Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Természetvédelmi területek bekebelezése – Veszprém is veszélyben van?

2008. május 21. 16:18
Elkeserítő helyzet alakulhat ki a kiemelt fontosságú honvédelmi területekre vonatkozó legújabb törvénymódosítási javaslatok elfogadása esetén. Amennyiben a tervezetet elfogadják, az ország jelentős részén - többek között sűrűn lakott városi területeken -, a honvédelem szabad kezet fog kapni a területhasználat teljes szabályozása felett – mondta a Vehírnek Dóra Szilvia, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársa.

A Magyar Természetvédők Szövetségének, civil partnereinek és a lakosság félelmei sajnos rendkívül indokoltak, hiszen a törvénymódosítások pl. ellehetetlenítenék a tubesi radar, vagy a Kánya-hegyi lehallgatótorony miatt tiltakozókat is. Ennek következtében az ország számos más területén is képes lesz a honvédelem akár természetvédelmi területek bekebelezésére. Milyen érdekek húzódnak meg a törvénytervezet mögött, ha pl. az UNESCO Békeváros címet birtokló Pécs is kiemelt katonai övezet lehet? – teszik fel a kérdést a környezetvédők.
Május 26-án szavaz az Országgyűlés az Országos Területrendezési Tervről (OTrT) szóló törvény tervezetéhez benyújtott módosító indítványokról. Az Országos Területfejlesztési Tanács munkájában aktív civil szervezetek közleményben arra kérik a parlamenti képviselőket, hogy a szavazás során támogassák azon módosító indítványokat, amelyek a kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetének törlését javasolják. A kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezete a két szakaszban lefolytatott társadalmi vitát követően került az OTrT törvény tervezetébe. Az övezet meghatározása kidolgozatlan, ez pedig az alapos, körültekintő szakmai előkészítés hiányára utal.
A kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetéhez az OTrT semmilyen szabályozást nem kapcsol, csak létrehozza a területet. Az övezethez kapcsolódó szabályozást a nemzetgazdaságilag kiemelt építési beruházások engedélyezését megkönnyítő törvénytervezet tartalmazza. Ez a jogszabály többek között megtiltaná az OTrT-ben kiemelt fontosságú honvédelmi terület övezetébe sorolt települések önkormányzatai számára építési tilalom elrendelését a települések teljes közigazgatási területén és megvonná az önkormányzatok és társadalmi szereplők fellebbezési jogát az engedélyezési eljárás során.


Ez azt jelenti, hogy Budapest, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Pécs, Székesfehérvár, Szolnok mellett Veszprém teljes közigazgatási területén semrendelhetne el az önkormányzat építési tilalmat, és a honvédség bárhol bármilyen építkezésbe kezdhetne saját céljai szerint.
Mivel a kiemelt fontosságú honvédelmi területek átfednek az OTrT-ben meghatározott természet- és kulturális örökségvédelemi övezetekkel, és a nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásokról szóló törvény a honvédelmi okokat minden más szempont elé helyezi, konkrét fejlesztéseket - így pl. Tubes -, mentén súlyos konfliktusokat idézne elő ezen övezet bevezetése.
Az önkormányzati autonómia ilyen mértékű korlátozása, a demokrácia elveinek megsértése jogbizonytalanságot eredményez és alkotmányossági aggályokat is felvet, ezért teljességgel elfogadhatatlan – vélik a környezetvédők.

Zatkalik-Peresztegi Virág
további cikkek
Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. ma 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Nagy teret kap az új közbiztonsági koncepcióban a digitális biztonság Javában zajlik az a munka, amely során frissítik a város közbiztonsági és bűnmegelőzési koncepcióját. Az erre létrehozott munkacsoport vezetője, Pálinkás Roland hétfőn számolt be a legújabb fejleményekről. 2024. április 16. 13:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.