbe, rendkívül lendületes és nem fél szembenézni a multikulti lét kérdéseivel. 2022-ben a szerbiai Újvidék Európa egyik kulturális fővárosa, a grandiózus évnyitó ünnepségre pedig Veszprém is meghívást kapott, ami remek apropót adott ahhoz, hogy tippeket gyűjtsünk déli szomszédunktól a kevesebb mint 12 hónap múlva esedékes címváltásig.
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Öt ok, amiért idén el kell látogatni Újvidékre
Képregény kiállítás, fesztivál egy erődben, vendégszerető emberek és isteni ételek. Ha önmagában a tény, hogy belekukkanthatunk, mit jelent a gyakorlatban az Európa kulturális fővárosa cím, nem elég, mondunk még egy pár okot, amiért érdemes déli szomszédunk felé venni az irányt.
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Jövőre január 21-én lesz az Európa Kulturális Fővárosa nyitórendezvény Veszprémben
Pontosan egy év múlva startol az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programsorozat Veszprémben.
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Vasárnap megint minden út az Óváros térre fog vezetni
Ismét egy környékbeli étterem mutathatja meg, hogy mitől olyan különleges a Bakony és Balaton-régió gasztronómiája a soron következő Óváros piacon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében felélesztett piacon ezúttal a balatonfüredi Mór 24 tapas- és borbár gondoskodik a gasztronómiai kínálatról. Az előttünk álló piacnap részleteiről az egyik ötletgazdát, Mészáros Zoltánt, valamint a Mór 24 vezetőit kérdeztük.