Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kiemelkedő érdeklődés kíséri az Európa Kulturális Főváros 2022-es pályázatát

2021. december 3. 14:08 // Forrás: VEB 2023
Az optimista várakozásokat is felülmúlóan sok kulturális-művészeti projekt-ötlet érkezett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) által kiírt pályázat első fordulójában. Akik az ötletforduló után továbbjutottak, azok december 10-ig adhatják be részletes terveiket. A döntést január végén hozza meg a bíráló bizottság: a második fordulóban nyertes pályázatok a 2022-es felvezető EKF évben valósulhatnak meg. A 2023-as évben megvalósítható kulturális-művészeti programokkal a jövő tavaszi pályázaton lehet jelentkezni.

323 pályázati ötlet, összesen több mint 3,6 milliárd forint támogatási igény: ezek a VEB2023 EKF program keretében, idén második alkalommal kiírt kulturális-művészeti pályázat első fordulójának legfontosabb számai. A szeptember végén megjelent pályázati felhívásban a korábbiakhoz képest fontos és érdekes változások vannak, amelyek egyaránt könnyítik és gyorsítják a pályázók és az értékelő zsűri munkáját is. A legjelentősebb újdonság: ez a pályázat már kétfordulós: először nagyon rövid, legfeljebb egy oldalas ötlettervet kellett elektronikus formátumban benyújtani.

A beérkezett ötletterveket szakértők bevonásával értékelte a zsűri, arra is figyelve, hogy a kiemelkedő kulturális-művészeti érték mellett a kezdeményezés milyen szorosan csatlakozik a VEB2023 EKF alapértékeihez, programjához, céljaihoz. Fontos értékelési szempont volt továbbá, hogy mennyiben indokolt az ötlet 2022-es megvalósítása, tekintettel arra, hogy az EKF programjában egyértelműen a 2023-as év a kiemelt, így jövőre a hangsúly a 2023-as évet előkészítő, afelé építkező kezdeményezések támogatásán lesz. A VEB 2023 bíráló bizottsága végül 188 pályázatot engedett tovább a második fordulóba, amelyek támogatási igénye mintegy 2.4 milliárd forint.

Az ötletpályázaton továbbjutottak már megkapták az értesítést, és most dolgoznak végleges terveiken, amelyet december 10-ig adhatnak be. Ezek részletes kidolgozásához – a korábbiakhoz hasonlóan - személyre szabott konzultáció keretében és csoportos tájékoztató fórumokon adunk segítséget. A részletes pályázatokról a zsűri legkésőbb január 28-ig dönt, ekkor derül ki, hogy mely programok színesíthetik majd az EKF jövő évi programját.

A zsűri számára öröm, hogy már a 2022-es felvezető évi programok megvalósítására is nagyon sok értékes pályázat érkezett és jutott tovább a második fordulóba. A második fordulóba bejutott ötletek tervezett megvalósítási költsége azonban még mindig háromszor akkora, mint a rendelkezésre álló keret, így a 188, második fordulós pályázat közül egészen biztos, hogy nem mindegyik részesülhet a pályázati támogatásban.

A VEB2023 EKF kulcsévének kulturális és művészeti programjaira már 2022 első felében kiírjuk a pályázatot, így a jövő nyár eleji döntés után minden nyertes ötletgazdának elég ideje lesz a kulturális-művészeti programjának megvalósítására. Ez lesz a legfontosabb pályázatunk, ennek lezárása után már csak egyes tematikus felhívások és mikro-támogatások segítségével lehet majd csatlakozni a programjainkhoz.

vehir.hu
további cikkek
Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50 A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. 2024. március 29. 2:41 Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Privát Veszprém Jótékonysági akcióval zárta sikeres évét a Privát Veszprém programsorozat Adománygyűjtő és -átadó akcióval ért véget a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa keretében megvalósult Privát Veszprém (PV) programsorozat. A sokszínű és kreatív programsorozat a veszprémiek közösségében rejlő összetartó erőt mutatta meg, így nem véletlenül nevezte egy újság Európa Kulturális Fővárosa „legveszprémibb” projektjének. A város múltja családtörténeteken keresztül is láthatóvá vált: fotógyűjtemények, köztéri installációk, nagymúltú veszprémi emberek interaktív szobrai, privát fotóalbummá átlényegülő buszmegállók és híres üzletek kirakatainak újjáélesztése mellett gyönyörű fotóalbummal emlékezett meg Veszprém városa jeles eseményeiről és meghatározó történelmi személyiségeiről. 2024. március 13. 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.