2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Természetvédelmi területek bekebelezése – Veszprém is veszélyben van?

2008. május 21. 16:18
Elkeserítő helyzet alakulhat ki a kiemelt fontosságú honvédelmi területekre vonatkozó legújabb törvénymódosítási javaslatok elfogadása esetén. Amennyiben a tervezetet elfogadják, az ország jelentős részén - többek között sűrűn lakott városi területeken -, a honvédelem szabad kezet fog kapni a területhasználat teljes szabályozása felett – mondta a Vehírnek Dóra Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa.

A Magyar Természetvédők Szövetségének, civil partnereinek és a lakosság félelmei sajnos rendkívül indokoltak, hiszen a törvénymódosítások pl. ellehetetlenítenék a tubesi radar, vagy a Kánya-hegyi lehallgatótorony miatt tiltakozókat is. Ennek következtében az ország számos más területén is képes lesz a honvédelem akár természetvédelmi területek bekebelezésére. Milyen érdekek húzódnak meg a törvénytervezet mögött, ha pl. az UNESCO Békeváros címet birtokló Pécs is kiemelt katonai övezet lehet? – teszik fel a kérdést a környezetvédők.
Május 26-án szavaz az Országgyűlés az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló törvény tervezetéhez benyújtott módosító indítványokról. Az Országos Területfejlesztési Tanács munkájában aktív civil szervezetek közleményben arra kérik a parlamenti képviselőket, hogy a szavazás során támogassák azon módosító indítványokat, amelyek a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetének törlését javasolják. A kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete a két szakaszban lefolytatott társadalmi vitát követően került az OTrT törvény tervezetébe. Az övezet meghatározása kidolgozatlan, ez pedig az alapos, körültekintő szakmai előkészítés hiányára utal.
A kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetéhez az OTrT semmilyen szabályozást nem kapcsol, csak létrehozza a területet. Az övezethez kapcsolódó szabályozást a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások engedélyezését megkönnyítő törvénytervezet tartalmazza. Ez a jogszabály többek között megtiltaná az OTrT-ben kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetébe sorolt települések önkormányzatai számára építési tilalom elrendelését a települések teljes közigazgatási területén és megvonná az önkormányzatok és társadalmi szereplők fellebbezési jogát az engedélyezési eljárás során.


Ez azt jelenti, hogy Budapest, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár, Szolnok mellett Veszprém teljes közigazgatási területén semrendelhetne el az önkormányzat építési tilalmat, és a honvédség bárhol bármilyen építkezésbe kezdhetne saját céljai szerint.
Mivel a kiemelt fontosságú honvédelmi területek átfednek az OTrT-ben meghatározott természet- és kulturális örökségvédelemi övezetekkel, és a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokról szóló törvény a honvédelmi okokat minden más szempont elé helyezi, konkrét fejlesztéseket - így pl. Tubes -, mentén súlyos konfliktusokat idézne elő ezen övezet bevezetése.
Az önkormányzati autonómia ilyen mértékű korlátozása, a demokrácia elveinek megsértése jogbizonytalanságot eredményez és alkotmányossági aggályokat is felvet, ezért teljességgel elfogadhatatlan – vélik a környezetvédők.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
Török választások - Recep Tayyip Erdogan nyerte az elnökválasztást
A török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke, Ahmet Yener vasárnap este bejelentette: a közel végleges adatok alapján Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő török államfő nyerte az elnökválasztás második fordulóját.
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Szereted a frissen nyírt fű illatát? Ezentúl másképp fogsz rá gondolni!
Tavasszal előbb-utóbb minden kertben és füves utcai területen felbőgnek a fűnyíró gépek és a fűkaszák. Még azoknál is, akik nagyon helyesen egy ideig méhlegelőként hagyták tündökölni a pázsitban burjánzó gyönyörű vadvirágokat.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, befejezték a keresést
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten a hegymászó keresésére pénteken reggel indult mentőcsapat, ezért befejezték a keresést - írta szombaton a Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
Kerti tó: a békák utolsó menedéke?
A kétéltűek közel 370 millió éve élnek a Földön, mi mégis évtizedek alatt a kihalás peremére sodortuk őket. Az állománycsökkenésük Magyarországon is drasztikus ütemben zajlik. Ha a tendencia nem változik, akkor néhány éven belül a legtöbb tájegységünkről eltűnnek. Jó hír viszont, hogy egyénileg is sokat tehetünk a megmentésük érdekében, ha saját kertünkben szaporodó- és élőhelyet biztosítunk számukra. Kántás Zoltán, környezetvédelmi méréstechnikus, aktív természetvédő írása.
Véget értek az írásbeli érettségik
Véget értek az írásbeli érettségik
Befejeződnek pénteken a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszakának írásbeli vizsgái - közölte az Oktatási Hivatal.