2023. május 31.
//
Angéla névnap

Közbiztonság: pályázat társasházi kamerarendszerre és újjáalakult veszprémi polgárőrség

Több olyan intézkedés is született, illetve körvonalazódik Veszprémben, amelyek a közbiztonság megerősítését hivatottak előremozdítani. Ezekről tartott sajtótájékoztatót pénteken Pálinkás Roland, önkormányzati képviselő, a Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Bizottság elnöke.

Hamarosan megnyílik az a pályázati konstrukció, amelyben a veszprémi társasházak pályázhatnak saját kamerarendszerük kiépítésére, vagy felújítására. A város közbiztonsági keretéből erre 2,5 millió forintot különítettek el, a kiírás értelmében pedig a költségek 50%-át, legfeljebb 500 ezer forintot nyújt az önkormányzat ehhez a közbiztonsági fejlesztéshez társasházanként, mondta Pálinkás Roland, aki további intézkedésekről is beszámolt a közelmúltból közbiztonsági témakörben.

Pálinkás RolandPálinkás Roland

A közterület felügyelőket testkamerával szerelték fel, ez egyrészről az ő védelmükben történt, másrészről adott esetben hasznos bizonyítékokkal szolgálhat egyes közterületi bűncselekmények felderítésében.

Másik, közbiztonság szempontjából fontos esemény volt a városban az új városi polgárőr egyesület megalakulása. Pálinkás Roland ennek kapcsán elmondta, Veszprém polgárőr egyesületek tekintetében le volt maradva más városokhoz képest – csak Gyulafirátóton működött eddig aktív egyesület – most viszont egy városrészektől független, egész Veszprémben aktív civil szerveződés alakult meg.

Az egyesület elnöke Takács László, korábbi önkormányzati képviselő és bizottsági elnök lesz, a szakmai vezető pedig Borbély Zoltán, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság vezetője. A tagok toborzása folyamatos, várnak minden tenni akaró veszprémi polgárt, hogy aztán a közbiztonság szempontjából jótékony tevékenységüket az egész városban tudják folytatni.

Pálinkás Roland ezeken kívül megemlítette, hogy a közeljövőben egy prevenciós programot is indítanak a digitális önvédelem tematikájában. Itt elsősorban iskolás gyermekeket céloznak meg, akik sok szempontból is ki vannak szolgáltatva az interneten garázdálkodó bűnözőknek naivitásuk miatt.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
Végéhez ért a vándorló kiállítás: hat városban mutatkozott be a látványos trash art szobor
A Széchenyi István Egyetem és a HybridCycle Circular Living Concept (CLC) elnevezésű közös projektje keretében létrejött kiállítássorozattal szemléltette a hulladék művészi felhasználásának lehetőségeit Győr-Moson-Sopron vármegyében.
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Hulladékból érték? - Ismét újrahasznosító foglalkozások az EKF régióban!
Immár harmadik éve találkozhatunk a HybridCycle fenntarthatósági ügynökség újrahasznosító kézműves foglalkozásaival a térség rendezvényein, fesztiváljain és kiemelt programjain.
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Veszprémi graffitik - rongálás, vagy sajátos művészet?
Mint amikor a kutyák levizelik a tűzcsapot, hogy megjelöljék a területüket, ahhoz lehet hasonlítani néhány absztrakt falfirkát, amelyek aluljárókban, vonatkocsik oldalán, de nem ritkán utcafronti házak falán is megjelennek, nem különben Veszprémben sem. Csak kutyák helyett ebben az esetben néhány underground figura az, aki így jelöli a területét, és amíg az állat vizeletét lassan elnyeli a föld, ezek a kreálmányok ott maradnak a falakon. De mit jelentenek pontosan, van-e hatékony szankció ellenük és mennyibe kerül a veszprémieknek, hogy ezek eltűnjenek? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána.
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
Hatalmas sikert aratott a Szilágyi néptáncgálája
A Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola dupla előadás keretében rendezte meg hagyományos néptáncgáláját pénteken az Agórában. Az esemény hatalmas sikert aratott: a több mint kétszázötven táncos egyaránt telt ház előtt léphetett színpadra.