Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
16°C

6 tipp a környezettudatosabb karácsonyért

2021. december 23. 4:00
Nem kell lemondanunk semmiről, de mindent csinálhatunk okosabban.

Nincs az évnek még egy időszaka, amikor annyira kizsákmányolnánk a bolygót és annyi hulladékot termelnénk, mint ilyenkor decemberben. Hogy mást ne mondjak, egyedül a britek 300.000 tonna kartonpapírt gyártanak, amivel 50 ezerszer (!) lehetne becsomagolni a London Eye óriáskereket. 

De mit lehet tenni, hogy kevésbé legyen környezetkárosító a karácsony?

1. Fenntartható karácsonyfa

Bár sokak fejében élhet a kép, hogy műfenyőt használni környezetbarátabb, mint az élő fákat kivágni, ez csak akkor igaz, ha ugyanazt a műanyag karácsonyfát több mint tíz évig használjuk. Ehelyett érdemes élő fát választani cserépben, amit aztán ki lehet ültetni a kertbe, esetleg átültetni nagyobb cserépbe és a következő évben újra feldíszíteni. Léteznek olyan kertészetek is, ahonnan bérelni is tudjuk az élő fát, amit az ünnepi időszak után visszaadva év közben a tárolással sem kell foglalkoznunk.

Illusztráció: Ilyuza Mingazova on UnsplashIllusztráció: Ilyuza Mingazova on Unsplash

2. Csomagolás

A legpraktikusabb egyáltalán nem csomagolni. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, a kisebb ajándékokat helyezzük papírtáskákba, amiket akár a megajándékozott, akár mi magunk is újra tudunk hasznosítani. Ha semleges, nem karácsonyi mintás papírtáskát választunk, akkor év közben akár több ünnep – születésnapok, névnapok, ballagás, stb. – során is fel lehet használni. Azokat az ajándékokat, amik nem férnek bele a legnagyobb táskába sem, becsomagolhatjuk régi újságpapírba, amit festékkel, zsírkrétával, filctollal dekorálhatunk. Akibe minimális kreativitás sem szorult és mindenáron boltban vásárolt csomagolópapírt akar használni, keresse azokat, amelyek újrahasznosított papírból készültek!

3. Ajándékok

Ha nem feltétlenül az árcédulán sorakozó nullák számával szeretnénk kifejezni a szeretetünket, itt is dívik a DIY: a saját kézzel készített ajándékok nemcsak a környezetre, hanem a pénztárcánkra is jótékony hatással vannak. Érdemes körülnézni a jótékonysági szervezetek webshopjaiban is, vannak olyan oldalak – ilyen például az Unicefé is –, ahol a megvásárolt termékekből befolyt összeget – vagy egy részét – jótékonysági célra fordítják. https://webshop.unicef.hu 

4. Ajándékkártyák

Meglepő adat, de az ajándék mellé helyezett kis kártyákból egymilliárd darabot használnak el évente, ami 33 millió fa életébe kerül. Lehetőség szerint válasszunk újrahasznosított papírból készült kártyákat, de itt is a sajátkezűleg készített megoldás a leginkább környezetbarát.

Illusztráció:  Kira auf der Heide on UnsplashIllusztráció: Kira auf der Heide on Unsplash

5. Dekoráció

Aggasztó divattá vált, hogy évente lecseréljük a dekorációt és teljesen új díszeket vásárolunk. Használjuk inkább azt, amit otthon találunk, és készítsünk további kiegészítőket természetes anyagokból – a fenyőtoboz örök klasszikus!

6. Karácsonyi vacsora

Az újra meg újra ismételt “csináld magad!” elv itt is érvényesül. Lehetőség szerint helyi termelők alapanyagait használjuk, és a mennyiséget érintően vásároljunk tudatosan! Az óriási mennyiségben készült töltött káposzta hiába dobogtatja meg a szíveket szenteste, nem biztos, hogy az ötödik napon is szívesen eszi a család, a fölösleg pedig ilyenkor a kukában landol. Itt Európában rengeteg ételt dobunk ki – ha csak annyit vásárolnánk, ami tényleg el is fogy, és csak annyit termelnének, amit el is lehet adni, akkor máris beljebb lennénk. Hogy mást ne mondjak: egyetlen kilogramm marhahús előállításával 60 kilogramm szén-dioxidot szabadítunk a légkörbe és 15 ezer liter ivóvizet használunk fel. És itt csak egyetlen kiló marhahúsról van szó! Ha csak annyi élelmiszert vásárolnánk, amit el is fogyasztunk, brutális környezetszennyezéstől kímélnénk meg a bolygónkat – és magunkat. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09 Az emberek lelke éberkómába esett véleménycikk Az emberek lelke éberkómába esett A magyar közélet minőségét nem azzal tette tönkre leginkább a politika, hogy szomszédok már nem beszélnek egymással, vagy hogy családi ebédek torkolnak üvöltöző veszekedésbe. Sokkal nagyobb baj, hogy az emberek lelke éberkómába esett. Ennek pedig jó példája, hogy tízezrek tapsolnak egy minden jel szerint nárcisztikus, abuzáló embernek a színpadon. Véleménycikk arról, amikor az érzelmi intelligenciát takaréklángra csavarja a politikai erekció. ma 9:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.