Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
27°C

6 tipp a környezettudatosabb karácsonyért

2021. december 23. 4:00
Nem kell lemondanunk semmiről, de mindent csinálhatunk okosabban.

Nincs az évnek még egy időszaka, amikor annyira kizsákmányolnánk a bolygót és annyi hulladékot termelnénk, mint ilyenkor decemberben. Hogy mást ne mondjak, egyedül a britek 300.000 tonna kartonpapírt gyártanak, amivel 50 ezerszer (!) lehetne becsomagolni a London Eye óriáskereket. 

De mit lehet tenni, hogy kevésbé legyen környezetkárosító a karácsony?

1. Fenntartható karácsonyfa

Bár sokak fejében élhet a kép, hogy műfenyőt használni környezetbarátabb, mint az élő fákat kivágni, ez csak akkor igaz, ha ugyanazt a műanyag karácsonyfát több mint tíz évig használjuk. Ehelyett érdemes élő fát választani cserépben, amit aztán ki lehet ültetni a kertbe, esetleg átültetni nagyobb cserépbe és a következő évben újra feldíszíteni. Léteznek olyan kertészetek is, ahonnan bérelni is tudjuk az élő fát, amit az ünnepi időszak után visszaadva év közben a tárolással sem kell foglalkoznunk.

Illusztráció: Ilyuza Mingazova on UnsplashIllusztráció: Ilyuza Mingazova on Unsplash

2. Csomagolás

A legpraktikusabb egyáltalán nem csomagolni. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, a kisebb ajándékokat helyezzük papírtáskákba, amiket akár a megajándékozott, akár mi magunk is újra tudunk hasznosítani. Ha semleges, nem karácsonyi mintás papírtáskát választunk, akkor év közben akár több ünnep – születésnapok, névnapok, ballagás, stb. – során is fel lehet használni. Azokat az ajándékokat, amik nem férnek bele a legnagyobb táskába sem, becsomagolhatjuk régi újságpapírba, amit festékkel, zsírkrétával, filctollal dekorálhatunk. Akibe minimális kreativitás sem szorult és mindenáron boltban vásárolt csomagolópapírt akar használni, keresse azokat, amelyek újrahasznosított papírból készültek!

3. Ajándékok

Ha nem feltétlenül az árcédulán sorakozó nullák számával szeretnénk kifejezni a szeretetünket, itt is dívik a DIY: a saját kézzel készített ajándékok nemcsak a környezetre, hanem a pénztárcánkra is jótékony hatással vannak. Érdemes körülnézni a jótékonysági szervezetek webshopjaiban is, vannak olyan oldalak – ilyen például az Unicefé is –, ahol a megvásárolt termékekből befolyt összeget – vagy egy részét – jótékonysági célra fordítják. https://webshop.unicef.hu 

4. Ajándékkártyák

Meglepő adat, de az ajándék mellé helyezett kis kártyákból egymilliárd darabot használnak el évente, ami 33 millió fa életébe kerül. Lehetőség szerint válasszunk újrahasznosított papírból készült kártyákat, de itt is a sajátkezűleg készített megoldás a leginkább környezetbarát.

Illusztráció:  Kira auf der Heide on UnsplashIllusztráció: Kira auf der Heide on Unsplash

5. Dekoráció

Aggasztó divattá vált, hogy évente lecseréljük a dekorációt és teljesen új díszeket vásárolunk. Használjuk inkább azt, amit otthon találunk, és készítsünk további kiegészítőket természetes anyagokból – a fenyőtoboz örök klasszikus!

6. Karácsonyi vacsora

Az újra meg újra ismételt “csináld magad!” elv itt is érvényesül. Lehetőség szerint helyi termelők alapanyagait használjuk, és a mennyiséget érintően vásároljunk tudatosan! Az óriási mennyiségben készült töltött káposzta hiába dobogtatja meg a szíveket szenteste, nem biztos, hogy az ötödik napon is szívesen eszi a család, a fölösleg pedig ilyenkor a kukában landol. Itt Európában rengeteg ételt dobunk ki – ha csak annyit vásárolnánk, ami tényleg el is fogy, és csak annyit termelnének, amit el is lehet adni, akkor máris beljebb lennénk. Hogy mást ne mondjak: egyetlen kilogramm marhahús előállításával 60 kilogramm szén-dioxidot szabadítunk a légkörbe és 15 ezer liter ivóvizet használunk fel. És itt csak egyetlen kiló marhahúsról van szó! Ha csak annyi élelmiszert vásárolnánk, amit el is fogyasztunk, brutális környezetszennyezéstől kímélnénk meg a bolygónkat – és magunkat. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.