Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Játékos formában tanulhatnak a közlekedésbiztonságról a veszprémi iskolások

2021. december 1. 15:55
December 3-ig minden veszprémi első és második osztályos tanulónak megmutatják, hogyan kerülhetők el és előzhetők meg a közlekedési balesetek.

Veszprémbe érkezett a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitásfejlesztési Ügynökség országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozata. A „Road Safety” – a biztonság az első nevű edukációs projekt december 3-ig a régi vidámpark területén, a Kolostorok és Kertek rendezvénytér belső parkolójában az első és másodikos tanulóknak tart oktatást délelőttönként. A tanítási időt követően, délutánonként korosztálytál függetlenül minden érdeklődőnek nyitott a lehetőség a programokon való részvételre.

A projektet bemutató szerdai sajtóeseményen Lázár László kommunikációs igazgató elmondta, a november 29- december 3. között zajló kitelepülésre mintegy 2000 veszprémi gyermek látogat el, és tanul kiemelten jártas szakemberektől a közlekedésbiztonságról. Mindezt játékos, könnyed stílusban. A diákok az egy-egy 20 perces interaktív oktatást követően instruktorok segítségével gokartokkal, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mehetnek ki az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal többek között például a rendőri karjelzésekkel is megismerkedhetnek.

A korosztálytól független délutáni programokon egy 4x4 méteres társasjátékon játszhatnak a családok, de egy reakció-figyelő, -javító játékot is kipróbálhatnak. A felnőttek felvehetik az úgynevezett részeg- és drogszemüveget is, amellyel megtapasztalhatják, miért nem szabad ilyen szerek hatása alatt volán mögé ülni. Lázár László kifejtette, a HUMDA számára a közlekedésbiztonság és a közlekedési kultúra fejlesztése kiemelt ügy pontosan annak érdekében, hogy az Európai Unió által megfogalmazott célokat, -miszerint 2030-ra felére, 2050-re pedig 0-ra csökkenjen a közúti balesetekben elhunytak száma, -elősegítse. Hangsúlyozta, ahhoz, hogy ezeket a számokat elérjük, a jövő közlekedőit, azaz a gyermekeket is edukálni kell.

A szerdai programbemutatóra Ovádi Péter parlamenti képviselő és miniszteri biztos is ellátogatott, aki úgy fogalmazott, két gyermek édesapjaként tudja, hogy mennyire fontos, hogy a gyermekek átfogó ismereteket kapjanak a biztonságos közlekedésről. Kiemelte, Veszprém és térségének fontos, hogy milyen közlekedési útvonalakkal rendelkezik, ezért is hasznos egy megyeszékhelynek az a vállalása, hogy minél több kerékpárutat építsen. – Veszprémben ebben jól állunk, mert Szabadságpuszta, Balatonalmádi és Felsőörs irányába indulva már elérhető a Balaton, a Márkó-Bánd-Herend kerékpárút építés alatt áll, jövőre pedig elkezdődhet a gyulafirátóti bicikliút építése is - mondta.

Lázár László és Ovádi Péter a szerdai programbemutató sajtótájékoztatón.Lázár László és Ovádi Péter a szerdai programbemutató sajtótájékoztatón.

A HUMDA programsorozata Veszprém után Székesfehérvárra és a fővárosba látogat. A képzés központi eleme az általános iskolák számára közlekedésbiztonsági ismereteket tartalmazó „Útravaló” elnevezésű kiadvány is, mely a forgalom bonyolúlt útvesztőjében segít eligazodni az alsós diákoknak.

Ge. Á.
további cikkek
Tanulóvezetőnek állt kollégánk, le is kapcsolták a rendőrök – VIDEÓ közlekedés Tanulóvezetőnek állt kollégánk, le is kapcsolták a rendőrök – VIDEÓ Kollégánk, Simon Dani a Tempo Autós Iskola vezetőjével, Göncz Barnával feltérképezte Veszprém közlekedési rendszerét, amely nem kevés nehézséget tartogat a tanulóvezetők számára. Videónkban számos érdekességre fény derül, igaz, váratlan események többször is nehezítették a forgatásunkat. 2024. február 13. 21:36 Egyhónapnyi utazás mindössze egyetlen vonaljegy áráért Veszprémben, a diákoknak Egyhónapnyi utazás mindössze egyetlen vonaljegy áráért Veszprémben, a diákoknak Már az első napon több százan utaztak a február 1-től jelentős kedvezménnyel megvásárolható tanuló havi bérlettel a V-Busz járatain. 2024. február 3. 11:28 Veszprémi ellenzék: nem járható ez az út! 8-as út Veszprémi ellenzék: nem járható ez az út! A Veszprémet kikerülő 8-as főút nyugati szakaszának fejlesztését sürgeti a helyi ellenzék, valamint aggodalmuknak is hangot adtak, amiért ez a beruházás egyelőre – nem tudni meddig – kikerült az államilag finanszírozott projektek közül. Erről Hartmann Ferenc, az MSZP helyi önkormányzati képviselője és Grőber Attila, Veszprém vármegye és Pápa DK-s önkormányzati képviselője beszéltek hétfő délután az érintett szakasz mellett. 2024. január 30. 11:32 LMP: jól teljesít a helyi közösségi közlekedés, de nőhetne az utasszám LMP: jól teljesít a helyi közösségi közlekedés, de nőhetne az utasszám Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője péntek délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Haszkovó utcai buszmegállóban, hogy beszámoljon a közösségi közlekedést érintő javaslatairól. 2024. január 26. 17:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.