2023. február 4.
//
Ráhel névnap

Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség

Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.

Hamarosan megnyílik az a pályázati konstrukció, amelyben a veszprémi társasházak pályázhatnak saját kamerarendszerük kiépítésére, vagy felújítására. A város közbiztonsági keretéből erre 2,5 millió forintot különítettek el, a kiírás értelmében pedig a költségek 50%-át, legfeljebb 500 ezer forintot nyújt az önkormányzat ehhez a közbiztonsági fejlesztéshez társasházanként, mondta Pálinkás Roland, aki további intézkedésekről is beszámolt a közelmúltból közbiztonsági témakörben.

Pálinkás RolandPálinkás Roland

A közterület felügyelőket testkamerával szerelték fel, ez egyrészről az ő védelmükben történt, másrészről adott esetben hasznos bizonyítékokkal szolgálhat egyes közterületi bűncselekmények felderítésében.

Másik, közbiztonság szempontjából fontos esemény volt a városban az új városi polgárőr egyesület megalakulása. Pálinkás Roland ennek kapcsán elmondta, Veszprém polgárőr egyesületek tekintetében le volt maradva más városokhoz képest – csak Gyulafirátóton működött eddig aktív egyesület – most viszont egy városrészektől független, egész Veszprémben aktív civil szerveződés alakult meg.

Az egyesület elnöke Takács László, korábbi önkormányzati képviselő és bizottsági elnök lesz, a szakmai vezető pedig Borbély Zoltán, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetője. A tagok toborzása folyamatos, várnak minden tenni akaró veszprémi polgárt, hogy aztán a közbiztonság szempontjából jótékony tevékenységüket az egész városban tudják folytatni.

Pálinkás Roland ezeken kívül megemlítette, hogy a közeljövőben egy prevenciós programot is indítanak a digitális önvédelem tematikájában. Itt elsősorban iskolás gyermekeket céloznak meg, akik sok szempontból is ki vannak szolgáltatva az interneten garázdálkodó bűnözőknek naivitásuk miatt.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Megújul a veszprémi vasútállomás
Megújul a veszprémi vasútállomás
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
Húsz év alatt három babát helyeztek a veszprémi kórház inkubátorába
Húsz év alatt három babát helyeztek a veszprémi kórház inkubátorába
Vannak pillanatok, amikor jobb hallgatni. Átgondolni a miérteket, más nézőpontból tekinteni az adott helyzetre. Ítélkezés helyett mérlegelni, megvetés helyett elfogadni.
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
Navracsics Tibor: a kultúra segítheti a gazdasági növekedést
A kultúra segítheti a gazdasági növekedést, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 programsorozatot arra szeretnék használni, hogy a kultúrára alapozva az egész régióban gazdasági növekedést indítsanak el - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter szerdán Budapesten, a 30. Turizmus Évadnyitó Gála 2023. rendezvényen tartott köszöntőjében.
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Mától már csak az új éves autópálya-matricák érvényesek
Lejárt a tavalyi éves országos és megyei autópálya-matricák érvényessége kedden éjfélkor, szerdától már csak a 2023-as éves matricák érvényesek.
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Alelnököt választott az Ifjúsági Kerekasztal
Kovács Örs korábban a VEDIÖK elnökeként, jelenleg pedig Veszprém ifjúsági tanácsadójaként eddig is azon dolgozott, hogy a fiatalok minél inkább szót kapjanak az őket érintő döntésekben, a továbbiakban pedig az Ifjúsági Kerekasztal alelnökeként is ezen munkálkodhat.