Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Leomlik a kerítés az egyetem és a város között - a legnagyobb belvárosi park jön létre

2021. december 9. 19:07
A Zöld város projekt lényege, hogy megszűnik a fizikai korlát az egyetem alsó kampusza és az Erzsébet-liget között, egy egybefüggő zöldövezet jön létre, a parkolóhelyek száma a kétszeresére nő, viszont eltűnnek a föld alatt, a Kálvária-domb pedig új szabadidős lehetőségeket kínál majd. Új kávézóval, játszótérrel, okospadokkal is találkozhatnak majd a veszprémiek hamarosan. A munkák a jövő héten indulnak.

A belvárosnak három funkciója van ideális esetben: kereskedelmi és közigazgatási központ, valamint egységes parkjai révén közösségi helyként funkcionál. Veszprémben az első kettő tényező adott, viszont a harmadik, azaz az egységes zöld park hiányzott a belváros tájszerkezetéből, mindez pedig évtizedes, ha nem évszázados probléma volt.

A város már a 2019-ben elfogadott zöld stratégiájában nevesítette, hogy orvosolni kell ezt a problémát és létrehozni ezt a zöld parkos részt. (A stratégiát egyébként a közgyűlés egyhangúlag, az ellenzéki képviselők támogatásával együtt fogadta el akkor.)

Az ezirányú törekvés és a lehetőségek most értek össze Veszprémben, így napokon belül elindulhat Veszprém belvárosának legnagyobb zöld projektje, aminek a végén létrejön egy egybefüggő sétálóövezet, több szolgáltatással és szabadidős lehetőséggel kiegészülve.

Ez az egybefüggő övezet, immáron kerítés nélkül a Megyeházától indulva, az egyetem alsó kampuszán és az Erzsébet-ligeten át egészen a régi gyermekkórházig – hamarosan Acticity – tart majd.

A „Zöld város” projektet bejelentő sajtótájékoztatón Porga Gyula, polgármester, Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Durmics Zsuzsanna, a Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési Irodájának vezetője részletezték, hogy mi fog megvalósulni a fejlesztés keretében. Ezek alapján

  • megszűnik a kerítés, ami elválasztja az Erzsébet-ligetet az egyetem kapuszától;
  • megújítják a ligetet, új növényeket ültetnek el;
  • megszűnik a Zeneiskola előtti 85 férőhelyes parkoló, a tér a park részét fogja képezni;
  • ezzel együtt a szomszédban, az egyetemi kampuszon a föld alatt egy 200 férőhelyes mélygarázs épül, melynek a tetején alakítják ki az új egyetemi teniszpályákat;
  • megtisztítják a Kálvária-dombot, jól járható ösvényeket, sétautakat alakítanak ki rajta;
  • a domb tövében zöldtetős kávézó nyílik;
  • játszóteret építenek;
  • megújul a közvilágítás
  • okospadokat, szelektív hulladékgyűjtőket helyeznek ki, közel 100 utcabútor kerül a parkba;
  • a múzeum és a tájház között botanikai kertet alakítanak ki őshonos magyar növényfajok bemutatásával;
  • megújul kívül-belül a Laczkó Dezső Múzeum.

Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, a fejlesztésnek köszönhetően az egyetem végre fizikailag is összekapcsolódik majd a várossal és a modern kampusz és a belváros zöld parkja közt megszűnik a határvonal. Azáltal, hogy a Pannon Egyetem modellváltáson esett át, sokkal több lehetőség nyílt ki a felsőoktatási intézmény előtt, így a mostani kampusz-projekt is, amit a kuratórium egyöntetűen támogatott, tette hozzá Navracsics Tibor.

Porga Gyula a fejlesztést a Kolostorok és Kertekhez hasonlította, ahol szintén hasonló gondolkodás mellett, ugyan nem a belvárosban, de sikerült egy egybefüggő, magas minőséget képviselő parkot kialakítani, ami több nemzetközi elismerést is elnyert. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a Pannon Egyetem egyből a projekt mellé állt, így közösen megvalósulhat ez a régóta várt álom.

A fejlesztés menetét Durmics Zsuzsanna, a Városfejlesztési Iroda vezetője ismertette. Eszerint már most, a december 18-ai hétvégén elkezdődnek a munkálatok.

18-án és 19-én lezárják a Hóvirág utcától egészen a Zeneiskoláig tartó részt a gyalogos, illetve a gépkocsiforgalom elől is az előkészítő munkálatok miatt. Ezt 20-án feloldják, a következő nagyobb lezárásra csak január közepén kell majd számítani.

Az irodavezető kiemelte, hogy a Zeneiskola előtti parkolót egészen addig nem szüntetik meg, amíg nem készül el annak kibővített alternatívája.

Hozzátette, hogy a fejlesztés több fa kivágásával jár majd, ezekről a nemzeti park szakembereivel és a tájépítésszel együtt döntenek, viszont minden esetben a szakemberekkel együtt gondoskodnak arról, hogy a fákról az élővilágot, például madárfészkeket áttelepítsék máshova, megóvva a park élővilágát. A kivágott fák helyett pedig újakat fognak ültetni.

A három elemből álló – egyetemi kampusz fejlesztése, Erzsébet-liget zöld fejlesztése, Laczkó Dezső Múzeum felújítása – projekt közel 15 milliárd forintból valósul meg többek közt uniós forrásból, az EKF támogatásával, valamint Cselekvő Közösségek Program finanszírozásával. Első eleme, a liget megújítása pedig várhatóan a jövő év végére már megvalósul.

Hajas Bálint
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? tegnap 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. tegnap 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. tegnap 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? tegnap 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.