Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megjelent, pénteken átvehető a Veszprémi Szemle új száma

2021. december 14. 12:23 // Forrás: Veszprémi Szemle Várostörténeti KHA
A Veszprémi Szemle várostörténeti folyóirat ez évi negyedik számának közreadását 2021. december 17-én (péntek) 15:00-tól tartják az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Igazgatóság bejárata előtti téren.

Az előadással bővített és a szokott helyen – Kisfaludy terem – rendezett bemutatót mindenekelőtt a nagyszámú résztvevő egészségének védelme érdekében törölték.

Rátérve az aktuális lap tartalmára, AZ OLVASÓHOZ című rovatban rövid elemzés olvasható a veszprémi helytörténeti kutatásról és írásról. A főszerkesztő számba veszi – a terjedelmi korlátok miatt csak röviden – az eddig megjelent, és a készülő monográfia megírásához nélkülözhetetlen forrásokat, bibliográfiákat, vagy jelzi – az általa vélt – hiányukat, valamint kitér a kutatói, kutatási kérdésekre is. Adósságunk van Veszprém helytörténeti kutatásában, amire minden kutatót és lelkes patriótát biztat annak csökkentésére.

A VESZPRÉMI KUTATÓK ÉS MŰHELYEK rovat 9. részében a december 20-án 90 esztendős Albrecht Sándort köszönti a Veszprémi Szemle olvasóközönsége, amit Csiszár Miklós foglalt keretbe és írásba. A TANULMÁNYOK rovatban egy kevéssé ismert eseményről kapunk bő és részletes tájékoztatást: püspökgyilkosság Veszprémben. Kőszegi (II.) Péter veszprémi püspök pályája címmel Kádár Tamás tollából. Péter püspöknek – családja révén és ha áttételesen is – szerepe volt Veszprém 1276. évi pusztításában. Ismereteket kapunk Péter püspök életútjáról, a korban jellemző családi, főúri viszályokról. Földesi Ferenc egy levelezésgyűjteményből szemezgetett – „... ily jó levélíró és pontos atyádfia” címmel –, melyeket Csapó Kálmán, Veszprém vármegye tiszti főügyésze írt 1859 és 1914 között feleségéhez, unokabátyjához, illetve lányaihoz. Csapó Kálmán részletes életrajza is olvasható a publikációban.

Az ÉVFORDULÓK rovatban folytatják a Veszprémi/Pannon Egyetem alapító atyáinak, professzorainak életét bemutató sorozatot. Próder István ebben a tanulmányában a 100 éve született dr. Bodor Endrét mutatja be. A HELYTÖRTÉNETI BARANGOLÁS rovatban most két írás olvasható. Maróti Rezső egy korábban leadott – anyagtorlódás miatt eddig nem közölt – rövid írását adjuk közre, melyben a Vetési Albert Gimnázium alapítására emlékezett. Röviden megemlékeznek a 2021-ben 80 esztendős gyalogos felüljáróról, ami 1975-ig a veszprémi vasúti sínek felett vezetett át, és ami még ma is hibátlanul látja el feladatát, immár a Veszprém-Jutasi vasútállomásnál.

A KÖNYVSZEMLE rovatban olvashatunk az év első felében megjelent és a Cholnoky családot bemutató könyvről (a könyv szerzője Rybár Olivér) Rainer Pál tollából, illetve Sebő József a SÉD című kritikai folyóiratról írt bővebb ismertetőt. Végül a NEKROLÓG rovatban Tölgyesi József köszön el Veszprém utolsó tanácselnökétől, a Veszprémi Szemle szerzőjétől, Maróti Rezsőtől.

vehir.hu
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.