2023. február 7.
//
Tódor névnap

Elkezdődött a régi gyermekkórház átépítése – 2023-ra megvalósul az ActiCity

Felvonultak a munkagépek és elkezdődött a régi Heim Pál Gyermekkórház épületének átalakítása, hogy 2023 első felében immáron a mozgáskultúra és a helyi közösségek szolgálatába álljon. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program keretében megvalósuló fejlesztés az ActiCity nevet kapta, ami magyarra lefordítva aktív várost jelent.
  • Az ActiCity hasonló módon jön létre, mint a Hangvilla, de ebben az esetben a zene helyett a mozgáskultúra kerül a főszerepbe.
  • A régi gyermekkórház épülete és környezete teljes egészében állami forrásból újul meg, összesen 10,5 milliárd forintból az EKF keretén belül.
  • A projektben nagy hangsúlyt fektetnek a zöldterületek fejlesztésére is, több mint 50 db új fát ültetnek el az épület melletti parkba.
  • 150 férőhelyes parkolóház is épül, az épületben pedig kávézó és étterem is lesz.

 

26 év telt el azóta, hogy végleg bezárt a Heim Pál Gyermekkórház, a 120 éves épület pedig azóta elhagyottan állt Veszprém központjában. Ugyan az évek alatt több koncepció is született arra vonatkozóan, hogy hogyan és milyen új funkcióval rehabilitálják az épületegyüttest, ezek kivétel nélkül zátonyra futottak.

Azáltal viszont, hogy Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Főváros címet, egy olyan lehetőséget kapott a város, amivel meg lehet menteni, sőt új funkciójában újjáéleszteni a patinás épületet és a kiszolgálóegységeit.

Mindez azonban már kulturális vonatkozásban fog megtörténni, ugyanis az ActiCity koncepciója egy olyan szabadidős központ létrehozása, amely rendezvényterei mellett otthont ad a városban működő számos mozgáskultúrával foglalkozó kisebb közösségnek, valamint állandó jelleggel a nagyobb egyesületeknek, csoportoknak is.

Az épület látványterve utcafronti oldalrólAz épület látványterve utcafronti oldalról

Nem lesz ismeretlen Veszprémben egy ilyen központ kialakítása, ugyanis a Hangvilla esetében hasonló elvek mentén dolgozták ki azt a tervet, amiből aztán megszületett a mára már régiós szinten is meghatározó kulturális intézmény. Viszont amíg az egykori Séd mozi helyén a zenei kultúrára építő intézményt alkottak meg, addig az ActiCity kifejezetten a mozgáskultúrát fogja képviselni.

Az épület belső termeit úgy alakítják ki, hogy alkalmasak legyenek a kisebb közösségektől kezdve egészen a népesebb tánccsoportok kiszolgálására is, gyakorlatilag a terhestornától kezdve a néptáncosokig, mindenki számára biztosítja a szükséges infrastrukturális feltételeket.

A hasznos alapterülete közel 8000 nm2 lesz, az épület környékén pedig nagy hangsúlyt fektetnek a park megújítására is, aminek keretében több, mint 50 darab új fát is elültetnek majd. Továbbá a projekt részét képezi egy 150 férőhelyes parkolóház megépítése, amely így a környék parkolási nehézségein is enyhít majd.

Látványterv az épület mögötti közösségi terekrőlLátványterv az épület mögötti közösségi terekről

Az épület terveit Anthony Gall, Ybl-díjas tervező készítette, aki nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az épület megőrizze az eredeti formáját és így modernizálják azt.

A mozgásközpont helyének kiválasztásában fontos szempont volt, hogy a terület Veszprém kiemelten fontos, központi helyén található, de most még nem vesz részt a város életében. Az ActiCity létrejötte katalizátorként kelti majd életre a belvárosi pozícióban kialakuló „zöld kulturális folyosó”-t amely egy sétáló és rekreációs zóna lesz a kulturális negyed intézményei (Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár) között. Ez az útvonal ma még csak erősen korlátozottan létezik, de a tervezett fejlesztések (a Püspöki Kert, Megyeháza előtti, Zeneiskola előtti terület és az Egyetemi Campus tervezett rendezése, fejlesztése) nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terület aktív része legyen a belváros életének.

Csütörtök délelőtt a projektindító sajtótájékoztatón a helyszínen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő – aki korábban önkormányzati képviselőként az egyetemvárosért is felelt a közgyűlésben – kiemelte, hogy az egész EKF-program nem csak a veszprémieknek, hanem a Kormánynak is kiemelt jelentőségű projektje. Emlékeztetett arra, hogy a gyermekkórház esetében először az állami vagyonkezelő ingyenesen átadta a városnak a tulajdonjogot, majd a Kormány döntése értelmében az ActiCity megvalósításához szükséges állami forrásokat is biztosítják, így a város költségvetését nem terheli ez a nagyszabású beruházás, viszont annak minden előnyét a veszprémiek fogják élvezni.

Azok a helyi közösségek, akikről Navracsics Tibor, az EKF megvalósításáért felelős kormánybiztos is beszélt a sajtótájékoztatón. Mint mondta, az EKF amellett, hogy programjaival és infrastrukturális fejlesztéseivel tartósan növekedési pályára szeretné állítani a térséget, a helyi közösségek erősítését tűzte ki célul. Azt, hogy a magányos emberek közösséget találjanak, a már létező közösségek pedig még jobban meg tudjanak erősödni. Ehhez viszont olyan épületekre, intézményekre is szükség van, amelyek elősegítik ezeket a célokat. Az ActiCity lényege pedig pont ez, hogy még magasabb szintre emelje Veszprém kulturális lehetőségeit, miközben otthont ad a helyi közösségeknek.

Porga Gyula, polgármester egyenesen úgy fogalmazott, az ActiCity a tökéletes esszenciája az EKF céljainak, miközben egy méltatlanul hanyatló épületet újítanak meg és helyezik újra a közösség szolgálatába. A polgármester kiemelte a projekt kapcsán, hogy az épület mellett a környezete is megújul és a teljes projektből – ami 10,5 milliárd forint állami forrásból valósul meg – 1 milliárdot kizárólag a környezet megújítására, a zöldterületek fejlesztésére fordítanak majd.

Az ActiCity ötletgazdája Bélafi László volt, korábban a Hangvilla koncepcióját is ő fogalmazta meg, valamint ő vezeti megnyitás óta azt a kulturális központot.

A mostani, hasonlóan nagyszabású projekt kapcsán kiemelte, az ActiCity nevéhez illően a folyamatos mozgásról fog szólni, egyrészt a mozgáskultúrát a zászlajukra tűző helyi közösségek részvételével, másrészt azon veszprémiek miatt, akik birtokba veszik majd az épület kávézóját, részt vesznek a programokon, vagy éppen csak a parkban szeretnék eltölteni szabadidejüket.

Az intézmény jövőbeni állandó „lakóiról” elmondta, kiemelt szerepet kap majd a Veszprémben most fellendülő balettoktatás, a helyi néptáncosok, valamint a régi mosoda épülete mellett egy nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas falmászó részt alakítanak majd ki.

Bélafi László végül úgy fogalmazott, szeretné, ha néhány évtized múlva erről az épületről már ne a műtétek és a betegápolás jutna eszébe az embereknek, hanem azok a színes programok és pezsgő kulturális élet, amit az ActiCity projekt valósít majd meg.

 

Az ActiCity kivitelezését két veszprémi cég, a Vemévszer és a VeszprémBer végzik konzorciumban és várhatóan 2023 márciusára készül el.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Szinte percre pontosan tartják az ütemtervet
Szinte percre pontosan tartják az ütemtervet
Csütörtökön fél napra lezárták a Jókai utca forgalmát, mivel a Ruttner-házba éppen akkor emelték be azt a liftet, ami a bejáratot is jelenti majd a várbörtön múzeumba hamarosan. Közben a város másik pontján egy újabb fontos mérföldkövéhez érkezett az egyik építkezés, aminek köszönhetően az egykori gyermekkórház mellett épülő parkolóház már az átadás napjától zöldbe burkolózik. Hogy a közelmúltban megtalált II. világháborús bomba hatástalanítása mennyire vetette vissza a Zöld város projekt beruházást, arra is, valamint az összes Európa Kulturális Főváros program égisze alatt megvalósuló építkezés aktuális állapotáról is megtudtunk több információt Lamos Pétertől, a Veszprém 2030 Kft. ügyvezetőjétől.
Exkluzív betekintés, hogy mi zajlik éppen a régi gyermekkórház épületében
Exkluzív betekintés, hogy mi zajlik éppen a régi gyermekkórház épületében
Kevés olyan beruházás van a térségben, ami annyira transzparens lenne, mint a veszprémi Európa Kulturális Főváros program építkezései. Péntek délután folytatva a korábbi sorozatot, ezúttal az átalakuló és funkciót magára öltő egykori gyermekkórház építkezését látogathatták meg a civil veszprémiek. A tárlatvezetést pedig személyesen a polgármester, a tervező, a munkák koordinátora, a kivitelezők és a leendő üzemeltető biztosították.
Kik működtetik majd az Európa Kulturális Fővárosa program zászlóshajóit?
Kik működtetik majd az Európa Kulturális Fővárosa program zászlóshajóit?
Eldőlt, mely cégek bérelhetik és üzemeltethetik elkészültük után a régi gyerekkórházat és a Ruttner-házat. Csütörtökön idén először ülésezett a képviselő-testület.
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity - új korszak a gyermekkórház épületének történetében
ActiCity. Érdemes megjegyezni ezt a kifejezést, ugyanis a közeljövőben sokszor elhangzik majd az Európa Kulturális Főváros 2023 aktuális hírei között. Magyarul aktív városra fordítható fantázianév fedi azt a projektet, ami a régi Heim Pál Gyermekkórház épületét alakítja át egy új, immáron a kultúrát és az aktív kikapcsolódást magában foglaló intézménnyé.