2023. június 10.
//
Margit névnap

6 tipp a környezettudatosabb karácsonyért

2021. december 23. 4:00
Nem kell lemondanunk semmiről, de mindent csinálhatunk okosabban.

Nincs az évnek még egy időszaka, amikor annyira kizsákmányolnánk a bolygót és annyi hulladékot termelnénk, mint ilyenkor decemberben. Hogy mást ne mondjak, egyedül a britek 300.000 tonna kartonpapírt gyártanak, amivel 50 ezerszer (!) lehetne becsomagolni a London Eye óriáskereket. 

De mit lehet tenni, hogy kevésbé legyen környezetkárosító a karácsony?

1. Fenntartható karácsonyfa

Bár sokak fejében élhet a kép, hogy műfenyőt használni környezetbarátabb, mint az élő fákat kivágni, ez csak akkor igaz, ha ugyanazt a műanyag karácsonyfát több mint tíz évig használjuk. Ehelyett érdemes élő fát választani cserépben, amit aztán ki lehet ültetni a kertbe, esetleg átültetni nagyobb cserépbe és a következő évben újra feldíszíteni. Léteznek olyan kertészetek is, ahonnan bérelni is tudjuk az élő fát, amit az ünnepi időszak után visszaadva év közben a tárolással sem kell foglalkoznunk.

Illusztráció: Ilyuza Mingazova on UnsplashIllusztráció: Ilyuza Mingazova on Unsplash

2. Csomagolás

A legpraktikusabb egyáltalán nem csomagolni. Ha mindenképpen ragaszkodunk hozzá, a kisebb ajándékokat helyezzük papírtáskákba, amiket akár a megajándékozott, akár mi magunk is újra tudunk hasznosítani. Ha semleges, nem karácsonyi mintás papírtáskát választunk, akkor év közben akár több ünnep – születésnapok, névnapok, ballagás, stb. – során is fel lehet használni. Azokat az ajándékokat, amik nem férnek bele a legnagyobb táskába sem, becsomagolhatjuk régi újságpapírba, amit festékkel, zsírkrétával, filctollal dekorálhatunk. Akibe minimális kreativitás sem szorult és mindenáron boltban vásárolt csomagolópapírt akar használni, keresse azokat, amelyek újrahasznosított papírból készültek!

3. Ajándékok

Ha nem feltétlenül az árcédulán sorakozó nullák számával szeretnénk kifejezni a szeretetünket, itt is dívik a DIY: a saját kézzel készített ajándékok nemcsak a környezetre, hanem a pénztárcánkra is jótékony hatással vannak. Érdemes körülnézni a jótékonysági szervezetek webshopjaiban is, vannak olyan oldalak – ilyen például az Unicefé is –, ahol a megvásárolt termékekből befolyt összeget – vagy egy részét – jótékonysági célra fordítják. https://webshop.unicef.hu 

4. Ajándékkártyák

Meglepő adat, de az ajándék mellé helyezett kis kártyákból egymilliárd darabot használnak el évente, ami 33 millió fa életébe kerül. Lehetőség szerint válasszunk újrahasznosított papírból készült kártyákat, de itt is a sajátkezűleg készített megoldás a leginkább környezetbarát.

Illusztráció:  Kira auf der Heide on UnsplashIllusztráció: Kira auf der Heide on Unsplash

5. Dekoráció

Aggasztó divattá vált, hogy évente lecseréljük a dekorációt és teljesen új díszeket vásárolunk. Használjuk inkább azt, amit otthon találunk, és készítsünk további kiegészítőket természetes anyagokból – a fenyőtoboz örök klasszikus!

6. Karácsonyi vacsora

Az újra meg újra ismételt “csináld magad!” elv itt is érvényesül. Lehetőség szerint helyi termelők alapanyagait használjuk, és a mennyiséget érintően vásároljunk tudatosan! Az óriási mennyiségben készült töltött káposzta hiába dobogtatja meg a szíveket szenteste, nem biztos, hogy az ötödik napon is szívesen eszi a család, a fölösleg pedig ilyenkor a kukában landol. Itt Európában rengeteg ételt dobunk ki – ha csak annyit vásárolnánk, ami tényleg el is fogy, és csak annyit termelnének, amit el is lehet adni, akkor máris beljebb lennénk. Hogy mást ne mondjak: egyetlen kilogramm marhahús előállításával 60 kilogramm szén-dioxidot szabadítunk a légkörbe és 15 ezer liter ivóvizet használunk fel. És itt csak egyetlen kiló marhahúsról van szó! Ha csak annyi élelmiszert vásárolnánk, amit el is fogyasztunk, brutális környezetszennyezéstől kímélnénk meg a bolygónkat – és magunkat. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Először tartottak juniálist a Cholnoky-n
Idén először, de a tervek szerint nem utoljára tartották meg a Cholnoky juniális nevű programot a földrajztudós Cholnoky Jenőről elnevezett városrészben. A Cholnoky kerekasztal szervezésében nem csak interaktív programokkal készültek, hanem egyidejűleg kihirdették a korábbi városrészi rajzpályázat végeredményét is.
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
Elindult a V-Bike tesztüzem, a lakosság július 1-jétől használhatja a bringákat
A V-Bike közbringarendszer Magyarország első olyan közösségi kerékpáros rendszere, ahol minden bicikli elektromos rásegítéssel rendelkezik. Fontos mérföldkő, hogy elindult a rendszer tesztüzeme a kivitelező és az üzemeltető részvételével annak érdekében, hogy a hivatalos használatba vétel idejére, július 1-re minden tökéletesen működjön – közölte a Polgármesteri Hivatal.
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Veszprémi és környékbeli pedagógusok munkáját ismerték el
Pedagógusnap alkalmából idén is elismerték a kistelepülések pedagógusait, valamint a Veszprémi Tankerület Központ Lámpás díjai is gazdára találtak.
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
Párbeszédet javasol a Balatonról Navracsics Tibor
A területfejlesztési miniszter szerint párbeszédet kellene indítani a Balatonról, amelyben az üzleti élet, a környezetvédelem, a kulturális élet szereplői, a helyiek, az itt üdülők és az alkalmi látogatók is részt vennének.
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.