Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

6 tipp a környezettudatosabb karácsonyért

2021. december 23. 4:00
Nem kell lemondanunk semmiről, de mindent csinálhatunk okosabban.

Nincs az évnek még egy időszaka, amikor annyira kizsákmányolnánk a bolygót és annyi hulladékot termelnénk, mint ilyenkor decemberben. Hogy mást ne mondjak, egyedül a britek 300.000 tonna kartonpapírt gyártanak, amivel 50 ezerszer (!) lehetne becsomagolni a London Eye óriáskereket. 

De mit lehet tenni, hogy kevésbé legyen környezetkárosító a karácsony?

1. Fenntartható karácsonyfa

Bár sokak fejében élhet a kép, hogy műfenyőt használni környezetbarátabb, mint az élő fákat kivágni, ez csak akkor igaz, ha ugyanazt a műanyag karácsonyfát több mint tíz évig használjuk. Ehelyett érdemes élő fát választani cserépben, amit aztán ki lehet ültetni a kertbe, esetleg átültetni nagyobb cserépbe és a következő évben újra feldíszíteni. Léteznek olyan kertészetek is, ahonnan bérelni is tudjuk az élő fát, amit az ünnepi időszak után visszaadva év közben a tárolással sem kell foglalkoznunk.

Illusztráció: Ilyuza Mingazova on UnsplashIllusztráció: Ilyuza Mingazova on Unsplash

2. Csomagolás

A legpraktikusabb egyáltalán nem csomagolni. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, a kisebb ajándékokat helyezzük papírtáskákba, amiket akár a megajándékozott, akár mi magunk is újra tudunk hasznosítani. Ha semleges, nem karácsonyi mintás papírtáskát választunk, akkor év közben akár több ünnep – születésnapok, névnapok, ballagás, stb. – során is fel lehet használni. Azokat az ajándékokat, amik nem férnek bele a legnagyobb táskába sem, becsomagolhatjuk régi újságpapírba, amit festékkel, zsírkrétával, filctollal dekorálhatunk. Akibe minimális kreativitás sem szorult és mindenáron boltban vásárolt csomagolópapírt akar használni, keresse azokat, amelyek újrahasznosított papírból készültek!

3. Ajándékok

Ha nem feltétlenül az árcédulán sorakozó nullák számával szeretnénk kifejezni a szeretetünket, itt is dívik a DIY: a saját kézzel készített ajándékok nemcsak a környezetre, hanem a pénztárcánkra is jótékony hatással vannak. Érdemes körülnézni a jótékonysági szervezetek webshopjaiban is, vannak olyan oldalak – ilyen például az Unicefé is –, ahol a megvásárolt termékekből befolyt összeget – vagy egy részét – jótékonysági célra fordítják. https://webshop.unicef.hu 

4. Ajándékkártyák

Meglepő adat, de az ajándék mellé helyezett kis kártyákból egymilliárd darabot használnak el évente, ami 33 millió fa életébe kerül. Lehetőség szerint válasszunk újrahasznosított papírból készült kártyákat, de itt is a sajátkezűleg készített megoldás a leginkább környezetbarát.

Illusztráció:  Kira auf der Heide on UnsplashIllusztráció: Kira auf der Heide on Unsplash

5. Dekoráció

Aggasztó divattá vált, hogy évente lecseréljük a dekorációt és teljesen új díszeket vásárolunk. Használjuk inkább azt, amit otthon találunk, és készítsünk további kiegészítőket természetes anyagokból – a fenyőtoboz örök klasszikus!

6. Karácsonyi vacsora

Az újra meg újra ismételt “csináld magad!” elv itt is érvényesül. Lehetőség szerint helyi termelők alapanyagait használjuk, és a mennyiséget érintően vásároljunk tudatosan! Az óriási mennyiségben készült töltött káposzta hiába dobogtatja meg a szíveket szenteste, nem biztos, hogy az ötödik napon is szívesen eszi a család, a fölösleg pedig ilyenkor a kukában landol. Itt Európában rengeteg ételt dobunk ki – ha csak annyit vásárolnánk, ami tényleg el is fogy, és csak annyit termelnének, amit el is lehet adni, akkor máris beljebb lennénk. Hogy mást ne mondjak: egyetlen kilogramm marhahús előállításával 60 kilogramm szén-dioxidot szabadítunk a légkörbe és 15 ezer liter ivóvizet használunk fel. És itt csak egyetlen kiló marhahúsról van szó! Ha csak annyi élelmiszert vásárolnánk, amit el is fogyasztunk, brutális környezetszennyezéstől kímélnénk meg a bolygónkat – és magunkat. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. ma 15:14 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. ma 11:31 Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét Ovádi Péter a nyári forróság veszélyeire hívja fel az állattartók figyelmét ma 10:33 Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon Ásványvizet osztanak az utasoknak a pályaudvarokon és az autóbusz-állomásokon A harmadfokú hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start naponta 10 és 17 óra között a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyek nagyobb forgalmú buszállomásain oszt ásványvizet az utasoknak a készlet erejéig - közölte a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán. ma 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.