2022. január 22.
//
Vince névnap

Hozzájárulás a fenntartható mobilitáshoz, Molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú, cseppfolyós üzemanyagok kifejlesztése

2021. december 3. 14:05
Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem Mérnöki Karán üzemanyagkomponensek kifejlesztése céljából egy négyéves kutatási-fejlesztési projekt zárul ez év novemberében. A projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban meghirdetett GINOP-2.3.2-15 - Stratégiai K+F műhelyek kiválósága című felhívás keretében részesült összesen 662 millió forint összegű támogatásban. A projekt a fenntartható mobilitás (szárazföldi-, légi- és vízi közlekedés/szállítás) megvalósításához járult hozzá a molekulaszerkezetében nagy hidrogéntartalmú üzemanyagok előállításának és felhasználásának megteremtésével. A kutatás középpontjában olyan új termékcsaládok, illetőleg azok előállítására szolgáló eljárások kifejlesztése állt, amelyek nemzetközi szinten is versenyképesek, nagy hozzáadott értékkel rendelkeznek és megtestesítik a tudományterület legújabb eredményeit.

Az Egyetem a vissza nem térítendő támogatást a nemzetközileg is elfogadott motorhajtóanyag komponensek kidolgozásra használta fel, amelyek gyakorlatilag kén-, nitrogénmenetesek, valamint csökkentett aromástartalmúak/aromásmentesek. Ezen anyagok nagy energiatartalmúak, a belsőégésű motorok működési körülményei között könnyebben, alacsonyabb hőmérsékleten égnek, és így az égéstermékek mennyisége kevesebb, valamint azok kevésbé káros komponenseket tartalmaznak. A nagy hidrogéntartalmú hajtóanyagok fontos és egyre nagyobb szerepet töltenek be a jelenleg már elkezdődött átmeneti időszakban a kb. 2040/2050 után várható hidrogénkorszakig.

A projekt szakmai vezetője Dr. Hancsók Jenő az MTA Doktora, a MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszék professor emeritusa. A korszerű, alternatív (pl. hulladék) és hagyományos forrásból származó motorhajtóanyagok tématerületen nemzetközileg is széles körben ismert és elismert kutató. Eredményei iránymutatásul szolgálnak a magyar és nemzetközi tudományos életben is. A világon azon első szakemberek közé tartozik, akik a fenntartható fejlődés egyik alappillérének, a mobilitásnak a megvalósításához szükséges korszerű üzemanyagokat rendszerszemléletben (fenntarthatóság, körkörös gazdaság, gépjármű, motor, utóátalakító katalitikus rendszer, környezetvédelem, fogyasztói igény, stb.) kutatják, fejlesztik és oktatják. 

A projektben folytatott kutatómunka különböző katalitikus rendszerek alkalmazhatóságának vizsgálatára irányult. Kiemelten fontos feladat volt az új összetételű katalizátorok (új katalitikus anyagok) és a kedvező műveleti paraméter-kombinációk kiválasztása. A katalizátorok előállításában és minősítésében – a Pannon Egyetemen kívül – az Eötvös Loránd Kutatóhálózat (ELKH) Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Anyag- és Környezetkémiai Intézete is részt vett. A két kutatóbázison rendelkezésre állt minden feltétel, amelyek lehetővé tették új katalizátorok előállítását és gyakorlatilag teljes fizikai/kémiai vizsgálatát. Ezek részben alapját képezték a kifejlesztett új eljárásoknak, amelyekkel a molekulaszerkezetében megnövelt hidrogéntartalmú (csökkentett széntartalmú) motorhajtóanyagokat (dízelgázolajok, sugárhajtómű üzemanyagok, motorbenzinek) lehet előállítani alapanyag- és energiatakarékos, környezetbarát és gazdaságos módon a körkörös gazdaság elvárásait is kielégítve. A kutatás-fejlesztés keretében elért kedvező eredmények hozzájárulnak az EU 2020/2030-ra vonatkozó motorhajtóanyagok minőségfejlesztésével kapcsolatos jövőbeli elvárásainak kielégítéséhez. Így pl. az időközben a MOL Nyrt-nél – a korábbi és jelen eredményeink figyelembe vételével – a bioparaffin-tartalmú dízelgázolajok nem rég megvalósított előállítása esetén is. 

A támogatott témához szorosan kapcsolódik a GINOP-2.3.3. „Kutatási infrastruktúra fejlesztése – nemzetköziesedés, hálózatosodás” megnevezésű támogatási program keretében megvalósítható „Szénhidrogénipari kutató-fejlesztő laboratórium bővítése mikroreaktor rendszerrel” elnevezésű nyertes (466 millió Ft) pályázat (GINOP-2.3.3-15-2016-00036). A szintén Dr. Hancsók Jenő professzor szakmai vezetésével elnyert és megvalósult beruházás keretében a meglévő szénhidrogénipari K+F laboratórium bővítését valósították meg a legmagasabb szintű követelményeknek megfelelő mikroreaktor-rendszer beszerzésével. A beruházás négy különálló reaktorkör beszerzését foglalta magában a nagy hozzáadott értékű, növelt energiatartalmú, környezetbarát motorhajtóanyagok és petrolkémiai termékek léptéknövelt kifejlesztéséhez.

A nemzetközi K+F gyakorlatban is nagyon ritka az a példa, hogy üzemanyag-fejlesztés teljes folyamatát (ötlet, felismerés, alapkutatás, alkalmazott kutatás és hozzájárulás az ipari megvalósításhoz, beleértve a termék- és eljárásfejlesztést is) egy kutatóbázis tanulmányozza, illetve vizsgálja szorosan egymáshoz kapcsolódó kísérleti berendezésekkel, előre megtervezett kutatási sorrendben. Kutatóhelyünk kiváló hazai és nemzetközi együttműködési kapcsolatai garantálják a hazai és külföldi fiatalok bekapcsolódását a még vonzóbbá váló műszaki infrastruktúra keretében történő kutatási tevékenység végzésére.

A két projekt összekapcsolódásával a Pannon Egyetem egyik legnagyobb összegű K+F kutatása valósult meg. 

vehir.hu

További cikkek

Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
Kiválasztották a Pannon Egyetem hivatalos borát
A szenátus a Pannon Egyetem borának a Bogáromi Borbirtok BalatonBort választotta 2021. december 17. napjától 2022. június 30. napjáig.
2021 nehéz, de eredményes év volt a Pannon Egyetem életében
2021 nehéz, de eredményes év volt a Pannon Egyetem életében
Navracsics Tibor és Gelencsér András az egyetem központi karácsonyi ünnepségén beszélt az elmúlt évről.
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.
Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.
Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt.
A Pannon Egyetem és a Nitrokémia Környezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. együttműködési megállapodást írt alá 2021. december 9-én, csütörtökön 11:30 órától a Pannon KözTéren.
Izgalmakkal teli futballmeccseket vívtak a veszprémi egyetemen
Izgalmakkal teli futballmeccseket vívtak a veszprémi egyetemen
A Pannon Egyetem idei kispályás labdarúgó-bajnokságának győztese a Büfészakosok csapata lett. Az esemény a felsőoktatási intézmény és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködésével valósulhatott meg.