2022. január 19.
//
Sára névnap

Kiemelkedő érdeklődés kíséri az Európa Kulturális Főváros 2022-es pályázatát

2021. december 3. 14:08
VEB 2023
Az optimista várakozásokat is felülmúlóan sok kulturális-művészeti projekt-ötlet érkezett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) által kiírt pályázat első fordulójában. Akik az ötletforduló után továbbjutottak, azok december 10-ig adhatják be részletes terveiket. A döntést január végén hozza meg a bíráló bizottság: a második fordulóban nyertes pályázatok a 2022-es felvezető EKF évben valósulhatnak meg. A 2023-as évben megvalósítható kulturális-művészeti programokkal a jövő tavaszi pályázaton lehet jelentkezni.

323 pályázati ötlet, összesen több mint 3,6 milliárd forint támogatási igény: ezek a VEB2023 EKF program keretében, idén második alkalommal kiírt kulturális-művészeti pályázat első fordulójának legfontosabb számai. A szeptember végén megjelent pályázati felhívásban a korábbiakhoz képest fontos és érdekes változások vannak, amelyek egyaránt könnyítik és gyorsítják a pályázók és az értékelő zsűri munkáját is. A legjelentősebb újdonság: ez a pályázat már kétfordulós: először nagyon rövid, legfeljebb egy oldalas ötlettervet kellett elektronikus formátumban benyújtani.

A beérkezett ötletterveket szakértők bevonásával értékelte a zsűri, arra is figyelve, hogy a kiemelkedő kulturális-művészeti érték mellett a kezdeményezés milyen szorosan csatlakozik a VEB2023 EKF alapértékeihez, programjához, céljaihoz. Fontos értékelési szempont volt továbbá, hogy mennyiben indokolt az ötlet 2022-es megvalósítása, tekintettel arra, hogy az EKF programjában egyértelműen a 2023-as év a kiemelt, így jövőre a hangsúly a 2023-as évet előkészítő, afelé építkező kezdeményezések támogatásán lesz. A VEB 2023 bíráló bizottsága végül 188 pályázatot engedett tovább a második fordulóba, amelyek támogatási igénye mintegy 2.4 milliárd forint.

Az ötletpályázaton továbbjutottak már megkapták az értesítést, és most dolgoznak végleges terveiken, amelyet december 10-ig adhatnak be. Ezek részletes kidolgozásához – a korábbiakhoz hasonlóan - személyre szabott konzultáció keretében és csoportos tájékoztató fórumokon adunk segítséget. A részletes pályázatokról a zsűri legkésőbb január 28-ig dönt, ekkor derül ki, hogy mely programok színesíthetik majd az EKF jövő évi programját.

A zsűri számára öröm, hogy már a 2022-es felvezető évi programok megvalósítására is nagyon sok értékes pályázat érkezett és jutott tovább a második fordulóba. A második fordulóba bejutott ötletek tervezett megvalósítási költsége azonban még mindig háromszor akkora, mint a rendelkezésre álló keret, így a 188, második fordulós pályázat közül egészen biztos, hogy nem mindegyik részesülhet a pályázati támogatásban.

A VEB2023 EKF kulcsévének kulturális és művészeti programjaira már 2022 első felében kiírjuk a pályázatot, így a jövő nyár eleji döntés után minden nyertes ötletgazdának elég ideje lesz a kulturális-művészeti programjának megvalósítására. Ez lesz a legfontosabb pályázatunk, ennek lezárása után már csak egyes tematikus felhívások és mikro-támogatások segítségével lehet majd csatlakozni a programjainkhoz.

vehir.hu

További cikkek

Alkotóház épül Salföldön
Alkotóház épül Salföldön
Rendezvény- és alkotóház épül a Veszprém megyei Salföldön. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújuló épületegyüttes a tervek szerint az év végére készül el - közölte pénteki salföldi sajtótájékoztatóján a program kormánybiztosa.
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
Háttérből dolgoznak az EKF hátterén
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program programfejlesztési csapata mellett dolgozik egy főleg veszprémi és környékbeli szakemberekből álló mérnökgárda is, akik minden energiájukat annak szentelik, hogy a város régi épületei új életet kapjanak. Úgy, hogy egyrészről megőrizzék régi patinájukat, másrészről valódi, közönségcsalogató funkciójuk legyen, nem csak 2023-ban. Az ő vezetőjükkel, Lamos Péterrel beszélgettünk akkor, amikor már elindultak az építkezések, Veszprém pedig belép az EKF-re valófelkészülés utolsó évébe.
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
Nemzetközi önkéntesek is segítik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program sikerét
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik alapértéke az önkéntesség és az ebben foglalt szellemiség meghonosítása, kiterjesztése. Az EKF program önkéntes tevékenysége hatalmas sikert ért el: az Európai Szolidaritási Testület pályázatán csaknem 30 millió forint támogatást nyert el, amelyből a program nemzetközi színtérre léphet!
Célegyenesbe fordult Veszprém, Európa jövő ilyenkor már ránk figyel
Célegyenesbe fordult Veszprém, Európa jövő ilyenkor már ránk figyel
„It’s the final countdown” – énekelhetné az egykori svéd Europe együttes 2022-ben Veszprémről, hiszen a város belépett az utolsó évbe, ami a felkészülésről szól az Európa Kulturális Főváros cím hivatalos viselése előtt. Az utolsó 365 nap terveiről, a főpróba évéről és az ide vezető útról is beszélt Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.
Leforgatták az első magyar játékfilmet, amely a vírushelyzetről szól
Leforgatták az első magyar játékfilmet, amely a vírushelyzetről szól
Illetve némileg árnyalja a konkrét covid helyzetet, ugyanakkor az emberi érintkezés és érintés problémáját szorosabban véve tárgyalja.