Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

A hóimádóknak kedvezhet az idei tél

2021. december 8. 13:33
Minden év végéhez közeledve megjelennek a világvége telet jósló cikkek a világhálón. Ezek többsége inkább kattintásvadász címmel ellátott mérsékelt igazságokat tartalmazó írások. Jó, de akkor milyen telünk lesz? Erre a kérdésre igyekezett válaszolni felkérésünkre Cseh Zoltán, a VMeteo.hu szerkesztője.

A meteorológusok újra és újra elmondják, hogy csak 4-5 napra lehet viszonylag biztos előrejelzést mondani, ráadásul minél jobban távolodunk a kiindulási időponttól, annál nagyobb a bizonytalanság. 

Természetesen léteznek középtávú, 1-2 hétre szóló előrejelzések is, de ezek inkább már csak az időjárási trend meghatározására alkalmasak: szárazabb, csapadékosabb, hidegebb, melegebb idő várható. 

Egy egész évszak előrejelzés alkalmával már annyi a változó és a bizonytalanság, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy előre jelezhető legyen az időjárás. Azért csak szinte, mert bizonyos időjárási események egymáshoz viszonyított ismétlődése segíthet ilyen távlatokban is előre tekinteni. Ebben az esetben a szakemberek az aktuális időjáráshoz hasonló kiindulási állapotot keresnek a múltból és ebből következtetnek a várható időjárásra. A klímaváltozás eredményeként azonban ezek esetében sem lehet biztosat mondani. 

A téli sportok szerelmesei örülhetnének, ha valóban a szokásosnál több hó esne (illusztráció: Maarten Duineveld on Unsplash)A téli sportok szerelmesei örülhetnének, ha valóban a szokásosnál több hó esne (illusztráció: Maarten Duineveld on Unsplash)

Az európai tél meghatározásához egyre nagyobb figyelmet fordítanak a poláris örvényre (polar vortex). Ez a sztratoszférában elhelyezkedő ciklon a sarkkör felett. Ennek várható(!) mozgása, kiterjedése alapján igyekeznek meghatározni a téli időjárást. Ezt a közelmúltban alaposan kielemezte szakmai cikkében a masfelfok.hu. Az írás rendkívül fogyasztóbbarát, általános iskola földrajz kettessel is érdemes elolvasni. 

Európa téli időjárását szintén befolyásolja - bár kisebb mértékben - a Csendes-óceáni áramlás a trópusi vidékeken. Az enyhébb években ezt El Nino-nak, a hidegebb években pedig La Nina-nak hívják, idén ez utóbbi érvényesül. Ebben az esetben a Csendes-óceán északi részén erős blokkoló hatás érvényesül, ami hidegebb légtömegeket indít el Amerika északi területei fölé, melyek a déli enyhébb légtömeggel találkozva erős ciklonokat generál. Ezek a légköri rendszerek átroboknak az Atlanti-óceán felett és máris befolyásolják a mi időjárásunkat is, pedig a kiinduló állapot valahol 14 ezer kilométerrel távolabbra tehető. 

A www.severe-weather.eu/ minden évszak előtt alaposan kielemzi ezeket a tényezőket és elkészítik előrejelzéseiket. Az időjárási minták alapján - amit tehát a globális léptékek miatt nem vehetünk kész forgatókönyvnek - az valószínűsíthető, hogy az átlagosnál enyhébb telünk lesz, azonban időről időre esély mutatkozik arra, hogy leszakadnak hidegebb légtömegek a szárazföld belseje felé, ezek pedig ciklont generálnak a mediterrán térségben, melyből a szokásosnál több hó körvonalazódik hazánkban.

Nem lehet elégszer elismételni, ilyen mértékű előrejelzés nagymértékű bizonytalanságot tartalmaz és a fentebb leírtak mutatják, meglehetősen sok befolyásolási tényező létezik. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjuk a várható időjárásról, a kiindulási állapotot kell minél részletesebben megmérni. A Föld egészén, legalább 10 kilométer magasságig minden köbméterre vonatkozóan. Ez egyelőre a lehetetlen kategória, de a fejlődés folyamatos.

Akit viszont az érdekel, hogy milyen telünk volt az elmúlt években Veszprémben és nem csak a memoriájára hagyatkozna, nézze meg a VMeteo.hu statisztikáit
 

vehir.hu
további cikkek
IDŐJÁRÁS: Növekvő felhőzet IDŐJÁRÁS: Növekvő felhőzet tegnap 8:46 Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.